Anasayfa / Eyvah Günde 40 Defa Gülmek mi?
Günde 40 Defa Gülmek
Yüzün sihri gülmektedir, gülümsemektir. Sizlere kopması zor bağlar kurdurur. Gülmek insanın yüzüne Tanrı dokunuşudur.

Eyvah Günde 40 Defa Gülmek mi?

Gülmek, gülümsemek yüzümüzün sihiridir. Şöyle açıklayalım : Hepimiz sosyal birer varlığız. Merkezinde kendimizin olduğu bir network ağı içerisinde yaşıyoruz. Gözle görülmeyen bağlarla kişilerle etkileşim halindeyiz. Hatta günümüzde bu network ağı sosyal medya nedeniyle daha da genişledi. Hayatımızda hiç tanımadığımız kişiler, yapmış olduğumuz paylaşımlar sayesinde, hakkımızda fikir sahibi oluyorlar.

Hayatımızda olan bu kişilerin bizim hakkımızdaki fikirlerini etkilemek için birçok şeyler yapıyoruz. Örneğin, saçımızı yeniliyoruz, giyim tarzımızı değiştiriyoruz, hatta yemek yediğimiz yerleri paylaşıyoruz. Bazen dövme yaptırıyoruz. Bizler hakkında bir şeyler bilmelerini istiyoruz. Beğenilmek, bilinmek istiyoruz. Tüm bu yaptığımız eylemler çevremizdeki kişilerde bir tepki uyandırıyor. Yani bir karşılığı var, bizim hakkımızda bir fikir oluşturuyor. Bu fikrin oluşması için çevremizdeki insanlarla iletişim halindeyiz. Tüm bu iletişimi kurarken yüzümüzü kullanıyoruz.

Bu iletişimi kurarken karşımızdaki kişiyle daha iyi bağlanabilmek, daha güzel bir etki bırakabilmek için yüzümüze ne yapıyoruz? Yüzün sihri gülmektedir, gülümsemektir. Sizlere kopması zor bağlar kurdurur. Gülmek insanın yüzüne Tanrı dokunuşudur.

Gülmek

Gülmek yüzün sihri demiştim. Bu yazıyı okuduktan sonra çevrenizdeki insanların yüze daha dikkatli bakın. Hayatın onların yüzlerden bırakmış olduğu izleri inceleyin. Yaşamınız ilerledikçe hayat elindeki kalemle yüzünüze çizikler atacak. Bu çiziklerin hepsi içerisinde yaşanmışlık ve tecrübe barındırır. İşte bu çiziklere, böyle anlam arayarak bakın. Bazen tonton yaşlılar görürsünüz. Hiç bir yüz mimiği olmadan size bakarlar. Bakar ama yüzündeki çizikler sayesinde adeta yüzü gülüyor gibi gelir size. İşte çok gülmek böyle insanın yüzünde geçmeyen izler bırakır.

Ben gülmeyi; hayatın bizlere sunduğu, yüzümüzde izler bırakan ve ruhumuzu okşayan şeylere verdiğimiz tepki olarak tanımlıyorum. Türk Dil Kurumu ise gülmeyi; insanın, hoşuna veya tuhafına giden olaylar, durumlar karşısında, genellikle sesli bir biçimde duygusunu açığa vurması olarak tanımlıyor. Aslında gülmenin tanımını için  hepimiz benzer şeyler söyleriz.

Günde Ne Kadar Gülüyoruz?

Kaç defa gülüyoruz?Gülmek hayata karşı yapılan en büyük eylemdir. Peki böyle bir eylemi günden kaç defa yapıyoruz? Kesin olan bir şey var oda çocukken daha çok güldüğümüz. Yapılan araştırmalarda bunu destekliyor; çocukların günde 500 defa gülerken yetişkinlerin günde yalnızca 20 kez güldüğünü söylüyor. Tabi ben mutlu biriyim diyorsanız günlük gülme sayınız 20’den 40 yükseliyor. Birileri birinden iki kat daha fazla gülebiliyorsa, bu bize gülmenin aslında hayata karşı bir bakış açısına bağlı olduğunu gösterir. Kimimiz daha çok şey buluyoruz gülmek için, nedenler yaratıyoruz, kimiz de “Çok gülersek başımıza bir şeyler gelebileceğine inanıyoruz.”

Gülerken Vücudumuzda Neler Oluyor?

Aksine çok güldüğümüzde başımıza kötü şeyler gelmiyor, hatta iyi şeyler oluyor. Bizlerin duygularını ağırlıklı olarak yöneten şey hormonladır. Salgılanan bu hormonlar duygusal durumumuzu belirliyorlar. Gülerken, endorfin hormonunu salgılıyoruz. Bu halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinir. Endorfin, endojen ve morfin kelimelerinin birleşiminden oluşur. Anksiyete, stres ve depresyona karşı sizi koruyan şey, işte bu hormondur. Yani çok gülersek başınıza mutluluk gelir. Ayrıca mutlu olurken kiloda verebilirsiniz.

Gülmek Kaç Kalori

Gülerken endorfin hormonunun yanında ayrıca serotonin hormonu salgılanır. Bu hormon mutluluk, canlılık ve zindelik hissi verir. Serotonin’nin bu etkisiyle canınız yemek istemez. Ayrıca gülerken yüz, karın, göğüs kafesi etrafındaki kaslarınız ve diyaframınız çalıştığı için gülmek eforlu bir şeydir.  Yapılan araştırmalar 10 dakika gülerseniz 30 kalori yakabileceği yönünde. Yani güldüğümüzde diyet ve antremden yapıyorsunuz.

Gülümseme Anında Kaç Kas Çalışır

Biri güldüğünde neden güldüğünü merak eder, neye gülüyor diye öğrenmek isteriz. Ona katılıp gülmek isteriz. Gülmek bizi birbirimize bağlar. Bu yüzden gülmek bulaşıcıdır. Yapılan araştırmalar birinin yanındayken gülme olasılığınız, tek başınayken gülme olasılığınızdan tam 30 kat daha fazla olduğunu söylüyor. Yani beraber gülüyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=fx38tseE268

Gülmek hiçte zor değil. Basit bir mimiğiniz için 40 yüz kasınızın çalışması gerekirken gülümsemek için yalnızca 17 kasınızın hareket etmesi gerekiyor.

Gülümsemek Ne Demek?

Gülümsemeyi Türk Dil Kurumu gülmenin biraz yumuşak hali olarak tanımlıyor. Ben tanım olarak Fransız düşünür Alain gibi tanımlamayı seviyorum, “Gülümseme, gülmenin mükemmele evrilmiş halidir” Bence daha asil. Yüzünüz kıymetini artıran mucizevi bir kıyafet. Peki bu kıyafetin imitasyonu yani sahtesi olur mu? İnsanlar sahte bir kahkahayı veya gülümsemeyi çok net bir şekilde kolayca ayırt edebiliyorlar. Bu yüzden sahte bir gülümsemeyle kurmaya çabaladığınız bir bağ varsa tekrar kurulması zor bir şekilde ilişkiniz koparacaktır.

Günde 40 Defa Gülmek

Yüzün sihri gülmektedir, gülümsemektir. Sizlere kopması zor bağlar kurdurur. Gülmek insanın yüzüne Tanrı dokunuşudur.

Sahte Bir Gülümseme Nasıl Anlaşılır?

Uzmanlar gülümsemenin gerçekliğinin kolaylıkla hissedilebildiğini söylüyorlar. Fakat bunu bir tekniğe dayandırmak gerekirse iki teknikten bağsedebiliriz;

  1. Gülümsemenin simetrik olması gerekir. Yani yüzü dik olarak ikiye ayırdığınızda gülümseme iki eşit parçada olmalı.
  2. Diğer bir bir teknikse yüz yatay olarak gözler, burun ve ağız olacak şekilde 3’e bölünür. Gülümseme her parçaya yayılması gerekir.

Bu iki teknik sahte bir gülümsemeyi yakalamada kullanılabilir. Bunların sağlayan bir gülümseme gerçek bir gülümsemedir ve içinizi ısıtır.

Gülümseme Öğrenilebilir mi?

Gülümseme öğrenilebilir. Eğitmen olabilmek için alınan eğitimlerde, gülümsemenizin eğitim sırasında yüzünüzde kalıcı olması için öğretilen bir eğitim ritüeli vardır. Bu ritüelin eğitimden hemen önce yapılması gerekir. Yüz, ağız, gözler hepsi açılabildiği kadar açılır, sonra büzüştürülür. Aynı şeyi 1 dakika boyunca hızlı hızlı tekrarlıyorsunuz. Daha sonra büyük bir gülücük atın. Yüz kasları bu yaptığınız bu antrenmandan sonra gergin kalmak isteyecektir. Yani gülümsemeniz yüzünüzde uzun bir süre kalıcı olacaktır.

Güne güzel başlamak ve bütün günün güzel geçmesini sağlamak için yapılan başka bir eksersiz daha var. Sabah evden çıkmadan önce –ki ben tam evden çıkmadan önce yapıyorum- aynanın karşısına geçip 5 dakika boyunca kocaman gülümsüyorsunuz. Sonra yüzünüzü serbest bırakıyorsunuz. Arka arakaya 5 dakika boyunca bir gülümsüyor, bir yüzünüzü serbest bırakıyorsunuz. Her gün yaptığını bu eksersiz sayesinde artık yüzünüz gülümsemeye alışıyor. Ben bunu kas geliştirmeye benzetiyorum. Kol, karın, göğüs kaslarımızı için antrenman yaparken neden yüz kaslarımız için bir şey yapmıyoruz. İşte bu eksersiz yüzümüzün fitnessı.

Dünya Gülümseme Günü

Birazdan, telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan bir arkadaşınıza mesaj atacaksınız yada bir internette bir yerlere yorum yapacaksınız. Her olursa olsun yazdığınız o iletinin içinde yüzü bin bir hal alan o sarı adamı kullanacaksınız. Yani iletinizde o sarı emoji olacak. Gülecek, ağlayacak yada şaşıracak.  Hepimizin duygularını ifade ederken kullandığı dünyaca ünlü gülen emojinin 45 dolar karşılığında yapıldığını biliyor muydunuz? Harvey Ball adında biri tarafından 45 dolar karşılığında bir sigorta şirketine yapıldı. Şimdi hepimizin hayatında. Harvey Ball bununla da yetinmedi, her yıl ekim ayının ilk cumasını dünya gülümseme günü olarak kutlamaya başladı. Bir günde olsa biri bize haydi bugün gülümse diyor.

Hayvanlar Güler mi?

Hayvanlar güler mi sorusunun da yanıtını şu şekilde verelim :) Gülmenin Tanrı tarafından yalnızca size bahşedildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gülmek yalnızca insanlara özel bir şey değildir. Hayvanlarda gülebiliyor. Primatlar, köpekler, fareler de gülüyor. Tanrının tüm varlıklar için yer yüzüne indirdiği bir sihirdir aslında gülmek. Hayata karşı yapılan bir eylemdir. Hayat sizin yaptığınız bu eyleme cevap verir. Elindeki kalemle yüzünüze çizikler atar. Attığı her çizik yüzünüze bir anlam, mana  yükler. Gün geldiğine aynaya baktığınızda, bu hayatın sizin için yaptığı portreyi görürsünüz yüzünüzde. Bu portreyi değiştirmek sizin elinizde. Çünkü siz hayata ne verirseniz, o size kat ve kat fazlasını geri gönderir. Sevginizi verirseniz, kat ve kat fazla sevgi size geri döner. Nefrette öyledir. Nefretinizi verirseniz hayata, kat ve kat nefret kazanırsınız. İşte bu yüzden siz hayata gülerseniz, o size kahkaha atar. Unutmayın ve  “gülümseyin” hayat fotoğrafımızı çekiyor. Peyniiiiiirrrrrrrrr… :)

Önerdiğim Ted videosu:Why we laugh – Sophie Scott

Yazar : Onur Deniz Yıldız, kendinigelistir.com

Hakkında