Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. İhtiyacını belirle ve yola çık!

İhtiyacını belirle ve yola çık!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
159 2

Bundan üç yıl önce, Mart 2005 de gösterime giren bir animasyon film izledim. Robotlar (Robots). Filmin kahramanı Rodney. Rodney, genç bir mucit. Tek hayali, idolü olan Koca Kaynak ile robotların hayatını kolaylaştıracak icatlar yapmaktır. Hayalini gerçekleştirmek için Robot Şehri’ne doğru yola çıkar. Ancak, amacına ulaşmasının tahmin ettiğinden zor olduğunu görür. Yine de amacına ulaşır.

Bu filmi oğlum ile birlikte izlemiştim. Filmi izlediğimde, oğlum henüz beş yaşındaydı. Şimdi sekiz yaşında. Filmden aklımda kalan ve zihnime kazınan bir cümle var: “ İhtiyacını belirle ve yola çık” Bu söz çok hoşuma gitmişti. Çok anlamlıydı. Bu cümle; bence filmin iletisiydi. Oğlum bunun henüz farkında değildi belki, ama bu sözü ona birkaç kere tekrarlamıştım. “İhtiyacını belirle ve yola çık”. Bir animasyon filminin çocuklara verdiği iletiye bakar mısınız? Ne kadar anlamlı. Ve hayatta ne kadar önemli bir yeri var.

İhtiyaç; gereksinimdir, güçlü istektir. İnsanoğlu, doğumundan ölümüne kadar her an çeşitli ihtiyaçlar duyar. İhtiyaçlar sınırsızdır, denilir. Eflatun’a göre ise; Önemli olan hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.

İhtiyaç, günlük hayatta en çok kullanılan bir kelimedir. Günlük besin ihtiyacından tutunda, eğitim ihtiyaç analizine kadar, hemen hemen her alanda kullanılır. Sana ihtiyacım var denilir, sana artık ihtiyacım yok denilir, denilir de denilir…

İhtiyaç, erkek kadın olmaya, çocuk yetişkin olmaya, genç ihtiyar olmaya göre de değişir.

İşte tüm bunların yanında, bir insan için,adam olmak için, gereken ihtiyaçlarda var. Rudyard Kipling’in dediği gibi;

Çevrende herkes şaşırs,a bunu da senden bilse,
sen aklı başında kalabilirsen eğer;
herkes senden kuşku duyarken, hem kuşkuya yer bırakır
hem kendine güvenebilirsen eğer;
bekleyebilirsen usanmadan
yalanla karşılık vermezsen, yalana
kendini evliya sanmadan
kin tutmayabilirsen kin tutana…

Bedenin ihtiyacı; yemek, içmek, uyumak, spor yapmak vs. Ruhun ihtiyacı; bilgi, düşünce, felsefe vs. Ruh olmadan beden bir cesettir. Ruhla beden birleşirse, ikisi bir arada olursa, anlam buluyor. Beden okulda, ruh futbolda ise, anlam futbolda oluyor, okul mekan olarak kalıyor.

Çevremiz; mini, midi, maksi, süper, hiper marketlerle dolu. Hafta sonları, adım atacak yer yok. Koca koca alış-veriş arabaları tepeleme dolu. Neden? Bedensel ihtiyaçlar için. Hemen aynı mall’da bir kitap-cd market. İçinde üç-beş kişi. Ruh ihtiyacı olan markette kimse yok, beden ihtiyacı olanda insan çok. Demek ki ruhun ihtiyacı yok. Herkes ruhen tok, bedenen aç.

Robotlar filmini seyrettiğimde, şunu düşündüm: Keşke, bu filmi beş yaşında izleyebilseydim. Ben, Bonanza filmleri izleyerek büyüdüm, diyebilirim. Bir de küçük ev. Çok geç kaldım. Ama sevindirici taraf, geçte olsa izledim. Aslında, Bill Gates’in dediği gibi; düşünce hızında yaşamak lazım. Ama nerdeee, biz kaplumbağa hızında ancak yaşayabiliyoruz. Neden, zaman çok, zamana ihtiyaç yok, bugün olmazsa yarın yaparım.

Hayal ediyorum. Rodney, gibi gençler. Hayalini gerçekleştirmek için yola çıkanlar. İhtiyacını belirleyip, yola çıkanlar ve o yolda emin adımlarla yürüyenler. Bedensel ve ruhen doygun gençler.

Son söz olarak; böyle bir sitenin ihtiyaç olduğunu görenler ve hemen yola çıkanlar. Uzun bir aradan sonra bizi tekrar buluşturanlar, yeni ihtiyaç belirlemek için düşünenler, sizlere bir kere daha teşekkür ediyorum.

“İhtiyacını belirle ve yola çık” diyenlerden ve yapanlardan olmak dileğiyle…

Sağlıcakla kalın.

Yazan : K. Karaduman

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar