Anasayfa / Yabancı Dil Bilgisi / İngilizce öğrenmeye TÜRKÇEden başlayın!

İngilizce öğrenmeye TÜRKÇEden başlayın!

İngilizce öğrenen insanların yaşadığı en büyük sorunlardan birisi de hiç farkedilmese de Türkçe dilbilgisi eksikliğidir. Ana dilini iyi tanımayan, kelime, cümle yapılarını bilmeyen bir kişinin yabancı bir dili öğrenebilmesi kıyas yapamıyacağı için zordur. Sitemizde ders anlatımlarında nesne, fiil, eylem, zamir gibi dilbilgisine ait terimler geçeceği için bu bölümü hazırlamaya karar verdik. Lütfen Türkçe dilbilgisinin yapı taşları olan bu terimleri öğrenmeden yabancı dil öğrenmeye çalışmayın.

► Nesne

Doğada var olduğunu bildiğimiz,göremesekte varlığını algıladığımız her türlü şey bir nesnedir. Kısaca tabiatın kendisi bir nesnedir.

kuş, sandalye, hava, kalem, masa, dolap vs.

► İsim

Doğada var olan bütün nesnelere iletişim kurma amacıyla isim verilmiştir. Yani doğadaki her nesne mutlaka bir isme sahiptir.
Yukarıda yazdığımız örnekler aslında nesnelerin isimleridir.

► Sıfat

Sıfatlar isimleri niteler ve isimlerin belirgin özelliklerini tanımlar. Bir isime ait bütün özellikler o ismin sıfatıdır.

iyi hava
güzel kız
mavi masa
kırmızı araba
şişman çocuk
kapalı kutu

► Zarf

Sıfatlar isimleri niteler demiştik. Zarflar da eylemleri niteler. Bir eyleme ait bütün özellikler o eylemin zarflarıdır.

Ahmet hızlı koşar.
Araba yavaşça geçti.
Çocuk gürültüyle düştü.

► Zamir

İsimlerin yerine geçen kelimelerdir yani isimleri birkaç kez tekrar etmemek için onların kodlanmasıdır ve doğadaki bütün nesnelerin bu zamirler tarafından bir karşılığı vardır.

Ben, sen, o, biz, siz, onlar

► TAMLAMALAR

İsim Tamlaması

İki tane ismin arka arkaya gelerek yaptığı tamlamalardır.

okul kapısı

bahçe duvarı

Sıfat tamlaması

Bir sıfattan sonra isim getirilerek yapılan tamlamalardır.

şişman kız

kırık kalp

kötü adam

kalem kutusu çirkin ev

çocuk parkı

► Özne

Cümledeki eylemi yapan yada yaptıran varlıktır. Canlı ve cansız olabilirler. Eyleme “ne-kim” soruları sorularak bulunurlar.

– John yarın İzmir”e gidecek.

( Kim gidecek – Tom )

– Yarın bize gelecekler.

( Kim gelecek –onlar )

► Fiil

İş, oluş, eylem belirten kelimelere fiil denir.Bana iki tane fiil söyleyin dediğimde hemen hemen herkes farklı eylemler kullansada onları mek-mak yaparak söyler yani git-mek , koş-mak gibi.Burada karşımıza çıkan mek-mak ekleri mastar ekleridir. Söylediğimiz kelimeler ise mastardır. O halde fiil dediğimiz şey aslında mastarın kendisidir ve filler kimin tarafından yapıldığı belli olmayan ana eylemdir.Başka bir ifade ile ham eylem konumundadırlar ve cümle içinde kullanılabilmeleri için bir takım işlemlere maruz kalmaları gerekmektedir. İşte cümle içinde hammadde ( işlenmemiş ) oldukları için kullanamayacağımız ana eylemlere biz mastar diyeceğiz.

gelmek, gitmek, seyretmek, yazmak, okumak vs.

► Yüklem

Çekim almış fiildir.Yukarıda anlattığımız mastarın işlenerek kullanıma hazır son halidir. Bir fiilin çekim almasından kastettiğimiz şey öznenin geçmişte şu anda gelecekte eyleme iş yaptırmasıdır.( gitti gidiyor gidecek )

Unutmayın! Bir cümlede sadece bir tek yüklem bulunur…

Kaynak : Kigem.Com

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.