Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Bir de bunlar var!
  3. “İş Değiştirmek” bir sanattır!

“İş Değiştirmek” bir sanattır!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
13 9

Uzmanlara göre bir işte dört yıldan fazla çalışmak doğru değil. Çünkü dört yıldan sonra iş rutinleşmeye başlıyor. Peki iş değiştirmeye karar veren biri nasıl hareket etmeli? İstifa etmenin incelikleri nelerdir? İşte iş değiştirmek isteyenlere uzman tüyoları… Ben iş değiştirmeyi kafama koymuştum. Birkaç büyük şirketin gazetelerdeki “eleman aranıyor” ilanlarına CV gönderdim. Sonunda onlardan birinden mülakata çağırdılar. Mülakatı da kazandım.

Business gurularına inanır mısınız bilmiyorum. Onların söylediği bir şey var. Bir işte çalışılacak ideal süre dört yıl. Neden mi? Bu süreyi aşınca iş rutinleşmeye başlıyor. Aynı heyecanı duyamıyorsunuz. Dahası, faaliyet gösterdiğiniz piyasada yavaş yavaş unutulmaya başlanıyorsunuz.
Ama bu radikal kararı vermek de kolay değil.

İş yerinizi seviyorsanız, onlar da sizin değerinizi biliyorlarsa bu ayrılık daha zor olacak anlamına geliyor.

Belki, yeni başladığınız yerde, daha ilk günün akşamında size “teşekkür ederiz” deyip gönderecekler. Belki bu yere transfer etmekle kariyerinizi tehlikeye atıyorsunuz.

Peki neler yapmalı?

Öncelikle şunu söyleyelim: İşten ayrılmanın da bir üslubu var. Yeni işe başlamanın da…
İlk yapacağınız işlerden biri eski patronla köprüleri atmamak…

Eğer gerçekten iyi bir elemansanız, patronunuz, istifa etmek istediğinizi duyar duymaz fena halde sinirlenecektir.

Kendi hayatımdan bir örnek vereyim: Ben ilk ciddi iş görüşmemi Ercan Arıklı ile yaptım. Beni çok iyi karşılamıştı. Kesinlikle kendisiyle birlikte çalışmam gerektiğini söyledi. Neredeyse iki saat muhabbet ettik. Sonunda ikna olmuş gibiydim. Ama yine de bir hafta düşünme süresi istedim. Bu sürenin sonunda kararımı vermiş olacaktım.

Bir hafta sonra telefon ettiğimde karşımda bambaşka bir insan vardı. Bana sadece şöyle dedi: “Bana bak. Üç aylık deneme süren var. Bir b. yapamazsan seni kovarım”.

Nasıl yamulduğumu anlatmama gerek yok herhalde.
Neyse ki kararlıydım. Dergicilik işini iyi kıvıracağımı düşünüyordum. Başladım. İlk üç ay çok iyi geçti. O bana ısındı, ben de ona ve orada çalışan arkadaşlarıma…
Fakat maaş çok düşüktü. Eşim de çalışıyordu. Kira vermiyorduk. Çocuğumuz yoktu. Yine de geçinemiyorduk.

Ben iş değiştirmeyi kafama koymuştum. Birkaç büyük şirketin gazetelerdeki “eleman aranıyor” ilanlarına CV gönderdim. Sonunda onlardan birinden mülakata çağırdılar. Mülakatı da kazandım. Olup biteni Ercan Arıklı’ya anlattım, bir ay sonra gidiyorum diye…

Yukarıda yazdığım gibi, umduğumdan çok daha fazla sinirlendi. Bayağı bir bağırıp çağırdı.

Ama benim orada kalacak fiziksel koşullarım yoktu. Ya gidecektim, ya da zam yapması gerekiyordu.
Sonunda ciddi bir zam yaptı. Maaşım 90 bin liradan 250 bin liraya çıktı. Diğer arkadaşlara da zam yapmak durumunda kaldı.
Evet, nerede kalmıştık? Sonuç olarak patronu fazla kızdırmamak gerekiyor.

Peki ne yapmalı?

İstifa etmeye karar verdiyseniz onu bu gidişinize hazırlamak gerekiyor.
Bunun için ondan yeni bir rütbe isteyebilirsiniz örneğin. Ya da mevcut işinizden sıkıldığınızı ima edebilirsiniz. Bu şekilde patronunuza durumunuzu önceden söylemiş ve onu da kırmamış olursunuz. Söylemeye gerek yok, elinizde olan işi bitirmeden ayrılmamanız gerekiyor. Bir de, eğer vaktiniz varsa, yerinize gelen kişiye yardım etmeniz şüphesiz iyi bir jest olur.

Bir şekilde “iyi etkiler bırakarak” eski işinizden ayrıldınız. Yeni bir yerde başladınız.
Guruların bir tavsiyesi daha var.

Hiç bir zaman, yeni işinizde, eski işinizden ne iyi ne de kötü olarak bahsetmeyin. Gurular, örneğin Toyota’ya transfer olan birinin, Honda’da işe başladığında “Orada bu tür sorunları, böyle yaparak, çok iyi çözerlerdi” ya da tam tersi “bir türlü çözmeyi beceremezlerdi” demesi Honda yöneticileri tarafında hiç hoş karşılanmıyor.

Diyelim patronunuz kesinlikle gitmenizi istemiyor. Hatta “Ölürüm de bu kapıdan dışarı çıktığınızı görmem” gibi arabesk laflar etmeye başladı. Sizin maaşınıza yüksek oranda zam yapacağını, koşulları iyileştireceğini de söylüyor. Bu durumda en iyisi kulakları tıkayıp, en kısa zamanda oradan ayrılmanın koşullarını yaratmak. Eğer yıllardır sizin başarınızı takdir etmemişse, bu, tam siz giderken aklına gelmişse, o patronun iyi bir patron olduğunu söylemek çok zor. Fransızca Capital’de okudum. Fransa’da bu konuda yapılmış çok ilginç bir araştırmaya göre patronun karşı teklifiyle işte kalmaya karar verenlerin onda dokuzu, on sekiz ay içerisinde işlerinden ayrılıyor. Bu da o patronun inanırlığı konusunda size ciddi bir fikir verecektir.

Yazan : Aydın Demirer
Kaynak : www.isteinsan.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

9 Yorum

  1. blank
    Elif V. - -

    Uzmanlar iyi demislerde, 4 yilda bir is degistirme lüksümüz varmi gercekten?

    tamam, hersey rutinlesebilir belki 4 yil icinde ama, o kadar insan issizken, kimse kalkipta rahatini bozmaz bence.

    tesekkürler özgürcüm…

  2. blank
    kahve keyfi - -

    Iş bulunamıyor ki iş değiştirelim…
    saygılarımla

  3. blank
    faruk - -

    Bence gereksız bir yazı olmuş hiç bı patron gıdene kal demes pozitif olmak gereklı ama bu fazla

  4. blank
    dygu - -

    Uzmanlar yerli diil belli ki..=)

  5. blank
    Adem - -

    Işveren aranızda bağı koparmadan tekrar aynı işe geri dönecek şekilde işinizi bırakın ama kendinizi zor durumda bırakmayarak.
    yeni sektörde işinizi arlayın.
    malum sigortalı ve iş bulmak zor.

    çalıştınız işyerinizden yeni sektorde iş bulmadan ayrılmayın. buldunuz iş daha iyi ve rahat ise kalıcı bir konum ise diyer işinizi bırakım boş kalmadan yeni işinize başlıyabilirsiniz.

    yukardakı yazıyı okudum hiçbir patron kaldemez.
    kendisi bırakmak istiyorsa bırakır.

    not: herzaman acık kapı bırakacaksın.

  6. blank
    Alp - -

    Sektörünüzde liderseniz işinizi iyi temiz ve pratik bir şekilde yapıyorsanız patronlarınız size kal diyecektir önemli olan iş değiştirmek veya bir işte yıllarca kalmak falan değil önemli olan tercih edilen eleman olmak yada vazgeçilemeyecek eleman olmakta.

    tabi şimdi binlerce bahanesi olan ve iş yok diyen arkadaşlar bana kızacak ama iş yok ama inanın “iş yok diyen insanda iş yok” !

  7. blank
    ilhan - -

    iş deyiştirmenin iyi bir şey olaçağından düşünenlerdenim cünkü deyişim başka türlü gerçekleşmiyor henüz bu değişimi bende yapmış değilim
    değişim için ya iş değiştir yada mahalleyi

  8. blank
    ELİF - -

    demek ben çok iyiyim. çünkü bana her zaman kal derler. hatta arkamdan ağlayananını da gördüm. giderken yüzde yüze yakın zam yapanını da. ama benim kısır döngüm de maalesef en fazla bir işyerinde tam 3 yıl çalışabiliyorummmmmm. 3 yıl doldumu trenin sreni çalmaya başlıyor ve ben istifa ediyorum. :(

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.