kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. İş yerinde dedikodunun faydası olur mu demeyin!

İş yerinde dedikodunun faydası olur mu demeyin!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
52 1
meraklanmak

Bazı kaynaklar ve bazı yazılar da iş yerinde dönen dedikoduyu “sorunlu” olarak görüyor. Tecrübe de bu konuda mutlaka temkinli olunması gerektiğini söylüyor. Ancak dedikodunun negatif yönleri bulunduğu gibi “pozitif dedikodu” dan da bahsetmek olası. Şayet iş yerinizde aşırı dedikodu olduğuna inanıyorsanız işte size bardağın dolu tarafı :

Çalışanlarınız arasında güçlü bağlar oluşmuş demektir, dedikodu ortağı bulmak için güçlü ve kurumsallaşmış ekiplere ihtiyaç vardır. Bu tip ekiplere sahipseniz avantajlısınız, birçok firma benzer ekipleri yaratabilmek için çok emek-para harcıyor.

Dedikodu yapılması bilgi akışının hızlı olduğu anlamına geliyor, bu özellikle “bilgi yönetimi” gibi konulara önem veren şirketler için bulunmaz bir altyapı.

Dedikodu birçok sorunun çözülebilmesine de zemin hazırlıyor. İnsanlar dedikodu yaparken kendi işlerindeki problemleri de konuşma fırsatı buluyor ve meslektaşlarının yardımıyla bu problemleri daha kolay çözebiliyorlar.

Bilimsel çalışmalar doğruladı: Dedikodu bireyi psikolojik olarak rahatlattığı gibi uyum sağlamayı da kolaylaştırarak sosyal işlev görüyor.

Dedikodu mekanizması sayesinde şirketler oldukça etkili bir denetim mekanizması kurabiliyor. Dedikoduyu engellediğinizde ise teknoloji dahil bir çok yatırım yapmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

meraklanmak

Dedikodu yapan bireyler dedikoduya konu olan “negatif” konularda daha hassaslaşabiliyor. Bu da “negatif” davranışların yaygınlık kazanmasını engelliyor.

Dedikodu ağının temel aktörleri belirlendiğinde, bu aktörler bilgi paylaşımında merkeze alınarak şirket içerisinde yayılması gereken bilgiler masrafsız olarak yayılmış oluyor.

Dedikodu ağlarının temel aktörlerini departmanlar arası rotasyona tabi tutarak informel işleyen bir bilgi paylaşım stratejisi oluşturmak mümkün.

Dedikodu insanların birbirlerini merak etmelerine ve daha çok sosyalleşmelerine zemin hazırlıyor. Bu da günümüzde başarılı şirketlerin sahip olduğu önemli zeminlerden biri.

Son olarak araştırmalara göre bir kişi ne kadar çok veri ile karşılaşırsa, o kadar yaratıcı oluyor. Yaratıcılık ve yeniliği önemseyen şirketler sözüm size: Dedikoduya prim verin.

Yazan : Mustafa Kurt – HarwardBusinessReview

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. blank
    dedikodu ve iş yeri - -

    Hangi iş yerinde yok ki dedikodu? Ama yönetici dediğin her şeyi olumlu yöne çevirebilmeli..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.