Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. İyi bir iş fikri nasıl uygulamaya geçirilir?

İyi bir iş fikri nasıl uygulamaya geçirilir?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
208 1
yeni-fikirler

Mükemmel bir fikriniz var. Potansiyeli olduğuna yürekten inanıyorsunuz. Hem de sizin veyahut tanıdıklarınızın karşılaştıkları bir meseleye çözüm buluyor. Son zamanlarda en başarılı olan teşebbüsler genel olarak bu şekilde karşımıza çıkıyor. Peki sizin yaşadığınız bir meseleye çözüm oluyor da sizin gibi kaç kişi bu meselesi yaşıyor? Bu mesele yaşanıyorsa acaba totalde sayıları sizin teşebbüsünüze ihtiyaç duyulan katılımı sağlayacak kadar geniş mi? Bu ehemmiyetli…

Başka bir deyişle fikrinizden çıkacak teşebbüs için pazarda talep var mı? Bu talep beni yürütebilir mi? İşte bu meselenin yanıtını bulmanız için 3 temel araştırma adımınız geliyor.

Bulunacağınız Pazarı Araştırın

‘‘Ask Google’‘ Evet şaşırmayın. Google sizin fikrinizle alakalı soracağınız suallerin çoğuna cevap verecek kadar bilgiye sahip. Google Adwords Keyword (anahtar kelime arama) aracını kullanarak sizin fikrinizle irtibatlı işleri araştıran kişi sayısına ulaşabilirsiniz. Arama kutusuna anahtar kelimeleri yazın, ülkeyi seçin. Bu arama neticeleri amaçladığınız talep için size bir data sunacaktır.

Sağlam Bir İş Tasarısı Hazırlayın

Araştırma neticeleri doğru yolda olduğunuzu destekledi. Fikir artık girişim olma yolunda. Girişiminizin neticesi doğacak ürün ya da hizmeti kullanacak aktif müşterilere ulaşmanız nasıl olacak? Daha fikir evresinde bu müşterilere kendinizi nasıl kanıtlayacaksınız? Ya gerçekler araştırmanızın neticeleriyle uyuşmazsa ne olacak? Sonuçlar üzerinden bir yol haritası çizmelisiniz. Kısa vadede neler amaçlıyorsunuz? Ne kadar kaynağınız var? Nasıl yatırım yapmayı tasarılıyorsunuz? Bu ayrıntılar aslında işin bir sonraki adımı için olmazsa olmazlar…

yeni-fikirler

Fikrinizi Test Edin

Asgari güce sahip bir ürün (MVP) ya da prototip yaratmalısınız. Emeliniz fikrinizin temel değerini yansıtmak ve müşterilerinizin temel sorununu çözmek olmalı. Bu bir kısa sunum olabilir ya da yalnızca bir giriş sayfası (landing page) olabilir. Ama kesinkes fikrinizin temel değerlerine sahip olacak minik bir kopyası olacak unutmayın.

Bu minik kopyayı etrafınızda fikir ve tekliflerine değer verdiğiniz, tenkitlerine inandığınız kişilere ve sizinle değişik düşünen farklı bakış açılarına sahip kişilere mesajın. Onlardan konu konusunda geri bildirimler isteyin. Bunlar sizin için çok değerli sonuçlar içerecek hiçbir zaman unutmayın.

Fikriniz tabii sizin için çok değerli ama ona saplanıp kalmayın. Hep farklı açılardan bakmayı hem de fikrinizi çürütmeyi deneyin. Unutmayın ki fikirlerine aşık olan girişimciler ne yazık ki ilerleyemezler, fikirlerinin de gelişmesine mani olurlar. Bırakın fikir tenkit edilsin, defaatle üzerinden geçilsin ve yeni dallar üretsin. Her seferinde size alan okusun ve siz de cesaretle bununla başa çıkın.

Nasıl bir yol seçerseniz seçin, harbiden insanların isteyeceği bir şey yaratmak için çalışın. Şans faktörünü de asla göz ardı etmeyin!

Kaynak : Sosyal Medya Port

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar