Anasayfa / Motive Olmak / Bir de bunlar var! / Kariyer değiştirmeye cesaretin var mı?

Kariyer değiştirmeye cesaretin var mı?

Kariyer değiştirmek isteyenlerin en büyük açmazı çevresindeki herkesin ağız birliği etmişcesine yanlış yaptığını söylemesi. Ancak uzmanlara göre kariyer değiştirmek sanıldığı kadar yanlış değil. Tabii kariyer değiştirirken yol haritası oluşturmak koşuluyla… Türkiye’de garip bir düşünce var. Her kariyerini değiştirmek isteyen, yanlış seçim yaptığını düşünüyor. Yanlış eğitim aldığını, yanlış işlerde zaman harcadığına inanıyor.

Bunun doğru bir inanç olmadığını söylesem, ne dersiniz?

Kariyer değişimi çok normaldir. Çoğumuz hayatımızda en az bir kaç kere iş değiştiriyor, birden fazla kez kariyer yönümüzü farklılaştırabiliyoruz. Bu durum yaptığımız seçimlerin yanlış olduğunu değil, ihtiyaçlarımızın ve isteklerimizin değiştiğini gösterir. Zamanla birlikte kendimizi daha iyi tanıdıkça beklentilerimizin değişmesi normaldir. İş tecrübesi kazandıkça neyi sevip neyi sevmediğimizi daha net anlamamız doğaldır. Belki de normal olmayan 30 yıl boyunca aynı şirkette ve aynı koltukta yer işgal etmektir. Gelişmeye açık olan insan, arayan, değişen ve değişim yapma cesaretini gösterebilendir.

Kariyer değişimi sadece işinden sıkılanlara has bir durum değil. Aksine, işini çok severek yapanlar dahi kariyer değişimi yapabiliyor. Bazen sağlık sorunları bu değişimi zorlayabiliyor, yoğun iş seyahatler gerektiren işler bir zaman sonra heyecanını yitirebiliyor, bazen yeni bir şehre ya da ülkeye geçmeniz bu değişime neden olabiliyor. Değişim hayatın bir parçası. Eğer yaptığınız işten hiç bir zaman sıkılmayacağınızı her zaman ilk günkü aşk ile işinize bağlı olacağınızı düşünüyorsanız, Türkiye’de boşanma oranlarının %60’lara yaklaştığını bilmeniz içinizi rahatlatabilir belki!

kariyer değiştirmek

Kariyer planlaması her zaman kariyer değişimlerinin de olabileceğini dikkate aldığında imkanlarınızın daha geniş olduğunu da farkedersiniz. Yani bu bir avantajdır.

Yanlış kariyer değişimi ne zaman olur ben size bir örnek vereyim.

• Çalıştığınız yöneticiyi sevmediğiniz için iş değiştirmek yerine kariyer değiştirmek isterseniz, o zaman iki kere düşünün derim.
• Başarılı olduğunuz alanda az para kazanıyorsunuz diye sevmediğiniz ama daha çok para kazanacağınız bir alana geçmek isterseniz, tekrar durumu değerlendirin derim.
• Sektörü sevmediğiniz için alanınızı değiştirirken, kariyer değişimi yerine sektör değişimi daha doğru bir seçim olabilir mi düşünün derim.

Kariyer değiştirdikten sonra iş aramak zor olan kısımdır. Çünkü çoğu profesyonel bir önce ki kariyerinde yaptıklarını yeni kariyerine bir artı olarak nasıl entegre edebileceğini bilemiyor. Bu yüzden de iş bulmak sancılı hale geliyor.

Kariyer değişimi yapan ve iş bulmakta zorlanan profesyonellerle çalışmalarımda görüyorum ki iki kariyer arasında bir bağ genellikle bulamıyorlar. Bu sebeple, senelerce elde ettikleri bilgi ve becerileri doğru paketleyemiyor, kendilerini iyi ifade edemiyorlar. Oysa, başarılı bir CV hazırlamanın, iş teklifi kaptıran bir iş görüşmesi yapmanın temelinde, bu köprüyü iyi kurabilmek yatar. Aklınızda olsun.

Yazan : Fatmanur Erdoğan
Kaynak : yenibiris.com

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.