“Kartopu” zaman ilerledikçe kendi üzerine inşa edilen bir şey için basit ve genel bir metafordur.
Kartopu Etkisi, başlangıçtaki küçük eylemlerin nasıl daha büyük eylemlere yol açabileceğini ve sonuçta büyük bir değişime neden olduğunu açıklayan psikolojik bir terimdir. Bir dağın tepesinden yuvarlanan küçük bir kartopu veya çakıl taşının çığa neden olabileceği fikrine temelde benzer.
İlk anda akla bir çığ gibi büyümeyi getirebileceği için olumsuz çağrışımlarda bulunsa da, kartopu etkisi diğer şekilde de çalışabilir. Küçük bir kötü şeyin daha büyük ve kötü bir şeye yol açması gibi, küçük bir iyi şey de başka bir iyi şeye yol açabilir. Örneğin kişisel gelişim açısından, küçük bir değişiklik yapmak, büyük bir değişiklik yapmaktan çok daha kolaydır.
Kartopu Etkisi nedir
Kartopu etkisi nedir başlığını bir önceki paragrafımızda anlatmaya çalıştım. Şöyle devam edebiliriz… Öğrenme arzusu geliştirmek de tamamen aynıdır. Hedefleri zamanla artırmak, gerçekleştirilebilme ihtimallerine doğru adımlardır. Küçük hedeflere ulaşabildiğinizi gördükçe, daha büyük zorlukların üstesinden gelmek için kendinize olan güveninizi artacaktır.
[box type=”success” ]“Her gün 500 sayfa okuyun. Bilgi böyle çalışır. Bileşik faiz gibi birikir. Hepiniz yapabilirsiniz ama eminim ki pek çoğunuz yapmayacaksınız.” Warren Buffet[/box]
Berkshire Hathaway (milyar dolarlık şirketi), önemli satın almaları ancak Buffett karar verdiğinde yapar. Peki neden? Karar vermede nasıl bu kadar iyi olabilir? İşin sırrı, sahip olduğu alışkanlıklardan birinde yatıyor: Okuma alışkanlığı. Satın almak istediği şirketin tüm yıllık raporlarını okur ve nihai kararı verir. Bu anlamda, sürekli beslediği harika bir hafızaya sahip yaşayan bir öğrenme makinesidir.
Kartopunu Yaratmak
Hepimiz “bilgi güçtür” ifadesini biliriz. Ancak bir şeyi gerçekten bilmek, kavramı gerçekten anlamak, ilişkiyi veya fikri gerçekleştirmek için deneyimlenmelidir. Başka bir deyişle, temel bilgiye yeniden yatırım yapılmalıdır. Bilgiyi tutarlı, verimli ve anlamlı bir şekilde nasıl edinir ve biriktiririz?
Bunun ilk ve en önemli yolu, bireyin doğuştan gelen bir öğrenme arzusuna sahip olması, zihinsel kapasitesini genişletmek istemesi ve aynı zamanda yaşam boyu öğrenmenin yaşamda uzun vadeli kazançlar sağlayacağına dair inanç barındırmasıdır.
[box type=”shadow” ]Yirmi ya da seksen yaşında, öğrenmeyi bırakan yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden genç kalır.” – Henry Ford[/box]
Böyle bir zihniyet ve motivasyonu edinince, öğrenme artık varsayılanınız olur. Bu tamamen yeni süreci hızlandırmak için, onu daha küçük adımlara bölmek her zaman daha iyidir. Neler yapılabilir?
- Yeni bir kelime öğrenmek, her gün 20 dakika okumak gibi çok küçük de olsa öğrenme niyeti belirlemek,
- Harekete geçmek,
- Eylemi geliştirmek ve güçlendirmek,
- Değişimi, gelişimi ve öğrenmeyi özümsemek.
🎯 Bir tepeden aşağı yuvarlanan küçük bir kartopu, her seferinde büyür ve bazen tehdit olabileceği bir noktaya bile ulaşır. Ancak bilgi açısından kartopu gibi büyümek korkulması gereken bir şey değildir. Her yeni bilgi, bir sütun görevi gören önceki bilgi parçasıyla bağlantı kuracaktır.
Kaynak : LinkedIn, Tomorrow