Anasayfa / Başarı Yazıları / Minnettarlık daima işe yarar mı?

Minnettarlık daima işe yarar mı?

Minnettarlık hissi genellikle mükemmel bir özellik olarak düşünülür. Fakat bunda ısrarcı olmak, pek yararlı bir şey değil. Çocuğuna, dünyadaki diğer çocuklar açlıkla mücadele ettiği için yemeğini şükran duyarak yemesi gerektiğini söyleyen anne örneğini düşünün. Çocuğun verdiği ‘O zaman bu yemeği onlara gönder!’ cevabı, doğru olma ihtimali olsa da sadece nankörlük belirtisi değildir, aynı zamanda daha büyük bir soruna işaret eder.

Sahip oldukları için yeterince minnettarlık hissetmediklerini düşünüp bunun için kendilerine kızan insanlara ya da hissettikleri halde bunun kendilerine iyi gelmediğini belirtenlere baktığımızda, bu iki grubun da ortak özelliğinin sahip olmadıklarına odaklanmak olduğunu görüyoruz. Kendilerine aç kalmadıklarını veya hasta olmadıklarını hatırlatıyorlar. Bir felakette evlerini kaybetmediklerini ya da savaşın yıktığı bir şehirde yaşamadıklarını… Başlarına bir felaket geldiğinde veya gerçekten zor bir durumla karşılaştıklarında da daha kötüsünün olabileceğini ama olmadığını düşünüyorlar. Sonuç olarak rahatlamış hissediyorlar, ancak bu his beraberinde memnuniyeti getirmiyor.

minnettarlık

Minnettarlık hissi genellikle mükemmel bir özellik olarak düşünülür. Fakat bunda ısrarcı olmak, pek yararlı bir şey değil.

Minnettarlık hissi ne zaman işe yarıyor?

Minnettarlık, ancak olumlu şeylere odaklanıldığında iyi hissetmemizi sağlıyor. Bireyin sağlıklı olduğu için şükretmesi, ölümcül hasta olmadığı için şükretmesinden çok farklı bir durum. Dolayısıyla daha kötüsünün olabileceğini düşünmek yerine sağlıklı olduğunun bilincinde olan insanlar, kendilerini daha iyi hissediyor. Savunma kalkanlarını indirip dünyanın onlara sunduğu güzelliklerin etraflarını sarmasına izin veriyorlar. Etraflarındaki güzel olayları sadece gözlemlemekle kalmayıp aynı zamanda benimsiyorlar.

Öte yandan kendinizi bu şekilde savunmasız bırakmanız, sizi bir yandan zayıf da bırakacaktır. Bir diğer deyişle, çevrenizde ruhunuza dokunmak için bekleyen güzellikler kadar çirkinlikler de olacaktır. Bu yüzden minnettarlık hissi güçlü olmanızı da gerektirecektir. İyi haberse, bu hissi geliştirebilecek olmanız. Hayattaki güzellikleri ve iyilikleri görmeye çalışın, karşınıza zorluklar çıksa bile böyle yapmaya devam edin. Kendinizi açarak ve hayatın iyiliklerini fark ederek bu hissin size sağladığı gücü duymaya başlayacaksınız.

Kaynak : psychologytoday.com

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.