Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Geliştiren Hikayeler
  3. Önyargı ve keyif-yaşam ilişkisi

Önyargı ve keyif-yaşam ilişkisi

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
31 7

Küçük hikayecikler ama o kadar güzel özetliyor ki? Çoğu şeye kafamızda oluşturduğumuz olumlu\olumsuz kalıplarla yaklaşırız. Bu durum her zaman aynı şeyi doğurur aslında. “Hiç haketmediği şeyleri yapmak!” Kendimizden ödün vererek çoğu zaman bi’şeyleri olsun diye üstüne düştüğümüz ama ne olduğunu kafamızda oturtamadığımız insanlar yok mu etrafımızda? Patron – çalışan ilişkisi ya da uzağa gitmeyelim… İki mesai arkadaşı mesela? Ya durumun tam tersi? O daha da kötü… Küçük bir hikaye ile özetleyelim :

Uzaklarda bir köyde, kocası, çocuğu doğmadan ölmüş, tek başına yaşayan hamile bir kadın kendisine arkadaş olması açısından dağda  yaralı olarak bulduğu bir gelinciği evinde beslemeye başlar. Gelincik  kadının yanından  bir an bile ayrılmaz. Her ne kadar evcil bir hayvan olmasa da, oldukça  uysallaşır. Bir kaç ay sonra kadının çocuğu doğar. Tek başına tüm zorluklara göğüs germek ve yavrusuna  bakmak zorundadır. Günler geçer ve kadın bir gün bir kaç dakikalığına da olsa evden ayrılmak ve yavrusunu evde bırakmak zorunda kalır… Gelincikle bebek evde yalnız kalmışlardır. Aradan biraz zaman geçer ve  anne eve gelir. Gelinciği ve kanlı ağzını görür. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırır ve oracıkta öldürür hayvanı. Tam o sırada içerdeki odadan bir bebek sesi duyulur. Anne odaya yönelir… Ve odada beşiği, beşiğin içindeki bebeği ve bebeğin yanında duran parçalanmış bir yılanı görür. Einstein’ın söylediği rivayet edilen bir söz var :”İnsanlardaki önyargıyı parçalamak benim atomu parçalamamdan çok daha zor!

VE keyif midir yaşamı değerli yapan? Yoksa yaşam mıdır, keyif almayı değerli kılan?

Franklin bir çocuğa bir elma vermiş. Çocuk çok sevinmiş. Bir elma daha vermiş. Çocuk daha çok sevinmiş. Bir elma daha verince çocuk sevinçten deliye dönmüş. Ve bir elma daha verince, çocuk dört elmayı elinde zapt edememiş, sonuncusunu düşürmüş yere… Bu sefer ağlamaya başlamış çocuk. Hayat böyledir işte… Hayal etmediğimiz bir saadete eriştikten sonra, onun bir lokmasını dahi kaybetmek bizi perişan eder. “Keyifler değildir yaşamı değerli yapan. Yaşamdır, keyif almayı değerli  kılan.” (Bernard Shaw)

Hikayelerde olduğu gibi,
Önyargı çizgilerimizi sağlam çekmemiz, çektiğimiz çizgilerin altında kalmamamız ve yaşamdan keyif almayı başarabilmemiz dileğiyle…

Yazan : Özgür ŞAHİN / kendinigelistir.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

7 Yorum

  1. blank
    Ramazan - -

    Kişisel gelişimde önceden sevdiğim fakat şimdi nefret ettiğim bi anlatım sitili var…mesela : yalan söylmeyiniz…doğru sölü olunuz…aldatmayınız…falanda filan da … ne kadar sıkıcı ve cansız cümleler böyle bunlar…ama gel gör hikaye sitili böyle değil…hikayeyi okursunuz ve mesajı içinden kendiniz tereyağından kıl çeker gibi çekersiniz…düşünsenize önyargili olmayiniz…denilseydi şimdi..kaç kişi tam olarak mesajı alırdı…tebrikler güzel paylaşım..;)

  2. blank
    oguzhan - -

    Güzelmiş

  3. blank
    Elif V. - -

    önyargi zaman zaman insanin kendinden utanmasina yol aciyor…

    ve cogu zaman pismanlikla son buluyor. ilk hikayede oldugu gibi.

    peki, bazi gercekleri farketmemiz icin illa kötü tecrübelermi edinmemiz gerekiyor? illa hatalardanmi ders cikarmaliyiz?

    yani mutlaka bir yerlerde birilerinin cani yanacak, birileri üzülecekki biz hatamizin farkina varalim.

    zararimiz sirf kendimize degil (kötü tecrübe edinmis olmamiz) ayni zamanda cevremizdekilere (kurbanlarimiz.

    biraz uzun oldu ama, icimden geceni yazmayi seviyorum… paylasimda bu degilmis zaten? o an düsündüklerini yazmak : )

    önyargisiz ve pismanliklarin olmadigi bir hayati yasamak dilegiyle : )

    tesekkürler özgür’cüm

  4. blank
    ceyda - -

    Gerçekten güsel bi hikaye ön yargı konusuna isteyerk baktım çünkü kendimde bi hata olarak görüyorum ne kadar iyi niyetli düşünsekte bazı konularda istemesekte ön yargılı davranıyoruz.hatalar olmasaydı kendimizi geliştiremezdik bizde ii açıdan bakalım =)) emeğinize sağlik…….

  5. blank
    menzil_571 - -

    Yeterince cevap verdik fakat o kısır ve bağnaz beynininiz, toplumun yarattığı ön yargı yüzünden anlamak istemiyor. Hayal dünyanıza yok olun. . Teşekkürler.

  6. blank
    Kuantum Bakış - -

    Önyargılarımız hayatı %100 değiştiriyor. Gerçekten arınmak lazım..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.