Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

risk-almak-ve-cesaret
  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Risk Alabilmek : Var mı Cesaretin?

Risk Alabilmek : Var mı Cesaretin?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
401 0

Başarıda risk almanın önemi ayrıca tartışılmalı. Çünkü risk almadan başarı olmaz düşüncesi birçok başarının ortak noktası diyebiliriz. Risk alan insanlar üzerine araştırılma yapıldığında risk almanın zararları tabi ki yadsınılmamalı ancak başarıyı getiren en önemli etmenlerden biri olduğu da göz ardı edilmemeli.

“Sadece; riski göze alabilen kişi hürdür…
Gülmek; ”Saf” denme riskini göze almaktır.
Ağlamak ise; ”Duygusal” görünme riskini.
Birine yakınlaşmak; ”Kendini kaptırma” riskini,
Duygularını açmak; ”Kendini …ortaya koyma” riskini,
Hayalleri ve düşünceleri sergilemek ise;
“Onları başkalarına kaptırma” riskini göze almaktır.
Sevmek; “Karşılık görememe” riskini…
Yaşamak ise; ”Ölme” riskini göze almaktır.
Umutlanmak; “Hayal kırıklığına uğrama” riskini
Çabalamak ise; ”Başarısız olma” riskini göze almaktır…
Ama riskler yaşanmalıdır.
Çünkü hayatımızın en büyük riski, hiç risk almamaktır.
Hiç risk almayan kişi, belki acı ve üzüntülerden korunabilir;
Ama Büyüyemez, Sevemez, Değişemez, Hissedemez, Öğrenemez.
Garanti arayışlarıyla zincirlenmiş bir köle olarak yaşarken,
Bedelini; özgürlüğünü kaybederek öder.
Sadece; riski göze alabilen kişi hürdür…”

Eğitimci, yazar Leo Buscaglia bu tespitleri Yaşamak, Sevmek ve Öğrenmek isimli kitabında yer almaktadır. Öncelikle, öğretmen adayları ve öğretmen dostlara ve tabi kitaplarla hemhal olan herkese yaz tatilini de fırsat bilerek bu kitabı okumalarını tavsiye ediyorum. İlk basım tarihi 1982 yılıdır. Bir dönem özellikle idealist edebiyat öğretmenleri tarafından ortaokul öğrencilerine tavsiye edilen, okutturulan bir yazardır. İnternette hayatı ile ilgili olarak araştırma yapıldığında intihar ettiği şeklinde haberler de olsa, bu doğru değildir. 74 yaşında, 1998 yılında kalp krizi geçirerek ölmüştür.

risk-almak-ve-cesaret

Tespitlerinden bir tanesi şu şekildedir ; “…bir toplama kampından sağ kurtulmuş bir insanım. Gözlerim, hiçbir insanın görmemesi gereken şeyler gördü. Bilgili mühendisler tarafından yapılan gaz odaları. İyi öğrenim görmüş doktorlar tarafından zehirlenen çocuklar. Eğitilmiş hemşireler tarafından öldürülen bebekler. Bu nedenle öğrenim olgusuna kuşkuyla bakıyorum. Sizden tek dileğim şu: Öğrencilerinize insan olmayı öğretin. Çabalarınız; bilgili canavarlar, yetenekli ruh hastaları ya da eğitilmiş eichmann’lar yaratmamalı. Okuma-yazma, yazım, tarih ve matematik ancak öğrencilerimizin insan olmasını sağlarlarsa önem kazanırlar.”

Ne kadar önemli bir tespit. Öğrenilen ilim, insani değerlerle harmanlanırsa kıymetlidir. O zaman insanlığa hizmet eder. “İnsan” yetiştirmek çok önemli bir meziyettir.

Bu sebepten dolayıdır ki; hayatımızın en büyük riski, hiç risk almamaktır. İşte bu sebepten dolayıdır ki; sadece; riski göze alabilen kişi hürdür…

Var mı cesaretin?

Yazan : Eren Gökyer | Profesyonel Koç / Öğrenci Koçu /Eğitmen – Bob Proctor’s LifeSuccess

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar