Anasayfa / Başarı Öyküleri / Sıradışı bir markanın kısa hikayesi

Sıradışı bir markanın kısa hikayesi

Bir dönem İtalyan parlamentosunda senatör de olan Benetton Grubu Başkanı Luciano Benetton dünya çapında en fazla tanınan markalardan biri olan Benetton’un kurucusu. 1945’te 10 yaşındayken babasını kaybetti.

İtalya’da zorlu savaş sonrası dönemde bu Venedikli küçük çocuk, ailesinin iki yakasını bir araya getirebilmesi için gazete satmak zorunda kaldı. Kız kardeşi Guiliana çok güzel örgü ördüğü için 60’larda aile küçük bir kazak şirketi kurmaya karar verdi. Luciano İngiltere’ye giderek yünü son dakikada boyama tekniğini öğrendi; böylece sürekli değişen trendlere ayak uydurabileceklerdi.

Önlenemeyen yükseliş

1963’te ilk mağazalarını açtılar ve bu na zaman içinde yenileri eklendi. 1966’da Fransız tasarımcı Lison Bonfils tavsiyelerde bulunmak üzere Benetton’a geldi ve 12 yıl kaldı. Marka öyle bir başarı yakaladı ki Luciano Benetton, sonradan şirketin merkez ofisi olan Villa Minelli’yi satın aldı ve ilk fabrikasını kurdu.

1969’da Paris’teki mağazalarını açtıklarında Benetton’un stili, renkleri ve hedeflediği (genç ve ekonomik seviyesi yüksek) müşteri kitlesi markanın yükselmesini sağladı. Rue Bonaparte’daki ilk butiklerinde 48-58 renkte 8-12 kazak modeli yer aldı. 1980’de New York’taki Madison Bulvarı’nda, 1982’de Tokyo’da Benetton mağazaları açıldı.

Benetton 1983’te Tyrell takımı sponsoru olarak Formula 1’e katıldı. 1986’da Toleman’ın alınmasıyla Benetton Formula Limited yarış takımı kuruldu. Sürücüler kategorisinde iki, markalar kategorisinde bir şampiyonluk kazanıldı. Benetton takımını 2000’de Renault satın aldı.

Mağazalara yeni tasarım

Holdingin merkezi Lüksemburg’daydı ve stratejisi markaya uluslararası nitelik kazandırma ve çeşitlilikti. Şirket İtalya, Fransa ve İskoçya’da dokuz fabrikaya sahipti. Artık Benetton’un kendi içinde çocuklara yönelik “012”, kadınlara yönelik “Merceria”, “My Market” ve “Tomato” gibi markaları vardı.

Benetton 1987’de Treviso voleybol takımına sponsor oldu. 1988’de Benetton saatleri ve markanın “Colors” adlı parfümü piyasaya sürüldü. Tasarımcı Francesca Matte ile fotoğrafçı Toscani özel olarak Benetton’la çalıştı.
Tüm Benetton mağazaları İtalyan mimar Tobia Scarpa tarafından yalınlığın vurgulandığı bir tarzda baştan tasarlandı. Böylece mağazaya giren müşteriler koleksiyonun çizgisini hiç zorlanmadan görebileceklerdi.

“Colors” parfümünün erkek versiyonu 1989’da Avrupa’da satışa sunuldu. 1993’te “Tribu” adlı yeni kadın parfümü çıktı. 40 ülkede dört dilde yayımlanan görsel ağırlıklı “Colors” dergisi 1994’te yayın hayatına başladı. “Farklılık arzu edilen bir özelliktir fakat aynı zamanda bütün kültürler eşit değere sahiptir” inancı temel alınarak hazırlanan “Colors” ekoloji, savaş ve AIDS’e karşı yürütülen mücadele gibi ciddi; alışveriş, moda ve oyuncaklar gibi eğlenceli konuları cüretkar bir bakış açısıyla ele alan bir dergi.
2005 yılında Benetton artık United Colors of Benetton, 012 ve Sisley etiketiyle 120 ülkedeydi.

Modayla sınırlı kalmayan marka “Benetton’un Birleşmiş Renkleri” sloganında, reklamlarında, sosyal sorumluluk projelerinde olduğu gibi dünyadaki tüm renkleri, farklılıkları, kültürleri kucaklıyor.

Gerçek bir aile şirketiydi

Dört kardeşin ortaklaşa işleri yürüttüğü Benetton tam anlamıyla bir aile şirketiydi. 1935 doğumlu olan ve şirketi kuran Luciano pazarlamanın başındaydı; 1937 doğumlu Guiliana tasarım bölümünü yönetiyordu; 1941 doğumlu Gilberto finans işlerine bakıyordu ve 1943 doğumlu Carlo üretiminden sorumluydu. 2003’te Benetton ailesi profesyonel yöneticilere daha çok sorumluluk vererek arka plana geçti.

Gençlere destek

Benetton’un kültürel mirasını yaşatmak amacıyla 1995’te iletişim ve araştırma merkezi Fabrica kuruldu. Fabrica, Treviso’nun hemen dışında bulunan, Japon mimar Tadao Ando tarafından restore edilen tesislerinde gerçekleştirdiği aktivitelerle kendini çokkültürlü ve uluslararası bir kimlikle özdeşleştiriyor.

Dünyanın farklı yerlerindeki genç sanatçı ve araştırmacıların yaratıcılığını destekleyen Fabrica tarafından başlatılan “Yaratıcılık Aranıyor” adlı program görsel kültür üzerine bir dizi seminerden oluşuyor. Programın temelinde yine yaratıcılık ve yeni ifade şekilleri arayışı yatıyor.

Toplantılar çerçevesinde her ay sanat, kültür ve iletişim alanlarında dünya çapında ün kazanmış “sıradışı” kişiler atölye çalışmaları, konferanslar veya özel aktiviteler için Fabrica’ya davet ediliyor.

Kaynak: Milliyet

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.