Anasayfa / Başarı Yazıları / Sizin Hikayenizi Kim Yazıyor?

Sizin Hikayenizi Kim Yazıyor?

Bundan yaklaşık 2,5 yıl önce dinlediğim bir sunum beni çok etkilemişti. O sunumdan sonra kendime aldığım 3 not var 2014 yılından itibaren uygulamak üzere kendime hedef koyduğum.

• Sosyal sorumluluk faaliyetlerinin içinde yer almak
Blog yazmak
• Daha fazla sosyal medyada olmak

Sosyal sorumluluk için ilk adımım TEGV gönüllü eğitmenlik oldu. Sonra farklı süreçler gelişti, yeni bir dernek kurduk-BUÇAD. Halen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yaptığım dernekte çeşitliliği destekleyerek herkese fırsat eşitliğini savunuyoruz. Bunu destekleyen projelerle yapıyı güçlendiriyoruz. Bu da benim başkalarına yardım edebilme, bilgi ya da sahip olduğum farklı konuları paylaşabilme isteklerimi karşılıyor.

Blog yazmaya kararımdan hemen sonra başladım ama sonra uzunca bir süre yazmaya ara verdim. Sonra tekrar başladım. Şimdi blog yazma, hem yazma hem de bildiğim ve yeni öğrendiğim konuları başkalarıyla paylaşma enerjimi kullanma alanım.

Sosyal medyaya twitter ile girdim, hem yeni şeyler öğrenme merakımı gideriyor hem de uzun zamanımı almıyordu.

Ne yapacağıma, hikayemi nasıl yazacağıma ben karar verdim. Ama verdiğim kararı almamda ve hızlı bir şekilde uygulamaya geçmemde etkili olmuştu bu sunum.

sizin hikayenizi kim yazıyor

Bu kadar anlatımdan sonra sunumu yapan kim değil mi? Jim Lawless, “Taming Tigers” kitabının yazarı. 10 kuralı var, burada kısaca sizlerle paylaşacağım. Belki benim gibi sizin için de hikayenizi yazmaya başlama konusunda sizi heveslendirir ya da süreci hızlandırır.

Jim Lawless 10 kuralı

1. Act it boldly today – time is limited * Bugün cesurca hareket et – zaman kısıtlı : Doğru zaman yok, şimdi başlayın. Ne yapmak istiyorsanız başlayın, bir şeylerin açıklık kazanması için beklemeyin. Cesurca hareket etmek, herşeyi hızlıca değiştiriyor.

2. Re-write your rulebook * Kendi kural kitabını yeniden yaz : Hepimizin kafasında bir kurallar kitabı var, 35 yaşından sonra jokey olunmaz, bu kız çok güzel benimle konuşmaz, v.s. Bu kurallar, varsayımlarımızdan veya inançlarımızdan daha fazlası, kültürümüz. Her gün her anımızda hareketlerimize yön verirler. Ve biz onları nadiren sorgularız. Birşeyi başarmak istiyorsak ve önündeki engel bu kurallarsa, kuralı baştan siz yazın.

3. Head in the direction of where you want to arrive, every day * Hergün varmak istediğiniz yerin yönü kafanızda olsun : Bir planınız olsun ve hergün ona doğru ilerleyin. Amaç duygunuz olmalı, böyle insanları ilham veren insanlar olarak görüyoruz. Her sabah birçok insan bugün hangi maillerime bakmam gerekiyor, neleri cevaplamalıyım, v.b. diye düşünüyor. Siz büyük resmi görün ve ona bir fırça darbesin daha ekleyin.

4. It is all in the mind * Hepsi beyninizde : Hikayenizi kim yazıyor? Siz mi kafanızdaki kaplan mı? Kafanızın içindeki sesin gerçek olmadığını ve olabileceğini hiç düşünmediklerinizi yaparken ona uymak zorunda olmadığınızı farkedin.

5. The tools for Taming Tigers are all around you * «Kaplanı Evcilleştirmek» için araçlar etrafınızda : Etrafnızdan yardım isteyin. Bunun zayıflık olduğunun düşünmeyin. Yardım isteyeceğiniz kişilerle yüzyüze ya da telefonda konuşun, mail yazmayın. Reddedileceğinizi düşünüyorsanız, reddedilin. Vazgeçmeyin, yardım alabileceğiniz başka birini bulun.

6. There is no safety in numbers * Sayılar güvenilir değil : Bazen inandığınız şeyi savunmak için başkalarına karşı duracak cesaretiniz olmalı. Sayısal değerler, istatistik sizi şimdiye kadar hiç yapılmamış birşeyi yapmaktan mahrum edebilir. Kendiniz olun, kendi hikayenizi yazın.

7. Do something scary everyday * Hergün korkunç birşey yapın : Kalp atışımızın hızlandığı, önemli, anlamlı, zor bir şeyler yapabileceğimiz fırsatlara sahip olduğumuz anlar. Biraz konfor alanlarınızın, alışkanlıklarınızın dışına çıkın. Bu, yapmak istediğimiz, gerçek hissettiğimiz şeyi yapabilecek yeteneğimizi korkusuzca geliştirmemizi sağlar.

8. Understand and control your time to create change * Değişikliği yapmak için zamanınızı anlayın ve kontrol edin : Zaman, kısıtlı olan kaynağımız. Eğer kaplan bizi durdurmasa patronun, yöneticimizin bizden istediklerinden ne kadarına dur diyebiliriz, arkadaşımızın hangi isteklerine karşı çıkarız?? Zamanın kontrolü için kaplanın zaman planlamamıza karışmasına izin veremeyiz.

9. Create disciplines – do the basics brilliantly * Disiplin oluşturun – temel aksiyonu zekice yapın : Jim Lawless, jokeylik deneyimini yaşayıncaya kadar 8 kural varmış. Son 2 kural 1 senede jokey olma uğraşından sonra ortaya çıkmış. Bizi gitmek istediğimiz yere ulaştıracak disiplinleri ulaştırmak için yardım alabiliriz. Disiplinleri oluşturup bunları her gün uygulamak başta zor olabilir, alışkanlık haline gelinceye kadar. Gitmek istediğimiz yere ulaşmak için yeni bir çevre oluşturmamız, yeni bir yetenek kazanmamız gerekiyor mu? sorgulayın.

10. Never, never give up : Asla vazgeçme : Ne yapacağımızı en başta belirlemeliyiz. Yolun herhangi bir noktasında vazgeçmemek için…

Bugün karar verin:

“90 yaşınıza geldiğinizde yaşamınıza dönüp baktığınızda ne diyeceksiniz!”

Yazan : Tülay Tek | kendinigelistir.com

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.