Anasayfa / Başarı Öyküleri / Starbucks Modeli ve Starbucks Nesli

Starbucks Modeli ve Starbucks Nesli

Türkiye pazarında Starbucks yer aldığından bu yana ülkemizdeki gençliğinin sosyal yaşantısının da değişmeye başladığını söyleyebilirim. Gençler artık kahveye takılıyor, ama üç beş sekiz atılmayan, okey oynanmayan bir kahveye. Starbucks’ın Türkiye’ye girmesi sayısız yabancı ve yerli kafe açılmasına fırsat verdi. Cafe Nero, Kahve Dünyası ve birçoğu da İzmir menşeli kafeler Türkiye’nin dört bir tarafında gençlerin buluşma noktası oldu. Bu kafeler temelde kahve içme amacıyla değil, sosyalleşme ve sohbet etme amacıyla kullanılıyor. Yeni nesil, çaydan hızlıca kahveye geçiş yaptı. Bu yazıyı yazmadan bir önceki gün gittiğim bir Starbucks’da bir baba ve on sekiz yaşlarındaki kızı bir masada oturuyordu. Baba cam bardağında çayını yudumlarken kızı karton bardakta kahvesini içiyordu. Kafeler bazen de çalışma, nadiren kitap okuma ve biraz da gazete okumak için kullanılıyor, elbette bazen yazmak için de. Herhalde Batı dünyasında son on yılda yayımlanan kitapların en az üçte birinin önsözünde “Bu kitap Starbucks’da yazılmıştır” ifadesi var. Başta Starbucks olmak üzere birçok kafe zinciri, kafenin bir tür ofise veya etüt alanına dönüştüğünü fark etmiş olacak ki, hem telefonların hem de bilgisayarların elektrik alabilmesi için her yere priz koymuşlar.

starbucks modeli ve starbucks nesli

Yazının başlığı Starbucks Nesli. Elbette bu kahvelerin içinde temelde iki grup insan var: Genç müşteriler ve genç hizmet edenler. Yazımın ilk paragrafında, genç müşterilerin bu kahve kurumunu nasıl değerlendirdiğine değindim. İkinci grup bence daha önemli. Genç barıştalar, Türkiye’nin geleceğinin liderleri. Starbucks ya da benzeri bir kahvede en az 1 yıl çalışmış, 30’lu yaşlarına gelmiş, danışmanlık yaptığım şirketlerden birine iş başvurusu yapan bir genç olursa onu işe alma konusunda istekli olacağım. Neden mi? Çünkü hangi kahve zinciri olursa olsun, burada çalışan gençler bir iş disiplinine sahip. Dakik bir şekilde işyerinde olmayı öğreniyorlar. Belirli bir prosedürle çalışmasını, belirli kurallarla kahve ve temizlik yapmayı biliyorlar. Her kafede bir takım var ve takım çalışmasında tecrübe kazanıyorlar. Sürekli müşterilerle muhataplar ve çok müşteriyle sağlıklı iletişim kurmaları gerekiyor. Müşterilerini memnun edemezlerse kendileri de mutsuz oluyor ve müşteri odaklı olmayı öğreniyorlar. En önemli özellikleri de bu kafe işleri beş dakika boş durmaya gelmiyor ve insanı çok çalışkan yapıyor.

Dolayısıyla Starbucks’ın müşteri nesli, sohbet, okuma, yazma gibi zihinsel konularda gelişirken, Starbucks’ın hizmet eden nesli süper profesyonellere dönüşüyor.

Öğrencilik yıllarımda olsaydım, hiç düşünmez hemen bir kafede çalışmak için iş başvurusu yapardım.

Yazan : Melih Arat

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.