Anasayfa / Başarı Yazıları / Tüm benliğinizle harekete hazırsanız, başarırsınız.

Tüm benliğinizle harekete hazırsanız, başarırsınız.

harekete hazırsanızSon iki ay içinde 2 çok başarılı insanı biraz daha yakından tanıma ve sohbet etme fırsatım oldu. Biri, Türkiye’nin en önemli başarı düşünürlerinden, bir yazar. Diğeri, bana göre, liderlik alanında Türkiye’nin yönünü değiştirecek, etki alanı yüksek bir akademisyen. Ikisi birbirini tanır mı bilmem. Ikisinin de birbirine benzeyen yanları çok. Tanışsalar sohbetleri koyu olur. Ikisinin en önemli ortak noktası şu: “Hayatta yapmak istedikleri şeyin, yani hayat amaçlarının ne olduğunu “net” bulmuşlar. Buldukları şeyin arkasından %100 benliklerini vererek gidiyorlar.” Hayatta hiçbirşey onları durduramıyor; yapmak istedikleri şeyler karşısında her ne engel varsa ya görmezden geliyor ya engeli kaldırıyor ya da engele rağmen hareket ediyorlar.

Hayatta bir çok insan var ki kırılma noktası yaşıyor. Kırılıyor.

Hayatta bir kısım insan var ki kırılma noktası yaşıyor. Yenilenerek ayağa kalkıyor. Bıraktığı yerden değil, daha da güçlenerek ayaklanıyor ve yolculuğuna devam ediyor.

Bu önemli bir noktadır hayatta. Kırıldığınız nokta’da önce iyileşmeniz, ardından hareket halinde olmanız ve gücünüzü yeniden ve daha derinden bulmanız gerekir. Kırılmadan yaralı dolaşan milyonlarca insan gibi olmaktansa, kırılmaya izin vermek iyidir bu yüzden.

Fransız Thierry Guetta’yı bilir misiniz?

Angelina Jolie ve Ben Affleck filmlerine alışıksanız seyretmekte oldukça zorlanacağınız bir dökümanter film önermek istiyorum.

Eğer seyretmeye dayanabilirseniz, hiç pişman olmayacağınızın garantisini veriyorum ama ilk yarı sabrınızı zorlayabilir. Başarı dediğimiz şey zorlukları atlayabilmek için devam edebilme gücüdür. Hatırlayalım. Öyleyse, street art öncülerinden Banksy’nin yönettiği ve Mr. Brainwash ismiyle Los Angeles’da bir akım yaratan Thierry Guetta’nın “Exit Through The Gift Shop” filmini seyrediyorsunuz.

Neden mi?

Hepiniz filmi seyrettikten sonra farklı bir mesaj alabilirsiniz. Benim nedenime gelince.

Uzunca sohbet etme fırsatı bulduğum bu iki başarılı Türk ile film’de Mr BrainWash olarak tanınan Guetta’nın hayatları arasında paralellikler yakaladım.

Film, hayallerimizin peşinden gitme cesaretinin büyük riskler ve fedakarlıklar gerektirdiğinin altını çiziyor. Bilmediğiniz birşey değil ama yapabildiğiniz bir şey mi?

Film, hepimiz için “kabul görme” ihtiyacının ne derece önemli olabildiğini ve bu duyguların insanı harekete geçirmekte ne derece güçlü bir rol oynayabildiğini anlatıyor. “Kabul görme” durumu iki açıdan ele alınyor. Birincisi, street show’u hayata geçiren Thierry Guetta yani Mr. Brainwash açısından (tanınmayan tek düze bir insandan dünyanın konuştuğu biri olmaya uzanan yol). İkincisi, bu akımı kaçırırsa “hip” olamamaktan korkanlar (sanat koleksiyonerleri, sanat danışmanları ve yorumcuların hiç tanınmayan ama tanınmış biri tarafından referans gösterilen, pr’ı doğru yapılan, sanattan hiç anlamayan birine olan yaklaşımı). Insana sorgulatıyor elbette “çok büyük sanatçı, iş adamı, müzisyen dediğimiz kişileri böyle görmemiz kendi düşüncemiz mi yoksa sosyal kabul görme ihtiyacı mı? Yoksa ikisinden de biraz mı?

Film, hedeflerin yolun başında değil yol üzerinde çizilebildiğini, iç sesi dinlemenin en önemli liderlik dersi olabileceğini ve herşeyin kitaplardan öğrenilmediğini gösteriyor.

En önemlisi, Mr. Brainwash sanattan anlamıyor. Yeteneği olmadığı, hatta “gerizekalı, garip bir adam” olduğu filmde Banksy ve diğerleri tarafından defalarca söyleniyor. Buna ragmen, Mr. Brainwash’ı tüm sanat camiası tanıyor, milyonlarca dolarlık satışı ilk show’unda kapatıyor. Başarı ne çok zeka ne de çok yetenek gerektiriyor.

Yazan / Kaynak : Fatmanur Erdoğan / Kariyer Yolculuğu

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.