kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. Bir de bunlar var!
  3. Üniversitesiz Kariyer Yolları

Üniversitesiz Kariyer Yolları

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 9 dk okuma süresi
141 62
kari

Üniversiteyi kazanamadıysanız, “ben mahfoldum, bittim” demeyin. Hayat sadece üniversite değil, alternatif akademiler ve kurslar cazip bir hayat için sizi bekliyor…
Üniversite hayallerini çeşitli nedenlerle gerçekleştiremeyen gençleri, alternatif eğitim fırsatları bekliyor. Özel akademiler, bir çok üniversitede verilmeyen pratik eğitimlerle, öğrencileri meslek sahibi yapıyor. Her bütçeye uygun kurslar, aşçılıktan, gazeteciliğe, sanattan felsefeye onlarca branşta özgür eğitim şartlarında gençleri meslek sahibi yapıyor.

11 yıl boyunca aldıkları eğitimin hesabını 3 saatlik ÖSS sınavında vermek zorunda kalan gençler ya imkansızlık nedeniyle sınava hazırlanamadıkları için ya da sınav stresinden bilgilerini cevap kağıdına dökemiyor. Sınavdan alnının akıyla çıkan bir çok öğrenci ise başörtüsü yasağı, kat sayı sorunu, üniversite harcı gibi nedenlerle üniversite hayallerini ya erteliyor ya da tamamen unutmak zorunda kalıyor.

ÜNİVERSİTEYİ ARATMIYORLAR

Türkiye´de son yıllarda sayıları hızla artan her bütçeye uygun alternatif eğitim kurumları ise gençlerin hayallerindeki mesleği yapabilmelerine imkan tanıyor. Bu kurumlar arasındaki özel akademiler, pratiğe yönelik eğitimleriyle üniversiteyi aratmıyor, hatta daha daha geniş imkanlar sunuyor. Vakıflar ve dernekler tarafından açılan, güz ve bahar dönemlerinde ya da tüm yılı kapsayan genellikle ücretsiz bilim atölyeleri, bilgiye aç gençleri bekliyor. Yine belediyeler tarafından açılan meslek edindirme kursları da her yaştan insanın içindeki sevdiği meslek ya da hobi alanında eğitim alamamış olmanın eksikliğini gideriyor.

BİLİM SANAT VAKFI EKOL OLDU

1986 yılında kurulan ve “özgür ve hoşgörülü bir çalışma, araştırma ve tartışma ortamında; evrensel, ulusal ve mesleki bilgi ve düşüncelerin sorgulanması, yeniden üretilmesi, yaygınlaştırılması ve insanlık yararına uygulanması” misyonuyla çalışmalarını sürdüren Bilim Sanat Vakfı, alternatif eğitim fırsatları konusunda ilk örneklerden birini oluşturuyor. Bilim Sanat Vakfı, kurulduğu günden itibaren başlattığı seminerlerde bilgi ile bilgiyi arayan gençleri buluşturmaya devam ediyor. Yılda 4 kez, güz, kış, bahar ve yaz dönemlerinde gerçekleştirilen seminerlerde sahasında uzman olan öğretim üyeleri, sanatçı ve yazar birikimlerini öğrencilerle paylaşıyor. Sistemli olarak devam eden seminerler için ücret talep edilmiyor. Seminer kademelerini tamamlayan öğrenciler arasından ilgili ve başarılı olanlar, yuvarlak masa ve atölye çalışmalarına devam ediyor. Bir akademik disiplin içerisinde yürütülen çalışmalar, Medeniyet Araştırmaları, Türkiye Araştırmaları, Sanat Araştırmaları, Küresel Araştırmalar Merkezi gibi atölyeler altında sürdürülüyor. Bilim Sanat Vakfı´nın güz seminerlerinin kayıtları ise Eylül ayından itibaren başlıyor.

35 BRANŞTA EĞİTİM VAR

Beyoğlu´nda faaliyet gösteren ve alternatif eğitimin ilk merkezlerinden biri olan Akademi İstanbul´da sertifika programları, aşçılıktan felsefe atölyelerine kadar 35 alanı kapsıyor. Programların süresi ise branşlara göre 3 aydan 2 yıla kadar farklılık gösteriyor. Elektronik Müzik Eğitimi, Ses Teknisyenliği Asistanlığı Eğitimi, Amatör Denizci – Yat Kaptanlığı Eğitimi, Web Tasarım Eğitimi, Masaüstü Yayıncılık Eğitimi, Bilgisayar eğitimleri, Mutfak Sanatları Bölümü Kursları, Teke Tek Enstrüman, İş İdaresi Yüksek Eğitim Programı, Yetişkinler İçin Tiyatro, Geleneksel ve Plastik Sanatlar Eğitimi gibi bir çok alanda eğitimler veriliyor. Radyo – Televizyon, Sinema, Gazetecilik, Reklamcılık, Halkla İlişkiler, gençler arasında en çok tercih edilen mesleklerin başında geliyor. Turizm ve Seyahat Acenteciliği programında ise tur liderliği, tur operatörlüğü, acentelerde etkinlik yöneticisi olarak çalışacak genç profesyonelleri yetiştiriliyor. Akademi İstanbul´da branşların yıllık eğitim ücretleri ortalama 5 bin YTL.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI BAŞVURUYOR

Akademi İstanbul Vakfı Genel Müdürü Neşe Berber, kurum olarak eğitimin üretimin için olduğuna inandıklarını belirterek “Öncelikle nitelikli insan, sonra nitelikli meslek insanı, eğitim politikamızın temel unsuru. Türkiye´deki üniversite mezunu olma saplantısı hem profesyonel yaşam, hem de sosyal ve bireysel yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Gençlerimizin çoğu, eğilimleri, yetenekleri ve hedefleri doğrultusunda değil, rastlantılar sonucu bazı mesleki alanlara yönlendirilip, zoraki bir eğitim-öğretim süreci yaşıyorlar. Başarısız olmaları kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden, binlerce mesleksiz üniversite mezunu, daha işin başında profesyonel yaşamlarını yok ediyorlar” diyor. Berber, kurumlarına başvuran öğrencilerin önemli bir kısmını üniversite mezunları, ya da üniversitelilerin oluşturduğuna dikkat çekerek şöyle diyor: “Yetenekleri doğrultusunda üniversite okuyabilen şanslı insanların arasında olmayan ama yıllarca eğitim görmüş, profesyonel geleceğini var etmeye çalışan lise mezunu gençler için alternatif eğitimler veren kurumlar oluşturulması gerekiyor.”

Avrupa için ayrıntılara dikkat edin

Avrupa´daki üniversiteler, yurtdışında eğitim almak isteyenler için ucuz bir alternatif sunarken, öğrencilerin küçük detaylara dikkat etmesi gerekiyor. Avrupa üniversitelerinin tümü ve bazı ABD üniversiteleri öğrencilerden ÖSYM Yerleştirme Belgesi talep ediyor. Uluslararası Öğrenci Aktivitelerini Destekleme Derneği (WONDER) Başkanı Yusuf Kara, Avrupa´da yüksek öğrenim görmek isteyen öğrencilerin, okumak istedikleri bölümle ilgili 4 yıllık bir fakülteye yerleştirilmesi gerektiğini belirterek “Avrupa üniversiteleri, öğrencilerden ÖSYM Yerleştirme Belgesi talep ediyor. Avrupa´yı düşünen öğrencilerin de tercihleri önemsemesi gerekiyor” dedi.

Öğrencilerin, eğitim almak istedikleri bölümü belirledikten sonra Türkiye´de ya da KKTC´deki vakıf ya da devlet üniversitelerinden her hangi birisinde, aynı bölümü tercih etmeleri ve yerleştirilmeleri gerektiğine dikkat çeken Kara, “İngiltere dışındaki tüm Avrupa üniversiteleri, kayıt için lise diploması, ÖSS sonuç belgesinin yanı sıra, ÖSYM Yerleştirme Belgesi´ni de talep ediyor. Bazıları, Ağustos sonuna kadar gerekli belgelerin üniversiteye ulaştırılması durumunda Türkiye´deki üniversiteye kayıt yaptırma şartı aramıyor. Ancak bu tarihe kadar belgeler ulaştıralamazsa, öğrencilerden Türkiye´de kazandıkları üniversitenin öğrencisi olduklarını gösteren belge isteniyor” dedi.

YÖK DE AÇIKLAMA YAPTI

Bu arada Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) bazı ülkelerde yüksek öğretim görmek isteyenlere denklik verilmesi için ÖSS´ye girmiş olma şartının artık aranmadığını bildirdi. YÖK´ten yapılan açıklamada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, AB´ye üye ve aday olan ülkeler ile Avrupa Ekonomik Alanına üye olan İzlanda, Lihteştayn, Norveç ve İsviçre´de yükseköğrenim görmek isteyenlerden ÖSS´ye girmeleri önlisans programları için ilgili alan türünde 160,000 veya daha fazla, lisans programları için ilgili alan türünde 185,000 veya daha fazla puan almaları şartı aranmayacağı belirtildi. Ancak öğrencilerin gitmek istedikleri üniversitelerin, kayıt için istediği belgeler arasında ÖSS ve ÖSYM Yerleştirme Belgesi´nin bulunup bulunmadığının öğrenilmesi gerekiyor.
 Kaynak: Aktif Haber

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

62 Yorum

  1. blank
    özden - -

    ya arkadaslar sıte cok hos guzel ama kımse soruları yanıtlamıyo dıkkat ettınızmı bren bu sene oss den 270 puan aldım we optisyenlik bölümü istiyorum ama meslek lıseleri öncelikli sitresten olcem sonuclar acıklandı acıklanalı napcam simdi ya lütfeeeeeenn biri bana yardım etsinnnn……..
    şimdiden teşekür ederim

  2. blank
    zilep - -

    Arkadaşlar hiç kafanızı yormayın !
    ne 270 puan alan arkadaşın ünivs. puanı yeter
    ne de kurslarının optisyen yapma ihtimali var
    diyelim ki kursuna gittiniz( yok diye biliyorum) işyeri açma hakkına sahip değilsiniz
    çünki yüksek okul mezunu olmanız lazım
    anlayacağınız siz yine öss ye devam
    tutturabilene bravo ;)

  3. blank
    Elif TASKIN - -

    Optisyenlikten fizik bölümüne geçiş varmı acaba?

  4. blank
    yunus optik - -

    arkadaslar bakın ben size olayı söyle özetleyim,ben baba ve dede itibariyle gözlükçüyüz ve 3 şubemiz var fakat bu sağlık meslek lisesi olayını lise son da öğrendim bi umut diye devamsızlıktan kalıp sayısala gectim ve sayısal mezunu oldum.ama yinede nafile öss den aldığım 310 say 1 puanı bile buraya yerleşmem için yeterli değil,öncelik yinede yata yata sınavsız yerleşen arakadasların ama sadece sunu biliyorum ki 70 milyonluk türkiyeyi 120 optisyene bırakmıcaklar,özel üniversitenin açılıcaınıda,kursun açılıcıanıda bizzat dernek başkanıyla konustum..optisyen arkadaslar sizde biraz insaf edin,yaptığınız şey tamamen fırsatçılıktan ibaret,istedikleri meblağları burdan vermiycem size arkadaslar saygılar herkezin yolu açık olsun

  5. blank
    GURKAN - -

    SAYIN ARKADASLAR.GORDUĞUM KADARIYLA HEPINZ OPTISYEN OLMAK ISTIORSUNUZ.AMA BI DUSUNSENIZE HEPINIZ OPTISYEN OLSANIZ OPTISYENLIĞIN NE ANLAMI KALIR AMA DMI?OZELLIKLE MESLEL LISESI CIKISLI OMAYAN ARKADSLARA SUNU SOLEMEK ISTIORM.BAKIN ARKADASLAR OSS SINAVINN HER BOLUMNDEN FULL CEKMIS OLSANIZ DAHI MESLEK LISESLILERNN GIREBILECEKLERI YERLERE GIREMEZSSINIZ.HELE HELE OPTISYENLIKLERI HIC BOSUNA TERCIH LISTENIZE BILE YAZMAYIN.KALEMINIZN MUREKKEBINI BOSUNA HARCAMIS OLURSUNUZ.SIZ KENDI 4YILLIK BOLUMLERINIZI TERCIH EDIN.HEM GORUN BAKIN.GECN SENE 270_280 PUANLA OGRENCI ALAN UNIVERSTLER BU SENE BU SENE S40_S50 PUANA KADAR DUSECEKLER.BANA INANIN BURDA TECRUBE KONUSUOR.HERKESE BASARILAR.

  6. blank
    Pelin - -

    Merhaba herkese… Arkadaşlar ben aileden gelen optisyenlik meslegini icra ediyorum 3 senedir. Yalnız ben ticaret meslek lisesi mezunuyum ve bir şekilde optisyenlik sertifikamı almak istiyorum yani bunun yolları ne şekilde olur tam puanı nedir nasıl bir yol çizmeliyim lütfen bana yardımcı olun elbet bilen ve tecrübesi olan vardır sitede açık ve net bişekilde puanlarını vede yapılması gerekenleri yazarsanız çok mutlu olurum… şimdiden teşekkür eder sevgili meslektaşlarımada başarılar dilerim…

  7. blank
    aslı - -

    özel okullarda optisyenlik bölümünün açılmasın istiyoruz yökten bizi duymalarını istiyoruz yada acilen bidefa daha kurs açmalarını istiyoruz çok acil

  8. blank
    M.Mert ÖZCAN - -

    DEĞERLİ ARKADAŞALAR BENDE OPTİK SEKTÖRÜNÜN İÇİNDEYİM.ARTIK KESİNLİKLE KURSLAR AÇILMAYACAKMIŞ.ÇÜNKİ YÜKSEKOKUL MEZUNLARINA HAKSIZLIK OLARAK GÖRÜLÜYOR.BENDE DÜZ LİSE MEZUNUYUM.ÇOK ARAŞTIRMALAR YAPTIM.TEKRAR OKUMAYI BİLE DÜŞÜNDÜM AMA OLMUYOR.ASIL SAYGISIZLIK SAĞLIK MESLEK LİSELERİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN SINAVSIZ BİZİM İSTEDİĞİMİZ BÖLÜMLERE YERLEŞMESİ.ÇOĞU ÖZEL ÜNİVERSİTE BU SESLERE KULAK VERMEYE BAŞLADI VE ÇALIŞMALARA GİRMİŞ BULUNMAKTADIRLAR.ZANEDİYORUM Kİ ÇOK KISA ZAMANDA ÖZEL ÜNİVERSİTELERDE OPTİSYENLİK BÖLÜMÜ AÇILACAK.

  9. blank
    Arsan Guvan - -

    Bir kurs, seminer ya da eğitim veriyorsanız “mutlaka” katılmak isterim.

    Teşekkürler.

  10. blank
    gizem hancer - -

    gercekten bilgiye yada iletişim telefonuna ihtiyacım var turizm acanteciliğiyle ilğili bi sertifika programı arıyorum geri dönerseniz sevinirim

  11. blank
    Samet SOYSAL - -

    ARKADAŞLAR BELLİKİ KURS Bİ ŞEKİLDE AÇILACAK AMA HER GÖZLÜKÇÜ ELEMANI 4 YILLIK SİGORTASINI SAGLAM TUTSUN. YOKSA YİNE OLMAZ BU İŞ. BİRAZDA BU İŞ SİYASİ. BU KANUN DAHA ÖNCE TEK BİR MİLLET VEKİLİ YAKINI İÇİN ZORLA ISRARLA ÇIKMIŞTI. BELKİ O SAYEDE ÇOK KİŞ FAYDALANDI. BİZDE BEKLİORUZ ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN HERKEZE BOL SANS…

  12. blank
    gizemmm - -

    Arkadaşlar yorumlarınızı okudm ve yaşım küçük olmasına rağmen birçok şey öğrendim.yatarak geçiş yapıyolar dediğinz düşünce yanlış çünkü meslek liselerinin önü malesef kapalı.sizin seçmek istediğiniz bölümlerde yani optisyenlik, tıbbi sekreterlik vb bunlar fazla atanmıyolar.meslek lisesinde okuyanlar sizden daha şanssız çünkü bölüm dışı seçtikleri zaman 30 puanları kesiliyor.ama düz veya diğer liselerde okuyanlarda böyle değil istedikleri üniversiteyi seçebiliyorlar. bi şanssızlık daha 11. sınıfta meslek liselerinde temel dersler kalkıo yani siz matematik fizik kimya görürken bnm gbi meslek lisesinde okuyanlar göremio bu yüzden 4 yıllık üniversiteleri kazanma şansımız az.lütfen yatarak geçiş yapıo demeyn.keşke bni de bilgilendirseydiler de bnde meslek lisesini seçmeseydm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.