Anasayfa / Başarı Yazıları / Verimli Ders nasıl çalışılmalı?

Verimli Ders nasıl çalışılmalı?

Yapılan işin sonucunda almak istediğimiz sonuç “verim” olarak tanımlanabilir. Verdiğiniz emeğin, gösterdiğiniz çabanın karşılığına da denilebilir. Sanıldığının aksine çok çalışmakla verimli ders çalışmak aynı şeyler değildir. Verimli çalışmakta esas olan hedefe yönelik çalışmaktır. Örneğin fen bilgisi yazılısına çalışacak olan Ahmet’in sorumlu olduğu üniteler 3-4 ve 5 ise 6. üniteye çalışması gereksizdir. Ya da YGS’ye hazırlanan Semih’in çok az soru çıkan yerlerle ilgili çok detaylı çalışıp, çok soru gelen konularla ilgili az çalışması gibi. Ya da sayısal alandan tercih yapacak olan Yusuf’un coğrafya dersine çok vakit ayırması gösterilebilir. Bu yüzden hedef önemlidir.

Neden Verimli Ders Çalışma?

Sınav odaklı bir eğitim öğretim sistemimizin olduğu malumdur. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite, iş vs. derken bir birey iş hayatına kadar ortalama yüzün üzerinde sınavla muhatap olmaktadır. Bununla beraber okul başarı puanını artırmak için de yazılı sınavlar da önemli bir yere sahiptir. Sınav hazırlığının kaçınılmaz olduğu bir ülkede elbette bu sınavlara hazırlık sürecinde etkili ve verimli ders çalışma stratejileri büyük öneme sahiptir.

Verimli ders çalışmanın çeşitli faydaları vardır. Belki de en önemlisi ruhen motive etmesidir. Özellikle de sınavlara yansıyan bir çalışma modeli en önemli motive etkenlerindendir.

Verimli ders çalışma aynı zamanda planlama yapmayı bize öğretir. Çünkü asıl olan ve verimi artıran faktör planlamadır.

Verimli çalışmak zaman yönetimini de öğretir. Zamanı etkili kullanmayı ve az zamanda çok iş yapmayı öğretir.

Düzeni öğretir, karmaşıklıkların ve zihin dağınıklıklarının önüne geçer.

verimli ders nasıl çalışılır

Sık Yapılan Çalışma Hataları

Yaptığımız bazı çalışma hataları verimimizi düşürmektedir. Mecellede bir kural vardır “Def’i mefasid celb-i menafiden evladır” yani “zararlı etkenlerin ortadan kaldırılması, faydalı etkenlerin işlenmesinden önemlidir”. Dolayısı ile etkili ve verimli ders çalışmak için, ilk önce verimliliği azaltan faktörleri ortadan kaldırmalıyız.

Etkin çalışmanın önündeki bazı engeller neler?

  • Plansız çalışmak
  • Sık sık plan değiştirmek ya da uymamak
  • Yatarak çalışmak
  • TV ya da bilgisayar karşısında çalışmak
  • Düzensiz cep telefonu kullanımı
  • Müzikle ders çalışmak
  • Zihnini toplayamamak, konsantre olamamak
  • Çalışmanın sık sık bölünmesi, ara vermek
  • Aşırı çalışmak
  • Çok sık bilinçsiz gıda tüketimi
  • Uyku saatlerinin yetersizliği

Yukarıda saydığımız etkenleri olabildiğince azalttığımız takdirde verimli çalışmaya ilk adımlarımızı atmış bulunmaktayız.

Yazan : HÜSEYİN ER | Kariyer Danışmanı/Öğrenci Koçu

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.