Anasayfa / Motive Olmak / Geliştiren Hikayeler / Yalın Öğrenme Nasıl Olur?
Birlikte Çalışmak ve Birlikte Başarmak
Birlikte Çalışmak ve Birlikte Başarmak

Yalın Öğrenme Nasıl Olur?

Yalın öğrenme son zamanlarda trend olan öğrenme kavramlarından biri. Her şeyin kalabalıklaştığı, odalarımızın eşyalarla dolduğu, tüketimin bu kadar revaçta olduğu bu dönemde “sadeleşmek, yalın kalabalık” eskisinden daha zor gibi görünüyor. Özellikle öğrenme aşamasında sadece öğrenmekle kalmayıp, sürecin içinde düşünmek, analiz etmek, ama önden planlama yapabilmek her zamankinden daha değerli görünüyor.

Anlatım yaparken aktarabilmek oldukça önemli demiştim. Hatta bunu sunumlarınızın içinde küçük hikayelerle yapmak ve dikkati hikayelerin üzerinde verebilmenin altın değerinde olduğunu söylemiştik.

Evet, hikayelerin bir sihri vardır. Hem dinleyen için hem de anlatan için…

Öğrenme üzerine “kişisel gelişim hikayesi”

Öğrenmeyle ilgili kişisel gelişim hikayesi dediğimde aklıma ilk gelen hikaye şudur :

Krizde kârlı çıkmak nasıl olabilir mi?

Krizde kârlı çıkmak nasıl olabilir mi?

Sonu ve Monu öğrenme hikayesi

Bir zamanlar Sonu ve Monu adında iki çocukluk arkadaşı varmış. Yaşları çalışma yaşına geldiğinde iş aramaya gitmişler, ikisi de aynı iş yerine başvurmuş ve kabul edilmişler. İkisi de çok çalışkanmış. Bir kaç ay çalıştıktan sonra Sonu terfi alırken, Monu terfi almamış. Monu buna içerlemiş ve patronuyla konuşmaya giderek, neden terfi almadığını sormuş ve işi bırakmak istediğini söylemiş.

Patronu Monu’yu sakince dinlemiş.

“Seninde çok çalıştığını biliyorum ama yine de terfi etmen için yeterli olmadı” demiş

Monu’nun hala öfkeli olduğunu fark edince “Tamam sana da terfi vereceğim, ama bunun için önce bir şeyler yapmanı istiyorum” demiş.

Monu kabul etmiş.

Patron: “Pazara git orda kaç muz satıcısı var bir bak.”
Monu: (Gidip, döner) “Pazarda sadece bir muz satıcısı var.”
Patron: “Tamam. Şimdi git muzun fiyatını sor!”
Monu: “Muzun kilosu 40 TL.”

Patron Monu’ya aynı işi Sonu’ya vereceğim sende izle der.

Sonu patronun sorusuna karşılık pazara gider ve dönünce hemen aktarmaya başlar…

Efendim, pazarda tek muz satıcısı var ve kilosunu 40 TL’den satıyor. Ama eğer tezgahtaki tüm muzları alırsak kilosunu 20TL ‘den verebileceğini söyledi. Böyle kilo başına 20 TL karımız olacak ve tezgahında toplam 30 kilo var. Eğer kilosunu 50 TL’den satarsak iyi bir kar elde edebiliriz.”

Monu cevaba şaşırmış ve terfiden de istifadan da vazgeçmiş.


Hayatta sadece çok çalışmak yeterli olmaz. Çok çalışmanın yanında akıllı düşünmek, analiz yapabilmek ve planlamak da çok önemlidir. Yalın düşünen bir zihinde, bilimsel düşünme gelişir ve süreci değerlendirebilme yetisi artar. Yalın öğrenmek teknikleri uygulamakla gelişim yeterli olmaz.

Yalın düşünebilmek ve yalın bakabilmek önemlidir.

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.