Bir yıl içerisinde kaç yeni kişiyle tanışıyorsunuz? Sizden farklı bakış açısında, yaşam alışkanlıklarına sahip kaç kişiyle birkaç dakikadan fazla vakit geçirebiliyorsunuz? Yaratıcı beyinler, çok fazla kaynaktan ve insandan beslenirler. Hayatın içinde ki hemen hemen herşeye ilgi duyarlar, çünkü yaratıcılıkları hayatın içinde ki yaşanmışlıktan beslenir. Sizi bugün geleceğin en etkili tasarımcılarından biriyle tanıştırmak istiyorum. Kariyer endişeleriyle dolu hayatlar yerine, ilham verici insanlarla dolu bir yaşam geçirmeniz ümidiyle yazıyorum.
Izmirli.
2010 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Endüstri Tasarımı mezunu.
Ilk tasarım ödülünü Packet Phone konsept tasarımıyla kazandı.
Birincilik ödülü alan bu proje aynı yıl Milano’da sergilendi. Dünya çapında başarılı bir çok dergiye konu oldu.
Bir yıl sonunda proje, Amerika’nın en ünlü teknoloji yayınları tarafından dünyanın en sevilen 5 konsept tasarımı seçildi.
Packet Phone 2011 yılında Cambridge University’nin ders kitaplarında örnek çalışma olarak yer aldı.
Los Angeles’da bir tasasım firmasından teklif alınca, öğrencilik yılları farklı bir şekil almaya başladı.
“Bu süreç hayatını değiştirdi, çünkü bilgi dünyası içerisinde bilgimi, yeteneğimi ve hayallerimi gerçeğe çevirebileceğim bu ortam vizyonumun genişlemesine neden oldu. Aynı zamanda kendime güvenim arttı.” diyor Emir Rıfat Işık.
Endüstriyel Tasarımcı olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor diye sorduğumda şöyle diyor Emir: “Gözlem yeteneğinin gelişmiş olması gerekiyor. İnsanların iç dünyalarını anlamlandırabilmenin de önemli olduğuna inanıyorum. Kendimi ve etrafımı doğru algılamaya ve anlamlandırmaya özen göstermeye çalışırım. Hayatımıza giren her detayın bir sebebi olduğunu düşünürüm.”
Tasarımlarına ilham veren şeyler…
“Detayları doğru noktalardan biraraya getirip bütünsel anlamlar yaratmak ve insanların hayatlarına etki etmek benim varoluş sebebim.”
Başka ödüller var mı?
- W Hotel Young Designers Competition 2010 finalist
- Turkish Packaging Design National Student Competition 2009
- LOVE IS BLIND t-shirt graphic design contest 2nd 2009
- Best ”S E Y” design award, winner 1prize ISTANBUL DESIGN WEEK 2007
- 2008 de bir projem San Francisco Museum of Modern Art içinde
sergilenmek istendi ancak bürokratik engellere takıldım.
Imkanlara yaklaşımın?
Bir kapı aralandıysa aynı kapının tekrar aralanmama ihtimali yüksektir. Fırsatı degerlendirip değerlendirmeme sorgusundan çok bunun bir fırsat olup olmadıgını hissetmek gerekiyor.
Fırsatlar dünyasında yaşıyoruz. Önümüze çıkan fırsatları değerlendirebilir onun yanında kendi firsatlarımızıda yaratabiliriz. İstikrar çok önemli.
Hayallerinin nasıl oluştuğunu biliyor musun?
Hayallerin temelinin yaşanmışlıklara bağlı kurulduğunu düşünüyorum. Daha önce yaşadığım veya gördüğüm görsel hafızamda yer etmiş kavramlar, seneryolar, şekiller ve çizgiler, yaratmak istediğim duygularla birleşerek şekilleniyor. Hayal kurmayı ve insanların hayatına dokunmayı seviyorum.
İnsanların hayatına bir şekilde dokunuyor olmak beni en çok düşündüren konulardan. Elimde olmayan bir şekilde iş veya sosyal ortamımda hep tamamlayıcı unsur oldum. Yani, ben hep düzelten, şekil veren, gün yüzüne çıkartan, kanadı kırılmış olana kanat yapan oldum. Farkında olmayanlara farkındalık kazandırdım. Dinlerken yakaladığım her detay bir başkası için kurtarıcı oldu.
Ürünlerini tasarlarken hedefinin ne olduğunu biliyor musun yoksa süreç içerisinde mi yünün belli oluyor?
Hedefin ne olduğu genelde belli oluyor ancak süreci yaşarken bazen belirlenen hedeften daha etkileyici bir nokta keşfedip yönü süreç içerisinde değiştirebiliyorum.
Enerjisi yüksek, yaratıcı beyinler, yaratıcılığınızı körükler. Nasıl bir insan olmaktan hoşlanıyorsanız, etrafınızı o tür insanlarla çevreleyin.
Yazan : Fatmanur Erdoğan / KY
Sizi bugün geleceğin en etkili tasarımcılarından biriyle tanıştırmak istiyorum. Kariyer endişeleriyle dolu hayatlar yerine, ilham verici insanlarla dolu bir yaşam geçirmeniz ümidiyle yazıyorum.
Kaynak : http://www.kendinigelistir.com/yaratici-beyinler-enerjinizi-tetikler/#ixzz1xCsIm9s1
Herkesin kendi içinde bir ilham kaynağı vardır. İlla ki kariyer sahibi kişilerin peşinden gidilmesi yada onlarla arkadaşlıklar edilmeye çalışılması kişilik zayıflığı göstergesidir. Bu ne demek oluyor, diğer bir başka insanlar yaratıcı değil diye sınıf mı oluşturacağız? Kimbilir kendi gözünde işe yaramaz insanları saf dışı bırakan asıl kendileri bir işe yaramaz insanlar vardır. Öyle ya..bu anlayışa göre.
Kaliteli insanlar görünenlerin kariyerleri vardır amaçlarında eğitim-öğretim denen yol katetmişlerdir tamam doğrudur, saygıyla…..
manisalı değilmiydin sen? izmirli yazdırınca daha mı karizmatik oluyor?… ordan burdan tasarım çal, 2 kişinin katıldığı yarışmada 1. ol hayata geçmiş 1 tane projen olmasın sonra da çıkıp burda kendini geleceğin en etkili tasarımcısı diye yayınlat..
ha bi de unutmadan, burası neresi ya? ne sitesi bu blog falan mı? biz seni Frame’de falan görmeyi bekliyoruz emir, yokmu oralarda bi tanıdık? yapsın bi güzellik