Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Yaşamak istediğin hayatın siparişini ver: Hayal Kur

Yaşamak istediğin hayatın siparişini ver: Hayal Kur

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
13 12

Danışmanlık yaptığım bir öğrenciydi. Büyük sınava birkaç gün varken kendi tabiriyle neredeyse heyecandan ölecekti. Ona, hayal kurmanın öneminden bahsettim. İnsan beyninin gerçek bir olayla hayal dünyasında yoğun olarak yaşadığı bir olayı ayırt edemeyecek kadar saf ve güçlü olduğunu söyledim. Tuhafına gitti, gülümsedi. “Ne yani, ben şimdi olmayan bir şeyi olmuş gibi düşünüp bunun olmadığını ayırt edemeyecek miyim?” diye sordu. “Aynen öyle!” diyerek ona ispat edebileceğimi söyledim. Ayrıca ispat edersem, yani onu bu konuda ikna edersem benim söylediklerimi yapması konusunda söz istedim. Gözlerini kapamasını ve bir limonu düşünmesini, limonun tam ortadan ikiye kesildiğini, bir yarısını eline alıp ağzına götürüp suyunu sıkarak olanca ekşiliğiyle yutmasını tasvir ederek hayalini kurmasını istedim. Eminim ağzınız sulanmıştır. Doğal olarak onun da tükürük bezleri harekete geçti ve yutkunmaya başladı. Yüzünü buruşturup vermek istediğim mesajı aldı. Bu basit uygulamayla onu asıl yapacağım çalışma konusunda ikna etmeyi başardım. Sonraki görüşmelerde ona yoğun bir şekilde hayal kurma seansları düzenledim. Senaryomuz hazırdı. Sınava tam anlamıyla hazırlanmış, sınav günü gelmiş, kendisinden son derece emin ve rahat. Sınav salonunun olduğu binaya giriyor, sınıfına geçip sırasına oturuyor.

Bütün ayrıntılarıyla hayal ettirip adım adım hayal dünyasında yaşattırdım. Soruları her çözüşünde kendini daha rahat ve güçlü hissettirdim. 3 günün sonundaki değişime inanamıyordu.

Hayal kurmayan insan yoktur. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederken günlerce uyumamış ve kendi dünyasında İstanbul’u defalarca kuşatıp fethetmiştir. Rumeli Hisarı’nı önce kafasında tasvir edip yapmıştır. Üniversitede hayal kurmak yüzünden matematik dersinden sınıfta kalan Albert Einstein, görelilik kuramını masa başında değil, çimlere uzandığında gözlerinin içine sızan güneş ışınlarına bindiğini ve nereye gidebileceğini hayal ederken bulmuştur.

Hayallerin İzinde
Çobanlıktan Holdinge
Sizinle yıllar öncesine ait birkaç satır yazıyı paylaşayım: “Üniversiteyi kazandım ve tabi mezun oldum. İyi bir mesleğim var. İnsanlara yararlı bilgiler veriyor, onların değişimini gözlemliyorum. Hayalini kurduğum yaşama ulaşmak inanılmaz bir duygu… Şimdilik hayalini kurduğum bunların hepsi bir gün gerçek olacak.” Şimdi okurken çok tuhafıma gidiyor. Çünkü bu satırları üniversite sınavına hazırlandığım bir dönemde ders çalışmaktan bunaldığım bir gece günlüğüme karalamıştım. Yani bundan tam 9 yıl önce. Yaşamak istediğim hayatın siparişini verir gibi gözüküyor, değil mi? Şimdi ilk okunuşta biraz egoizm, biraz da kibir kokan bu satırları yıllar önce yazdığım günlüğümün sayfalarını karıştırırken okudum. O zamanlar tek hedefim vardı: Bize dayatılan yarış atı kimliğinin ilk ve tek gereği olan üniversiteyi kazanmak. Demek üniversiteyi kazandıktan sonra hangi işi yapacağıma da karar vermiş ve tasarlamışım. Benim hikâyeme benzer başka hikayeleri de yaptığım iş gereği araştırırken dinledim ve okudum. En ilginci ise neredeyse tüm bu insanların ortak noktası; gelecekteki yaşamlarının, başarılarının ve yaptıkları güzel işlerin hayalini kurmuş, en ince ayrıntılarına kadar düşünüp yaşamaları… Yıllar önce gazetede bir haber okumuştum. Dağda çobanlık yapan Ahmet Kaplan, Futuristler Derneği başkanı olan holding patronunun gazetedeki bir yazısını okur ve ona bir mektup gönderir. “Ben de yaratıcı biriyim ve sizinle tanışmak, projelerimi paylaşmak istiyorum” diye bahseder kendisinden. Birkaç gün sonra bu holding patronu bu kardeşimizle iletişime geçer, sonra onu İstanbul’a getirtir. Birkaç gün önce çobanlık yapan arkadaşımız, koskoca holdingte işe başlar. Ahmet Kaplan’ı diğer insanlardan ayıran en önemli özelliğini, ona şu soruyu sorduğumda öğrendim: “Ahmet, bir gün bilir miydin Konya’da çobanlık yaparken İstanbul’da büyük bir holdingte çalışıyor olacağını?” Ahmet gözlerini yumdu ve sanırım o günlerini düşündü: “Bilemezdim ama hep hayal ederdim. Bir gün bu keçileri otlatmayacağım der ve istediğim yaşamın hayalini kurardım.”

Yazar : Murat TUNALI / gencgelisim.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

12 Yorum

  1. blank
    SEVIM - -

    yazı hosuma gıttı ama bıtınce kendı kendıme su esprıyı yapmakdan alamadım kendımı : işimiz hayallere kaldı demek :( ya yıllarca hayallerını kurupta ulasamayanların halı ne olacak…onların senaryosu mu yanlıs acaba :)

  2. blank
    Ozgur Cocuk - -

    Hey hayat (garson) güzel bir kızla tanışmak ve onunla gezmek istiyorum ( Benim siparişim)

  3. blank
    selen - -

    ewet gerçekten hayel kurması bile güzel bazı şeyleri…. inş birgün benimde gerçekleşir güzel bi yazı olmuş ellerinize saglık…..herkesin güzel yüreginin hayellerinin gerçekleşmesi dilegiyle…

  4. blank
    Yeşil Yol - -

    Bazı arkadaşlar hayalperestliğin realden insanı sanala doğru yaşattığından, dolayısıyla reel dünyayla uyumsuzluğunun insanı hedefinden uzaklaştırdığından bahsedip, sonucu mutsuzluğa başarısızlığa indirgediklerini görüyorum…

    Arkadaşlar yazının özünü kavramadan parmaklarınızdan dökülüp, saçılmışa benziyor yorumlarınız. Yazarımız yazısında hayal kurun ve bekleyin kesinlikle o hayal sizi istediğiniz yere götürecektir demiyor,olay şu ki; hayali amaç değil araç olarak görüyor,kullanıyor. Bilimsel işlevlerde de bu böyledir, önce taslak sonra icraat…
    Hayal etmek kesinlikle düşüncelerinizin taslağıdır ki taslak olmadan kesinlikle istediğiniz hayat sanatı da olamaz. Taslak hazırlandıktan sonra iş icraate yani aktivasyona kalıyor. Sanırım eleştirel yaklaşan arkadaşlarımızın kaçındığı veya göremedikleri nokta bu, aktivasyon noksanlığı…

    Neyse fazla uzattım yine sanırım :)

    Güzel yazıyı paylaşıma sunan arkadaşın parmaklarına sağlık…

  5. blank
    ekolıst - -

    yazı cidden bu çalkantılı dönemler yaşayan insanlara ve aman işimiz hayale mi kaldı diyenlere iyi bir düşünme ve uygulama biçimi diye düşünüyorum..HAYALLERİN UMUTLARA UMUTLARIN YAŞAMA DÖNDÜĞÜ ANDIR YAŞAMAK düşüncesine katılıp mücadele eden az da olsa bişeylerin hayalini kurma çabasında bulunan tüm insanların her şey GÖNLÜNCE OLUR..

  6. blank
    merve - -

    sevim bi yönde haklı ama hayaller kurup bekleyin demiyoki sen o hayalleri gerçekten istemişsen başarırdın canım demek ki çok istememişsin hayal kurup yatmışsın):)))

  7. blank
    leyla - -

    ben bugüne kadar hayal ettiğim hiçbirşey olmdı:( neyi çok istediysem benden o kadar uzaklaştı.bu sadece bi sevgili ile ilgili değil.herşeyle ilgili.bende bu yüzden hayal kurmamaya çalışıyorum:(((

  8. blank
    elif - -

    neyi hayal ettiysem oldu çok şükür ama iş konusunda değil genelde kıyafet ve yiyecek konusunda:D

  9. blank
    melike - -

    arkadaşlar hepinizin düşüncesi güzel ama sen ilk olarak yani ilk başta sen çalışacaksın didineceksin ve ilk başından başarının merdivenlerine çıkmaya başla sonra devam et daha çok başarı daha çok ve 4 den itibariyle hayal edeceksin o hayale ulaşabilmek için çalıman gerek yani özetle ”hayaline ulaşabilmek için başarı gerek”

  10. blank
    just - -

    Hayal kurmak güzel hayata güzel bakmak güzel yapman gerekeni biliyorsundur aslında hayalin suçu yok başaramadıysan. Hayale yükleme herşeyi başardıysan. İnsani gereklilik bunlar birileri kazanacak birileri kaybedecek birileri mutlu birileri mutsuz illaki bir sebep var. Ama insanların yükledikleri anlamlar değişiyor. Özetle şunu söylemek istiyorum çokta takmayacaksın hayatı tiye alacaksın biraz baktın olmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.