Anasayfa / Motive Olmak / Bir de bunlar var! / Yeni yıl stresinden uzak durun!

Yeni yıl stresinden uzak durun!

Yeni yıla sayılı günler kala yapılacaklar listesi hazırlığı telaşı da artıyor. Yeni yılda, hayatını yenilemek isteyenler kariyerden ilişkilere kadar her alanda önemli kararlar alıyor. Ancak uzmanlar yeni yılda yeni başlangıçlar yapma stresine kapılıp aceleci kararlar vermenin hata olduğu konusunda uyarıyor. Psikolog Ferahim Yeşilyurt’a göre, yeni yılda yeni kararlar almak güzel ama bunun için strese girip aceleci davranmak, gerçekleşmeyecek hayallerin peşinden koşmak ve piyango biletlerine fazla umut bağlamak doğru değil.

Yeni bir yıla girerken hepimiz ister istemez geçirdiğimiz bir yılın muhasebesini, özeleştirisini, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi, kayıplarımızı ve kazançlarımızı, bunların nedenlerini düşünüyoruz. Yaşam terazisinde hangi koşullar ve nedenler mutsuzluğumuzda birinci derecede rol oynuyorsa onları değiştirmeye çalışıyoruz. Kimimiz yeni kararlar alıyoruz, kimimiz şans oyunlarını abartıp çok paraya sahip olarak mutsuzluk gemisinin rotasını mutluluk limanlarına çevirmeye çalışıyoruz.

Yeni yıla girerken hayatımızı nasıl gözden geçirmemiz gerektiği ve yeni kararlarımızı alırken nelere dikkat etmemizin doğru olduğunu anlatan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, yeni yıla ilişkin sık sorulan soruları yanıtladı:

YILBAŞINDA YENİ KARARLAR ALMAK DOĞRU MU?

“İnsanlar zaman zaman yeni kararlar almak veya aldıkları yeni kararları uygulamaya koymak için belli tarihlere ihtiyaç duyuyor. Örneğin diyete başlayacak birinin pazartesi gününü beklemesi gibi. İnsanlar genelde salı günü diyete başlamaktansa pazartesi günü başlamayı daha çok tercih ediyor. Yılbaşı da hayata karşı beklentilerimizi, yaşam doyumumuzu yeniden değerlendirmek, hayata karşı bakış açımızı yeniden gözden geçirmek için iyi bir fırsat oluyor. Bu tür sorgulamalar için ille de yılbaşını beklemek gereksizdir. Ancak insanlara bu tür sorgulamaları hatırlatması yönünden fayda sağlıyor.

yeni yıl

KENDİMİZİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

Yılbaşında hayatımıza bir an için dışarıdan bakma fırsatını yakalarız. Geçen yıl neredeydim, nereye gitmek istiyorum ve şu an istediğim yerde miyim gibi sorular sorarız. Böylece geride bıraktığımız yılın muhasebesini yapmış oluruz. Bu muhasebede kendinizi acımasızca eleştirmek yerine geliştirici eleştirilerde bulunmakta fayda var. Örnek vermek gerekirse, “Neden para kazanamıyorum?” demek yerine, “Nasıl para kazanabilirim?” diye düşünmeye çalışabilirsiniz.

DOĞRU BEKLENTİ NASIL OLUŞTURULABİLİR?

Yeni yılla birlikte insanlar hayata yeni bir başlangıç yapmak istiyorlar. Yeni umutlar, yeni beklentiler yeni hedefler belirlenmeye çalışıyorlar, ancak bunu yaparken bu beklentilerin çok uçuk ve ulaşılamaz olması kişileri hayal kırıklığına uğratabiliyor. Her ne kadar yılbaşı yeni bir başlangıcı ifade ediyorsa da geçmişteki yaşantımızdan bir anda kurtulup yepyeni bir hayata başlayacağımızı düşünmek hayalci bir yaklaşım olacaktır.

KARAR ALMAK MI HEDEF KOYMAK MI ÖNEMLİ?

Bizim önerimiz insanların yeni yıldan soyut ve belirsiz şeyler beklemektense daha somut şeyler beklemeleri yönündedir. “Yeni yılda mutlu olmak istiyorum” türünden beklentiler yerine “Mutsuz olduğum işimi değiştirmek istiyorum” beklentisiyle bu hedefe yönelik adımlar atmak, daha doğrusu önce karar alıp ardından hedefler koyarak kendimiz için en uygun şartları yaratmaya çalışmaktır.

ŞANS OYUNLARI HAYAL KIRIKLIĞI YARATIRSA NE YAPILMALI?

Yılbaşına daha iyi girebilmek, maddi olarak hayatımızı değiştirmek için yılbaşında şans oyunlarına ilgi artırıyor. Özellikle de milli piyango çekilişleri yoğun ilgi görüyor. Bu oyunların oynanması yaşamımıza yeni bir renk ve heyecan getirmesi açısından faydalı olabilir. Ancak bazı kişilerin şans oyunlarını çok fazla abarttıklarını bunun bir eğlence ve heyecan getirmesinden ziyade bir kumara dönüştürdüklerini görülüyor. Çekilişin sonunda, sonuç olumsuz olduğunda yoğun hayal kırıklıkları yaşanabiliyor. Şans oyunları belirli ihtimaller üzerine kurulur. Yılbaşında büyük ikramiyeyi kazanma ihtimali belirlidir. Ve bu ihtimal de çok yüksek değildir. Büyük ikramiyeyi kazanamadıysanız bu durumu milyonlarca kişi ile paylaştığınızı unutmayın. Sadece ben kazanamadım şeklinde düşünmek, durumu kişiselleştirmek yaşadığınız hayal kırıklığını artıracaktır.”

Kaynak : NTVMSNBC

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.