Büyük başarılar genelde doğuştan gelen yeteneklere bağlanır. Ancak araştırmalar tam tersini söylüyor. Uzmanlara göre yeteneksiz doğulmaz, yeteneksiz olunur! Çünkü yetenekli olmak öğrenilebilir! Bir alanda açık ara önde olmanın yolu günlük olarak düzenli çalışmaktan geçiyor.Laszlo Polgar 1960’larda Macaristan’da yaşamış bir eğitim psikoloğu. Yeteneğin doğuştan değil, öğrenilebileceğini savunuyor. Bunu ispatlamak için çok ilginç bir yol seçiyor. Şöyle bir ilan yayımlıyor.
“Yetenek doğuştan gelmez, öğrenilir. Bunu ispatlamak için benimle evlenecek bir kadın arıyorum. Evleneceğiz ve çocuklarımıza küçük yaştan başlayarak satranç öğreteceğiz. Onları dünyanın en iyi satranç oyuncuları yapacağız. Buna hazırsanız, benimle evlenin.”
Klara adlı bir öğretmen, Polgar ile evlenmeyi kabul ediyor.
Ve deney başlıyor.
İLK ÇOCUK
Polgar bu deney için satrancı seçiyor çünkü kendisinin satrançta bir uzmanlığı yok. Sadece orta derecede bir oyuncu. Klara ise hiç satranç bilmiyor.
Laszlo eve binlerce satranç kitapları alıyor ve okumaya başlıyor. Eğitim bilgisi ile birleştirip öğretme yöntemleri geliştiriyor.
Laszlo ve Klara’nın ilk çocukları bir kız oluyor.
PROGRAM BAŞLIYOR
İlk çocukları Suzan iki yaşında satranca başlıyor.
İyi bir eğitimci olan karı koca, Suzan için mükemmel ve yoğun bir program hazırlıyor. Suzan günde neredeyse 8 saat pratik yapıyor. Daha sonra ikinci ve üçüncü kızları doğuyor. Onlar da programa dahil ediliyor.
Her biri günde en az 8 saat pratik yapıyor.
Üç kız diğer derslere de çalışıyor ve farklı diller öğreniyor ama asıl konuları satranç.
SONUÇ
İlk kızları Suzan, Dünya Satranç Konfederasyonu tarafından verilen ve en yüksek ünvan olan “Grand Master” ünvanını alan ilk kadın oluyor. Aynı zamanda erkekler satranç yarışmasına hak kazanan ilk kadın oluyor.
İkinci kızları insanlık tarihinde hem kadın hem de erkekler arasında “Grand Master” ünvanını alan en genç kişi oluyor.
Üçüncü kızları Judit 15 yaşında “Grand Master” oluyor ve şu anda dünyanın en iyi kadın satranç oyuncusu.
Polgar tezini ispatlıyor. Kendisinin satrançta bir uzmanlığı olmamasına rağmen, kızlarını yoğun çalışma ve pratikle mükemmeliğe ulaştırıyor.
GENLERİN ETKİSİ
Aslında Polgar “Ben satranç bilmiyorum derken, genlerin bir etkisi yok” demek istiyor. Ama biliyoruz ki genlerin etkisi var. Ama bu sadece % 50. Kalan ömür boyu sürecek yoğun pratiğe ve çalışmaya bağlı.
Sadece günde en az 8 saat pratik yapan insanlar gerçek şampiyon oluyor.
Tiger Woods, 2 yaşında golfa başlıyor ve günde 12 saat pratik yapıyor.
Bill Gates ve Steve Jobs dünyanın en iyi programcıları arasında ve günde 12 saat pratik yapıyor.
Daha yeni Orhan Pamuk’un sevgilisi açıklama yaptı: Orhan Pamuk her gün saatlerce çalışıyor.
Pamuk’un günde 12 saat yazı yazdığını biliyoruz.
Olimpiyat buz pateni yarışmalarında, kendisine altın madalyayı kazandıran hareket için 19 yıl çalıştığını söylüyor, Shizuka Arakawa.
Herkesin bir alanda kendisini mükemmeliğe ulaştıracak bir genetik yapısı var mutlaka. Geriye kalan tek şey bunu keşfedip, çalışmak. Yıllarca çalışmak.
TÜRKİYE
Türkiye’ye bakıyorum. Sadece birkaç şampiyonumuz ve dünya birincimiz var. Neden?
Çünkü şampiyon yetiştirecek ve saatlerce pratik yapma imkanı veren ne eğitim sistemimiz var ne de disiplinimiz.
Artık Türkiye’de kendi deneyine başlamalı. (Başka ülkelerin vatandaşlarının başarıları ile gurur duymayı bırakmalıyız.)
Nobel ödüllü yazarlar, olimpiyat şampiyonları ve dünya birincileri çıkarmalıyız.
Eğitim sistemimiz tekrar tasarlanmalı ve liderler parti programlarında bunları koymalı.
Yazan : Özgür Bolat
Kaynak : hurriyet.com.tr
Eveeeeetttt
Kesinlikle katılıyorum anlatılan hikayeden de çok etkilendim tşk ederim…
Yeteneklerimi nasıl ortaya cıkaracagımı bilmiyorum yardım edin ?
Süper bir anlatımdı.
Teşekkürler.
Evet size kesinlikle katılıyorum çünkü çalışmadan pratik yapmadan hiç bir şey başarılamaz herşey çalışmak çalışmak çalışmak aradıgım her şey burda var teşekkür ederim
ben lise 2.sınıf öğrencisiyim ve sınıfımızda tamda bu konuyla ilgili bir münazara yapıyoruz.ben kesinlikle yeteneğin doğuştan geldiğini savunuyorum.ve karşıdaki grup 4 kişiyken,benn bunu tek başıma savunuyorum.yardımcı olmak isteyenlere kapım sooonunaaa kadar açık.şimdiye kadar bir münazaraya katılmış-izlemişliğim yok ama ben yinede kendime güveniyorum.zaten kazanmanın-başarmanın ilk şartıda kendine güvendir.gelelim bu konuda ne düşündüğüme.bencee yetenek DOĞUŞTAN gelir.çünkü yetenek ALLAH vergisi birşeydir.sonradan edinilir diyenlere cevabım;tamam oda ir yetenektir asla bunun aksini söyleyemem ama bu,yetiştirilmiş-öğretilmiş bir yetenek olur.
crayzmelodi kesinlikle sana katılıyorum yetiştirilmiş ve öğretilmiş yetenek olur.anlatılan hikaye de tam da bunu kapsıyor zaten.Hem biraz ataistçe bir yaklaşım düşünce gibi de geldi bana.şimdi mesela benim çok güzel resim yapabildiğimi söylüyorlar ki (lise de yaptıklarım panolara asılırdı) ve hiç eğitimini almazken yapıyordum arkadaşlarım ana renk ve ara renkleri işte şunu şuna karıştırırsan şu renk olur öğretimleri bana çok saçma gelirdi çünki bilirdim renk bulma konusunda hiç zorlanmazdım demek ki herkez de olmayan bir yetenekti bu ha tabi ki ççooookkk çalışarak öğrenilebilinir ama bu ezberden başka birşey olmaz.kimse kendini kandırmasın yetenek ALLAH VERGİSİDİR bazen ne kadar zorlarsan zorla yine olmaz :D
Çalışmak ve Yetenek birbirini tamamladığı an ortaya bambaşka bir şey çıkar.
ÇALIŞMAK YETENKTEN DOĞAR
terzi olmak kolay mı evet iyi dikersen yeterli yani meslek sahibi olmak istiyorsan yetenekli olmak yeterli
Bu dünyaya Shahmen gibi ses bir daha gelemez 20 yaşında bu kadar yetenekli olmak korkutucu.