Hızlı değişen, gelişen dünya düzeninde meslekler de yerinde durmuyor. Meslekler bildiğimiz kalıplarından çıkıyor, uzmanlıklar, farklı pozisyonlar oluşuyor. Eskiden doktor, avukat gibi meslekler olmazsa olmaz gibi görülürken, günümüzde farklı meslekler ön plana çıkıyor. Örneğin tüm dünyada çevre sorununun artması nedeniyle yenilenebilir enerji sektörü gelişecek. Yazılım mühendisi ileriki yıllarda olmazsa olmaz mesleklerden biri haline gelecek. Çin’in tehdit ettiği tekstil sektöründe, tasarım ve pazarlamaya ihtiyaç artacak.
Türkiye’nin önde gelen seçme ve yerleştirme firması Select KRM’nin, yıldızı parlayan sektörler ve meslekler hakkında verdiği bilgiler şöyle:
Yenilenebilir enerji keşfediliyor
Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamasıyla özellikle “yenilenebilir enerji” sektörü önem kazandı. “Yenilenebilir enerji” rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi enerji kaynaklarını temsil ediyor. Türkiye “yenilenebilir enerji”yi yeni keşfediyor ve yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Küresel ısınmanın etkilerini daha çok hissedeceğimiz önümüzdeki yıllarda “yenilenebilir enerji” sektörü daha da büyüyecek ve bu alanda bilgi sahibi profesyonellere daha çok ihtiyaç duyulacaktır.
En çok Yazılım Mühendisi aranıyor
Günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası haline gelen bilgisayarlar her gün gelişiyor ve değişiyor. Bu hızlı değişimin temelini yeni üretilen yazılımlar oluşturuyor. Bugün en çok aranılan pozisyonlardan biri olan yazılım mühendisi ilerleyen yıllarda doktor, avukat gibi olmazsa olmaz mesleklerden biri haline gelecektir.
Emlakçılık değil, gayrimenkul yönetimi
Son beş yıl içinde ivme kazanan inşaat sektörü gayrimenkul sektörünü farklı yapılara taşıdı. Eskiden gayrimenkul sektörü denince akla “emlakçılık” gelirdi. Bugün ise “gayrimenkul yönetimi” dendiğinde strateji-finans-hukuk-pazarlama-satış bilgisi gerektiren çok yönlü bir iş kolundan söz ediyoruz. Dünyadaki gelişmiş gayrimenkul sektörlerine baktığımızda Türkiye olarak daha çok işin başındayız. Bu sektör daha çok gelişecek ve daha çok kalifiye profesyonel ihtiyacı duyacaktır.
Otomotivde tekniker ihtiyacı var
Otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün üretim alanında eleman ihtiyacı bulunuyor. Özellikle üretim alanında kariyer yapmak isteyen Meslek Yüksek Okul mezunu tekniker adaylara bu sektörde oldukça ihtiyaç duyuluyor.
Sağlıkta profesyonel yönetici talebi artıyor
Beş yıl önce sağlık sektöründe ağırlıklı olarak ilaç firmaları eleman alımı yapıyordu. Bugün ise her gün yeni açılan özel hastaneler ve atağa kalkan Kızılay ile hastabakıcı, hemşire, birçok branş doktorları gibi temel hastane personelinin yanı sıra profesyonel hastane yöneticilerine de yoğun olarak talep oluyor.
Tekstilde tasarım ve pazarlama revaçta
Çin ülkemizdeki tekstil sektörünü kapasite anlamında daraltmıştır. Dünyanın tekstil üslerinden biri olan Türkiye’de pazardaki yerini kaybetmemek için çözümü fason üretimden markalaşmaya geçmekte bulmuştur. Markalaşmanın temelini oluşturan tasarım farkındalığın odağıdır. Bu doğrultuda ağırlıklı olarak tasarım ve pazarlama alanındaki kalifiye profesyonel arayışını arttırmıştır.
Bankacılık yeniden cazip
Özellikle 2001 krizi sonrası daralma yaşayan bankacılık sektörü yabancı sermayenin girişi ile kuvvetlenmiştir. Geleneksel banka personeli dışında da “Yatırım Bankacılığı”, “Özel Bankacılık” gibi uzman alanlarda kalifiye profesyonel oldukça fazladır.
Perakende stratejileri değişiyor
Her gün açılan yeni alışveriş merkezleri perakende stratejilerini değiştirmiştir. Artık ürünü satmak hem ileri satış becerisini hem de güçlü pazarlama stratejisi gerektiriyor. Buna paralel olarak daha yetkin üniversite mezunu, yabancı dil bilen satış uzmanlarını ihtiyaç duyuluyor.
Kaynak : Patronların Dünyası