Daha net düşünebilmek için… Kaç defa beyninizin durduğunu, çalışmadığını hissettiniz? James Thorton’a göre bunun nedeni yaşlandıkça hafıza gerilemesi değil. Sadece bilişsel zekamızı geliştirme ihtiyacından doğan bir uyarı…
Bu yüzden düşünmeye biraz ara verip daha iyi düşünmek ve yaratıcı zekanızı geliştirmek için yapmanız gereken 15 tavsiye sunuyor…
Zekanızı parlatan öneriler
1. Doğru zamanlama yapın. Çoğu yetişkin insan sabahları, çoğu geç insan ise öğleden sonra daha net düşünür. En iyi düşünme zamanınızı belirleyin ve en zor beyin çalışmalarınız için o zamanı rezerve edin.
2. İyi bir eğitim alın fakat abartmayın. Psikolog Dean Keith Simonton, okula gitmenin yaratıcılık üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu söyler. Ardından artan bir şekilde, mezuniyete odaklanma yaratıcılığı düşürür. “Etkili yazmada psikiyatrist olarak büyük bir yazar olmazsınız.”
3. Konfiçyüsü dinleyin. Bir numara “hafıza yardımı” hafıza araştırmacılarının kendileri tarafından kullanılır: Not edin. Bir Çin atasözü “en zayıf mürekkep en güçlü hafızadan daha kalıcıdır”.
4. Araştırmalar bir fincan kahvede bulunan kafein miktarının konsantre olmanıza yardımcı olacağını gösteriyor. Fakat kaygıya meyilli iseniz; bu bir işe yaramayabilir…
5. Var olanlar için yeni hafızaları sağlama bağlayın. Michigan Üniversitesi Bilişsel Araştırmacı Denise Park, “Varolan hafızanızın yeni bilgilere uyum sağlayan bir darağacı olarak düşünün. Yeni bilgileri ayrılan alanın dışında bırakmayın. Özel olarak, hafıza kaybı için ilaç var mıdır diye sordunuz. Hafıza kaybı için herhangi bir reçeteli ilaç olup olmadığını bilmiyorum” diyor.
6. Uygulama yapın. Yeni becerileri öğrenme ve sürekli uygulama yapma beynin internal organizasyonunu değiştirmek için ortaya çıkar. Bir çalışma, periodik eğitim dönemlerinin 70 yaşlarında olan gönüllülerin, 7 yaşlarındayken sahip olduklarından daha iyi bilişsel ve hafıza becerilerine yardımcı olduğunu gösteriyor. “uygulama gerçekten işe yarar” der National Institute on Aging’te emeritus psikolog Len Giambra.
7. Fikirlerinize bir şans verin. Çoğumuz gerçekleri çabucak değerlendirme ve çabucak “gitme veya gitmeme” kararı vermede kabiliyetlerimiz için ödüllendiriliriz. Yaratıcılık daha fazla acele etme ve heyecan ister.
8. Entelektüel bir iş ve zeki bir eş seçin. Polonya’dan merak uyandırıcı çalışmalar, kariyerleri entelektüel bir egzersiz isteyen kişilerin yaşamlarında yüksek bilişsel seviyeye sahip olduklarını sunuyor. Ve zeki biri ile evlenme başarınızın devamını sağlar.
9. Yaratıcılık, genellikle bir alandan diğer bir alana adapte olma çözümleri için beceriyi özetler.
10. Leonardo’dan öğrenin. Yazar Michael Gelb, yeni kitabında Leonardo Da Vinci gibi nasıl düşünülür, en büyük Rönesans adamında işe yarayan bazı beyin geliştirme stratejilerini sunuyor. Ormanı öğrenme ve ters elinizle resim çizme gibi konuları da içeriyor.
11. Dikkatinizi verin. Sadece toplantıdan birkaç saniye sonra bir kişinin adını unuttuğunuz oluyor mu? Problem hafıza değil, konsantrasyondur. Yaşlanırken, bilinçli olarak hafıza bankamıza kendi kendimize bilgi koymamız gerektiğini hatırlamalıyız.
12. Mozart dinleyin. Wolfgang’ın müziğine maruz kalan bir beyin daha kompleks bağlantılar geliştiriyor. Bu da daha fazla bilgi için daha hızlı, entegre olmuş erişime izin veriyor.
13. Zekânızı geliştirmek için vücut egzersizi yapın. Uzmanlar, aerobik antrenmanın okul performansından sinir iletim hızına kadar her şeyi geliştirdiğine inanıyorlar. Egzersiz gerçekten yapılmasını mantıklı kılan birçok yarara sahip.
14. Yeni şeyler deneyin. Yaşamının sonuna yakın, empresyonist ressam Henri Matisse, fırçaları harika kâğıt kesikleri serileri yaratmak için kullandığı makas ile değiştirerek sanatını tekrardan canlandırdı. Yaratıcı Davranışlar Dergisi editörü Psikolog Dean Keith Simonton, bu gibi deneyimlerin yaratıcılığın başarılı niteliği olarak ortaya çıktığını ifade ediyor. Yaratıcı ve yaratıcı olmayan kişilerin karşılaştırıldığı bir çalışmada temel farkın birinin yeni şeyler öğrenme konusunda daha açık olduğunu diğerinin ise olmadığını gösterdi.
15. Dikkat dağılma olayını sonlandırın. Alakasız uyarıcılar tarafından bombardıma tutulursanız, odaklanmanız çok zor olur. Kesinlikle bir şeyi yapmalıysanız ( örneğin bir raporu tamamlama) telefonun fişini çekebileceğiniz ve konsantre olabileceğiniz bir otel odası kiralamayı deneyin.
Tutkularınızın peşinden gitmeyi sakın unutmayın! Son günlerde bir Hollandalı psikolog satranç ustalarını santranç büyük ustalarından neyin ayırdığını bulmaya çalışıyor. Her gruba test uyguladı- IQ, hafıza, boyutsal akıl yürütme-. Onlar arasında test farklılığı bulamadı. Tek farklılık büyük ustaların satrançı daha çok sevmeleriydi. Ona karşı daha tutkulu ve daha çok bağlıydılar. Tutku, yaratıcılığın anahtarı olabilir.
Kaynak : İnternet
‘Mozart dinleyin’
Buna benzer yazilarda her zaman okudugum bir tavsiye…
Gel görki hic ama hic ilgimi cekmez :)
Tesekkürler
gerçekten zeki düşünme yollarını güzel bir yazıyla açıklamışlar.
İlla Mozart dinlemek zorunda değilsiniz. Önemli olan müziğin kime ait olduğu ya da klasik müzik yoksa pop müziğimi olduğu değil, müzik yapılırken kullanılan malzemedir. Hemen her türlü müzik türünün insan zihinsel
faaliyetleri üzerinde etkisi olduğu biliniyor. Eğer yanlış hazıtlamıyorsam hangi müzik türünü dinlerseniz dinleyin, zekânızı geliştirebilemk için 3.1 vuruşlu müzik dinlemeniz gerekiyor ama dediğim gibi tam emin değilim. Birara unutmazsam kitaplarıma bir bakıp işin doğrusunu öğrenince buraya yazarım.
ya bu tavsiyelerin hepsi çok mantıklı ancak bunları uygulama konusunda kendimizi nasıl ikna ederiz bildiğini uygulamıyor olmak sadece benim sorunum değil sanıyorum:)
sadece senin sorunun değil bende aynı sorunları yaşıyorum.ama kendine inan güven ve harkete geç.sen yeterki iste. sonrası gelir suzan:)
Bütün bunlar çok doğru da ama biz insanğlunun gevşekliğinden mi ya da kendine güvenmediğinden mi uygulanmıyor pek yoksa uygulansa kesinlikle her konuda doğru kararlar alınaca inanıyorum…
merhaba,eğitim sistemimzde uygulanabilinirse belki genel olarak toplum daha farklı bir çizgiye ulaşabilir bence:))
İnanırsak oLur bence ((:
Yazı çok güzel.Araştıran ve fikirleyene teşekkür ederim.Tavsiyeleri dikkate alacağım.Kendimi harekete geçirme konusunda ben de sıkıntı yaşıyorum.Aslında yapılması gereken şey basit arkadaşlar.Kendinizle konuşmak(vicdan) ve yazıda da bahsedildiği üzere gereksiz uyaranlardan uzak durmak.
Bence insanın hayatında öncülerin olmamasıyla alakalı herşeyi kendimiz öğrenemeyiz. İlgi alanı olmayanlar ne yapmalı çok ilgi alanım yok ve zeki olmadığımı düşünüyorum. Bu da kendimi kötü hissettiriyor yani genel kültürü gelişmiş insanlara ihtiyacımız var. Bence birileri birilerinin elinden tutmalı. Yanlış myım bilmiyorum?
arkadaslar bu tavsiyeler guzel ama uygulayamassiniz cünkü insanoglu kendisine önerilen yapmasi tavsiye edilen seyleri bir müddet sonra angarya olarak algilar maalesef.tüm bunlarin yerine gunde 15dk. hayal kurun,fantastik farkli siradisi hayaller olsun.bakin hafizaniz ögrenme gücünüz nsl artiyor kisa sürede.benden söylemesi sizden dinlemesi:)
2 türlü Insan vardir:
1) Basarili olmak isteyen ama bunun icin hic birsey yapmayan.
2) Basarili olabilecene gercekten inanan ve hic vakit kaybetmeden baslayan.
Monoton hayatinizi birakin! Sadece “yasamak” icin yasamyain. Büyük düsünün! Düsünmeye vakit ayirin!
Sadece bilmek yetmiyor. Icraat lazim. Icraat yoksa basari da yoktur. Yani kimseyi ve kendini kandirma!
Sen basarili olmak istemiyorsun. Eger gercekten isteseydin hemen baslardin………
Kendinize inanin!
Çok güzel bi paylaşım. Durup düşünmek gerek tabi. En çok da uygulamak için hevesli olmak gerek:) başlamaya karar verdiğime göre yarışmacı arkadaşlarada başarılar dilemekten geri kalmıyım:D hepimiz yaradılışımızdaki güzelliklerin hakkını verelim:) yok öle boş oturmak;)
Doğuştan bir zeka yetisi varsa geliştirirsin. Yoksa istediğiniz kadar böyle yazılar okuyun hanginiz bu yazılanları hayatınıza uyguluyorsunuz. O da size kalmış…
bence mantiken doğru ama bunları yapabilmek için çevre etkisi faktörünüde gözönüne almak gerekir. bazen bu özelikler için farklı kişilikleri taklit etiğimiz olur. şunu unutmayın, en tehlikeli fikir tek fikriniz olandır. bununla başarırsınız ümitsizlikten ve yes gam gibi şeylerden kurtulun tek fikriniz sizi hayata tutan fikriniz olsun. 3nokta.
bence bunların hepsi yapılabilir, ben başladım bile :}
sadece düşüncemi sunmak istiyorum. selam arkadaşlar. ana maddeler halinde zeki düşünmenin bir sistemi oluşturlmuş. katılıyorum. ama bu 15 madde ile uzun çabalar sonunda amaca ulaşılır. ben şunu yaptım ve halada yapıyorum kısa zaman içinde çok farklı sonuçlar eldee ettim. önce 1 hafta boyunca 15er dakikalık sabır egzersizi yaptım. şunu söyledim kendime (bu onbeş dakika içince hiç bir şeye sinirlenmiyeceğim) ilk üç gün zorlandım. sıkıntılara strese karşı koymadım kendimi onlara saldım. 4.gün alıştım gibi oldu. 5. ve 6.7. gün alışmaya başladım. sonra bir hafta daha verdim kendime ve hedefim şu oldu maksat o 15 dakikayı doldurmak değildi. gün geçtikçe daha sabırlı daha güzel bir 15 dakika başarmaktı. ve iyice alışmaaya başladım. 3.hafta işin içine şunu kattım.her gün ayrıyeten kendime bir 10 dakikalık daha zaman limiti koydum. ve bu 10 dakika içindede hiç bi şey düşünmemeye karar verdimm.ikisini beraber hergün 1 ay boyunca yaptım. ve sonuç şu oldu.daha sabırlıydım. en ufak şeylere artık sinirlenmiyor. sıkılıncada kendimi çaresiz hissetmiyordum. (cansıkıntısı iidir kolay kolay çıkmaz diyor bazende güldüğüm de oluyodu:))) baya baya hislerimle mantığım bütünleşmiştii. bu da daha rahat yoğunlaşmayıı ve pratik düşünmeyi yarattı. buna 6 ay devam ettim. Ve aklıma çok mütiş fikirler geldii hepsini uyguladım. benim düşüncemdii sonuçlarına katlanmak için hazırladım hep kendimi.ama hep sonuçları bana süpriz yaptı. ortaya çok farklı bir boyut çıktı. (her zman fedakarlık yapan ben oldum ne olduysam bundan oldum). kaybetmekten korkmayın. kabullenmeyi öğrenin.:)) gülerek bi espiri yapmak istiyorum. çok güzel dayak atarım. dayak yiye yiye dayak atmasıı öğrendim.:) hayat sizin sizin hayatanız. her zman insanlar bi şeylerin yanlış olduğunu söylerler. yanlış olanbu. (her insan kendi düşüncelerine inanır başkalarının değil.) her zman insanlar kendilerini unutur başkalarıyla mukayıt olurlar. ve dövünürler. kendine dönüp bir baksa eminim o insandan daha ii yapar.çünki bende öyleydim ve çoğu insandan daha ii olduğuma inanıyorum.çünki görüyorum.. hayat bir acil durum değildir. bunu kendinize ara ara hatırlatın.olduğu yerde olan. bulunduğu anı yaşamasını bilen her zman kazanır. aklınızın bir bölümünü kendinize ayırın.ve obölüm sadece size ait olsun.ve hep kendinizi dinlesin. her zman siz haklı olsanızda olmasanızda haklı olmak zorunda değilsiniz.bırakn bazende başkalrını haklı oluversin. size atılan topu herzman tutmak zorunda değilsiniz. hayatta neyin önemli olduğunu neyin önemli olmadığını bilmek gerekir.bazen şunu sorun kendinize (bunun 1 sene sonra bir önemi olucakmı acaba)?: kısacasıı ((( isteklerinizi ve arzularını ne kadar azaltırsanız.ne kadar vazgeçerseniz.her iki hayattada o kadar başarılıolursunuz)))) her zman fedakarlık yapan ben oldum ne olduysam bundan oldum…..
Selam herkese. Oncelikle paylasım icin tesekkur ederim. Sonrasında da kendinize inanmıyorsanız ve guvenmiyorsanız bu tur makaleleri okumanız zaman kaybı olabilir…
Sevgiler!
Bilgi güçtür. Paylaştıkça büyür. Siteye ve yorum yapanlara teşekkürler. Ben sadece iki kelime söylemek istıyorum. Sanırım bütün konuyu özetler niteliktedir.
“Sen kendine güven gerisi olsun dümen.”
Başarilar.
Herşey inanmakla başlar…
Müslüm gürses dinleyin beyindeki nöronları uyarıyor
zeki düşünme yolları adına birkaç maddeyi yarın hayatıma alacağım. yaratıcılık, doğru zamanlama, abartmama, yeni şeyler deneme ve egzersiz. bu başlıklar zaten yaptığım ama her zaman içinde gelişim alanları barındıran eylemler.
zekice davranmak, zekice düşünmek, zekayı kullanmak eylemlerinin farklılaştırdığını, fark yarattığını düşünüyorum. hem sosyal hem de iş hayatınızda…
tüyolar için teşekkür ederim.