Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Kişisel İmaj
  3. Başarılı insanlar neden her gün aynı kıyafetleri giyiyor?

Başarılı insanlar neden her gün aynı kıyafetleri giyiyor?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 9 dk okuma süresi
22 0

Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibi dünyanın en başarılı isimlerinin neden hep aynı kıyafetleri tercih ettiğini düşündünüz mü? Yaşadığımız yüzyılda toplumların moda saplantısına rağmen “kapsül gardırop” ismiyle çıkan akım yepyeni ivmeler kazanmaya devam ediyor. Kapsül gardırobun temel ilkesi, her zaman 10-15 adet temel şeyleri giymek üzerine. Asıl ilginç olan ise bu fikri benimseyenlerin genelde dünyanın en iyi siyasetçileri ve girişimcileri olması.

İşte size bu akımın muhteşem sebeplerinden bir kaçı…

1- Daha önemli konularda daha iyi kararlar almak

İnsanlar tarafından uzun düşüncelerden sonra “karar verme” noktası her zaman başarılı olmayabiliyor. Özellikle gün içinde çok daha önemli kararlar almak zorunda kalan insanların “bugün ne giyeceğim” sorusunu hayatlarından çıkardıkları zaman hem daha yaratıcı hem de mental olarak daha fazla alana sahip oldukları gözlemlenmiştir.

obama kıyafetleri
ABD Başkanı Barack Obama, sadece gri ve mavi takım elbise giyiyor.

Barack Obama’nın bu konu için söyledikleri ise bunu fikri doğrular nitelikte; “Görüyorsunuz, giydiğim takım elbiseler sadece gri ve mavi. Karar vermem gereken şeylerin sayısını düşürmeye çalışıyorum. Ne yiyeceğim veya ne giyeceğim konusunda düşünüp kararlar almak istemiyorum. Çünkü bunlar dışında çok daha önemli kararlar almak zorundayım.”

Mark Zuckerberg de benzer gerekçeyi gösterenlerden; “Sabahları alınmayan bir anlamsız karar bile gerçekten önemli şeyler üzerinde verilecek daha iyi kararlara yol açar” diyor.

zuckerberg kıyafetleri
Bir süre önce Mark Zuckerberg, gardırobunun fotoğrafını Facebook hesabından paylaşmıştı.

2- Boşa harcanan zamandan tasarruf sağlamak

Tasarruf yapmaya başlayana kadar bu tip konuların bizim için ne kadar büyük bir yük olduğunu aslında pek anlayamıyoruz. Uygulamaya başladığımız zaman ise bir anda sanki yeni bir hayata başlamış ya da daha fazla özgürlük alanımız olduğunu hissetmeye başlıyoruz. Diğer bir deyişle gardırobumuzu diyete sokabilirsek, sabahları hazırlanmanın kolaylığını ve sadeliğin verimliliğini keşfetmeye başlayabiliriz.

3- Günlük stresi azaltmak

New York’ta sanat direktörlüğü yapan Matilda Kahl, aynı kıyafetleri giymenin en büyük sebebini kazandığı zaman olarak gösteriyor ve ekliyor; “Sabah ne giyeceğime karar vermek zorunda olmadığım için, günün devamında stresi çok daha az hissediyorum. Bu sayede ‘Bu çok mu resmi? Gideceğim yer için bu kıyafet çok mu fazla? Elbise çok mu kısa?’ gibi soruları sorma ihtiyacı duymuyorum.” Matilda Kahl’ın imza niteliğinde iki kıyafeti var; ipek beyaz bir gömlek ve siyah pantolon. Günün devamında ise anksiyetesinin farkedilir derecede azaldığını da belirtiyor.

4- Boşa harcanan enerjiyi ortadan kaldırmak

21 . yüzyılın en kritik ve başarılı filmleriyle adından söz ettiren İngiliz yönetmen Christopher Nolan da bu akıma uyanlardan. New York Times’ın haberine göre Nolan, çok uzun zaman önce her gün ne giyeceğini düşünmenin boşa harcanmış enerjiden ibaret olduğunu düşünmeye başlamış. Bu yüzden de kendisine imza niteliğinde bir kaç kıyafet seçmiş. Seçtiklerinin arasında en çok giydiği ise dar siyah pantolon üzerine mavi gömlek ve ceket, altına da her gün giyebileceği rahat bir çift ayakkabı.

Nolan için boşa harcanan enerji sadece ne giyeceğine karar vermek değil. Dolapta ne kadar çok kıyafet, Nolan için ayrıca etrafı o kadar çok düzenlemek demek. Kapsül gardırop fikri daha az çamaşır yıkamak demek değil ama daha düzenli olmanın ve çamaşır sorununa da büyük bir katkısı olduğu kesin.

5- Yapılan tüm seçimler ‘muhteşem’ olacak

Dallas’ta yaşayan Denaye Barahona da dağınık ve dolu gardırobunu minimal ve daha çok amaçlı hale getirenlerden. Bu değişimden önce gardırobunu bir cheesecake fabrika menüsüne benzeten Barahona, değişimden sonra ise bir çok açıdan çok sakinleştiğini, boşalttığı gardırobundaki çoğu kıyafetin artık ona yakışmadığını ve bedenlerinin uymadığını farkettiğini söylüyor. Şimdi ise kapsül gardırobu ona şık bir restoranı çağrıştırıyor ve ekliyor; Daha az seçeneğim var ama biliyorum ki bundan sonra yapacağım her seçim üzerimde muhteşem duracak. Artık asıl mesele daha güzel görünmek değil, daha iyi hissetmek.

kapsül gardırop
Yazar Alice Gregory de ‘kapsül gardırop’ akımına uyanlardan…

6- Açgözlü olmadan modaya uymak

New York’ta yaşayan yazar Alice Gregory de geçen yıl bu akıma katılanlardan. Bu değişimin aslında çok ikonik olduğunu vurguluyor. Muhteşem görünmenin ucuz ve en kolay yolunun bu olduğunu belirten Gregory, sözlerine şöyle devam ediyor; “Üniforma fikriyle seçebileceğimiz bir kaç parça kıyafet özellikle açgözlü olmamızı engelliyor. Ayrıca insanı çok daha olgun hissettiriyor.” Her gün aynı kıyafeti giymeyi, romanlardaki karakterlere benzettiğine dikkat çeken Alice, “Resimli kitaplarda farketmiyoruz ama, hiçbir karakter hikaye bitene kadar kıyafetlerini değiştirmiyor. Kendinizi bir üniformaya alıştırmanızın demode bir şey olmadığını anlamamız gerek.” diyor.

7- Gereksiz harcamalardan kurtulmak

Ortalama bir Amerikan ailenin yıllık gardırop harcaması 1700 dolar. Kulağa çok fazla gelmese de aslında ihtiyacımız olmayan bir çok şeyi aldığımız için yaptığımız bu tip harcamaların aslında gereksiz harcama sınıfına girmesi çok normal. 1930′larda bir Amerikan kadının gardırobunda bulunan elbise sayısı ortalama 9′du. Şimdi ise her ay için ortalama 30 kıyafetten bahsediliyor. Kapsül gardıropla yaşamanın en büyük katkısı ise insanları gereksiz harcamalardan kurtarması.

8- Daha iyi giyinmek değil, daha iyi hissetmek

Ünlü oyuncu Drew Barrymore geçtiğimiz ay Refinery29′da, kıyafetlerle olan ilişkisini ve hayata yeni bakış açısını anlatan bir makale paylaştı. Makalesinde “Neredeyse 40 yaşındayım ve 20′lik kıyafetler artık hiçbir anlam ifade etmiyor. İki çocuk doğurduktan sonra ise 30′luk kıyafetlerim artık bedenime uymuyor.” diyerek kendisini kıyafet konusunda bir dönüm noktasında hissettiğini düşünüyor. Şimdi ise gardırobunu resmen bir diyete sokan Barrymore, kıyafet alışverişinde eskisinden çok daha fazla düşünüyor. Bu “diyetten” aylar sonra gardırobunun çok daha mutlu hisettiğini ve hazırlanmanın artık bir savaş olmadığını, moda anlayışının artık çok daha sakin ve huzurlu olduğunu söylüyor.

Başarılı şovmen Cem Yılmaz da, Türkiye’de ‘kapsül gardırop’ akımını yıllardır takip ediyor. Ünlü şovmen, siyah tişört ve pantolon kombiniyle adeta bir ‘simge’ oldu.

Kendiyle özleşen kıyafeti: Giydiği tek gri takım! Ünlü deha Albert Einstein her zaman aynı takımı giymiş! Aynı tasarım, aynı kumaş, aynı renk! Dolabını açsanız Photoshop’ta çoğaltılmış gibi!

Satın aldığımız malların içinde boğulan bir topluma dönüşmemize rağmen, insanlık artık özgürlük ve iyileşme odaklı yaşıyorlar ve bunun için yeni yeni çözümler üretmeye çalışıyorlar. Kapsül gardırobu akımının da bu sayede gelişeceği aşikar.

Çeviri : Vildan Uygunoğlu

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.