Benzer listelerde yer alan, sabırdı, meraktı, erken uyanmaktı vs geçiyorum ve en temeldeki üç özellikten bahsedeceğim..
1- Kendini bilmek
Kendini bilmekten kastım kendini tanımak. Yani enerjin ne zaman düşer ne zaman yükselir, günün hangi saatlerinde daha zinde ve üretken olursun, nasıl insanlarla nasıl başa çıkarsın gibi soruların cevabını bilir ve buna göre yaşarsanız başarılı olmanız kolaylaşır. Ayrıca önceliklerinizi bilmelisiniz.
Örneğin, Steve Jobs yaşamının son 33 yılında her sabah kendine şunu sormuş: “Eğer bugünün hayatımın son günü olacağını bilseydim, bugünü nasıl geçirirdim?”.
Benzer şekilde Benjamin Franklin’in yayınlanan günlüklerinden öğrendiğime göre her günün başında Franklin, o gün yapmayı planladığı iyi şeylerin neler olduğunu kendisine sorarmış. Kısacası, o gün halletmeye çalışacağı işleri gözden geçirmek için vakit ayırırmış. Bu, sadece o günü geçirmiş olmaktan ziyade günün kontrolünü ele almak için oldukça etkili ve onun ‘anı yaşa’masına yardım eden bir yöntemmiş. Her iki örnekte de gerçekten uygulanabilirse sadece 1 ayın sonunda bile kendi öncelik haritanızı kolaylıkla çıkarabilir ve kendinizi tanıma yolunda kocaman bir adım atmış olabilirsiniz.
Kendimizi tanımak için uygulayabileceğimiz yöntemlerden biri de SWOT analizi olabilir.
2- Kendini geliştirmek
Başarını artırmak istiyorsan değerini artırmalısın. Bunun için de kendine yatırım yapmalısın. SWOT’ta yazdıklarınızı aksiyona dönüştürün. Eğitimlere katılın. Coursera, Udemy, Khan Academy, Allison Courses gibi sitelerde dünyanın bilgisi var çoğu da ücretsiz. Her gün en az 1 tane TED videosu izleyin. Hiç mi vaktiniz yok? Peki her gün Instagram’da story izlerken kaç dakika kaybediyorsunuz?
Kendinizi bunun için motive edemiyorsanız veya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız koçluk alın. Okumak çok önemli bir araç. Kitap, gazete, öykü, sektörel haberler vs ne bulursanız okuyun ve bunun ötesinde okuduğunuzun üzerinde düşünüp bilgiyi analiz edin.
3- Kendini anlatmak
Dünya çapında başarılı kişilere bakarsanız hepsinin bir hikayesi olduğunu görürsünüz. İlla sıfır noktasından nasıl yükseldiğini anlatan bir hikaye olmak zorunda değil ama sizin hikayeniz nedir esasen bunu öğrenmek ister insanlar. Ve hikayenizi nasıl anlatıyorsunuz? Bir binada tuğla örmekte olan üç adamın hikayesi kendini anlatmaya güzel bir örnektir. İnşaatı gezen adam ilk ustaya “ne yapıyorsun?” diye sormuş. Usta, “ekmeğimi kazanıyorum” demiş. Aynı soruyu ikinci ustaya sorduğunda, “tuğla örüyorum” cevabını almış. Soru üçüncü adama sorulduğunda usta şevkle “saray inşa ediyorum” demiş. Bu üç usta da aynı işi yapıyordu. Ancak hepsi kendini farklı şekilde ifade ediyordu. Siz hikayenizi nasıl anlatıyorsunuz?
Ne iş yapıyor, kaç yaşında olursanız olun, neyi hayal ediyor, neyi deneyimliyor olursanız olun bu üç başlıkta yer alanlar her derde, herkese deva bence. “Kişisel gelişim” balon mu geliyor, o da bu üçünün toplamı işte; her şeyin temeli bence…
Yazan : Selin Yetimoğlu