Anasayfa / Başarı Yazıları / Başarısız Yönetici Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Başarısız Yönetici Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Genelde ne yaparsak başarılı yönetici oluruz, lider mi olmak yoksa yönetici mi vb. gibi yazılarla sıklıkla karşılaşıyoruz günlük hayatımızda. Şöyle yaparsanız başarılı olursunuz böyle yaparsanız daha da başarılı olursunuz gibi sürekli bir şeyler olmamız istenir ya da beklenir bizlerden. Nasıl daha başarılı bir yönetici olurum diye uzun bir liste paylaşmayacağım sizinle merak etmeyin, bu sefer konuya tersten yaklaşalım istedim ?

Nasıl başarısız yönetici olurum derseniz işte ilk yapmanız gerekenler

1- Kesinlikle İyi İnsan Olmayın

Her ne meslekte olursak olalım işin özünde iyi insan ve iyi niyetin olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü yaptığınız işte çok başarılı olamayabilirsiniz, ekibinizi çok iyi yönetemeyebilirsiniz, yöneticilik vasıflarınız güçlü olmayabilir. Buna rağmen çalışanlarınızın sizin iyi niyetinizi bilmesi, sizi sevmeleri ve saygı göstermeleri, yaşanan problemler karşısında daha esnek düşünmelerini sağlayacaktır. İşte bu sebeple kesinlikle iyi insan olmayın yoksa çalışanlarınız sizi sevebilir aman dikkat!

2- Asla Empati Kurmayın

Neden empati kuracaksınız ki? Karşınızdakinde yarattığınız etkinin farkında olmak, onun duygularını anlamak ve önemsemek, onun bakış açısından olaylara bakabilmek karşınızdakine değer vermektir. Siz sakın bunları yapmayın zira ona kendini değerli hissettirebilirsiniz aman dikkat!

3- Geri Bildirim Vermeyin

Geri bildirimlerinizi zamanında vermeyin hatta mümkünse hiç geri bildirim vermeyin. Çünkü bunu yapmak için çalışanınıza zaman ayırmanız gerekir. Oysa gün içinde ya da yaşanılan bir olay karşısında ona ayıracak kaliteli bir 5 dakikanız bile olmasın çünkü çalışanınızın gelişmesine sebep olabilirsiniz. Mümkünse geri bildirimlerinizi yıl sonu performans görüşmesine saklayın, görüşmede kara kaplı defter işinizi görecektir. Yıl boyu yaptığı tüm yanlışları tek tek not alın, bir tanesini bile unutmayın aman dikkat!

4- Çalışanınızı Motive Etmeyin

Motive etmek için çalışanınızın motivasyon kaynaklarının, değerlerinin farkında olmalısınız. Bu farkındalık için karşınızdakini tanımaya yönelik bir çabanız olmalı ve emek vermelisiniz. Çalışanınızı tanımak, onun ne istediğini bilmek, performans alabilmek için motivasyon kaynaklarını canlı tutabilmek ve bunun için de emek etmek gerekir. Aman dikkat emek etmeyin!

başarısız-yönetici-nasıl-olunur

5- Çalışanınıza Koçluk Yapmayın

Koçluk yapmak bir nevi çalışanın yoluna ışık tutmak, ona rotasında pusula olmaktır. İnsan hayatına dokunmak, yönlendirmek, sorduğu sorular ile doğruyu bulmasını sağlamak çalışanın kişisel gelişiminde oldukça önemlidir. Ama siz sakın bir şeyi nasıl yapacağını sormayın mümkünse yaptığı bir şeyi neden yaptığını sorun. Çünkü nasıl yapacaksın sorusu gidiş yolunu buldurur, neden yaptın sorusu ise suçluyu. Suçluyu bulmak gidiş yolunu bulmaktan daha kolay, siz kolay olanı seçin aman dikkat!

6- Ekibinize Asla Güvenmeyin

İyi bir takımın en temel değerlerinden biridir güven. Birbirine güven duygusu olan insanların çalışma ortamlarında huzur vardır. Huzur, insanların çalışma isteğini, performansını, yaratıcılığını ve organizasyona olan bağlılığını arttırır. Ama bir organizasyonun bu saydıklarıma ihtiyacı yok öyle değil mi? O yüzden iletişiminizin temellerini sakın güven üzerine kurmayın aman dikkat!

7- Mobbing Yapın

Offf ne zormuş başarısız yönetici olmak, ne çok şey yapmak gerekiyormuş diyenler sizler için de kesin çözüm var. Bir insanın yaşama enerjisini alırsanız her şeyini aldınız demektir. Görmezden gelin, stresi ve gerilimi vücudunun her bir hücresinde hissettirin, tutarsız olun, hakaret bile edebilirsiniz. İletişim kurmak mı, anlayamaya çalışmak mı? Asla!

Bakın, Türk Dil Kurumu Mobbing’i “Bezdiri” olarak tanımlamış kısacası çalışanınızı canından bezdirin, sakın güller açtırmayın yüzünde aman dikkat!

Başarısız yönetmek de zormuş, baksanıza ne çok şey var yapılacak sonuçta bunun için de emek vermek gerekiyor. Daha niceleri eklenir elbet bu listeye ama kamu ve özel sektör demeksizin yani insanın olduğu her yerde okuduğum, izlediğim, eşi dostu dinlerken biriktirdiğim listede fazla oy alanları paylaşmak istedim sizlerle. Yazımı Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiğim bir sözüyle bitirmek istiyorum:

“Toplumsal gelişmenin de, çürümenin de temelinde, yöneticilerin tavırları yatar.”

Yoksa siz toplumsal çürümenin çığ gibi büyümesi için kar tanesi olmayı tercih edenlerden misiniz?

Yazan : Pınar Kalemci Çat, isteyasamak wordpress blog

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.