Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Bunları Biliyor musunuz?
  3. Bu soruya hazırlıksız yakalanmayın!

Bu soruya hazırlıksız yakalanmayın!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
137 0

İş görüşmesinde rüzgarın ne taraftan eseceğini kestirmek zordur. Ancak bazı sorulara hazırlıklı olmak işinizi ciddi anlamda kolaylaştırabilir. İş görüşmelerinde adayları sıkıntıya sokan soruların başında ’en zayıf yönünüz nedir’ geliyor… En iyi giden iş görüşmesini tersine çevirmenin çok kolay yolları var. Bunlardan biri de İnsan Kaynakları uzmanından gelen soruları bertaraf etmektir. Adayların cevap vermekten kaçındığı sorulardan biri de “En zayıf yönünüz nedir?” gibi sorulardır. Pek çok aday bu soruya hemen “Ben bir işkoliğim” ya da “Mükemmeliyetçiyim” gibi yanıtlar verir.

İnsan Kaynakları uzmanından gelen yanıtsa kaçınılmazdır: “Bu bana pek zayıf bir yön gibi gelmiyor. Gerçek zayıf yönünüz hakkında bilgi verir misiniz?”

İş görüşmesi yapan kişinin sizi zorlaması, görüşme sırasında yaşanan zor anlardan biridir. Ancak o da tıpkı sizin gibi görüşmenin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini ister ve karşısına bir engel çıktığında rahatsız olur.

Kariyer uzmanı Linda Matias’a göre en zayıf yönünüz sorulduğunda yapmanız gereken en iyi şey doğruyu söylemektir. Ancak tüm zayıf yönleriniz de ortaya dökmeniz de gerekmez. Yapmanız gereken en akıllıca şey, işi yapmanıza engel olacak bir alan dışındaki zayıf yönünüzden bahsetmektir. Ayrıca bu yönünüzü düzelmeye çalıştığınızı da söylemelisiniz.

İnsan Kaynakları uzmanları, adayların bu tatsız soruya çok da istekli cevap vermediklerini bildiklerinden, çeşitli yollarla ve sorularla bu sorunun cevabını almaya çalışırlar.

Zekice sorulmuş “en zayıf yönünüz” soruları

· Hepimizin işimizde yapmak istemediği görevleri vardır. Sizin günlük yaşantınızda yapmaktan hoşlanmadığınız sorumluluklar neler? Görüşmeci karşısındakini rahat hissettirmek için “biz” dilini kullanır. Böylece arkadaşça bir ortam yaratarak savunmanızı indireceğinizi düşünür.

· Yöneticinizle yaptığınız son performans görüşmesini düşünün. Geliştirmeniz gereken alanlar hangileriydi? Daha önceki işyerinizdeki performans görüşmelerinizde, geliştirmeniz gereken yanlar konuşulduğunu bir İK uzmanı mutlaka bilir. Bu yolla son değerlendirmenizdeki zayıf yönlerinizi öğrenmek ister.

· Beklediğiniz gibi yürümeyen bir projenizden bahseder misiniz? İnsan Kaynakları uzmanları bilirler ki adaydan bir hikaye ya da olay anlatması istendiğinde daha rahat ve açık olabilirler. Konuştukça daha fazla yönünüzü ortaya çıkaracağınızı düşünürler.

· Çalışmanızda hangi alanın daha verimli olabileceğini düşünüyorsunuz? Bu “En zayıf yönünüz nedir?” sorusuna çok benzer bir sorudur. Ancak İK uzmanları, sorunun soruluş tarzından dolayı kendinizi daha az tehlikede hissedeceğinizi, böylece daha kolay yanıt verebileceğinizi düşünürler.

İş görüşmesi sırasında hassas bilgiler vermek isteseniz de istemeseniz de, görüşmeyi yapan kişi bu bilgilere ulaşmak için elinden geleni yapacaktır. Hazırlıklı olun. 

Yazan : Berna Çetin
Kaynak : www.kariyer.net

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar