Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Doğru İş Arama Yöntemleri

Doğru İş Arama Yöntemleri

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
12 6

Bugün işsizlik karşımıza önemli bir sorun olarak çıkmış ve beraberinde bir çok sorunlar getirmiştir. Bir çok insan iş aramasına rağmen ne kadar kalifiye olursa olsun bugün işsizdir. Buradaki temel konular kendi potansiyeliniz ile birlikte, hangi işte çalışmak istediğiniz, hangi işi yapmak istediğiniz, minimum ne kadar maaş ile geçinebileceğiniz, işyerinizin oturmuş olduğunuz eve uzaklığının ne olmasını istediğiniz vb soruların sizin tarafınızdan cevaplanıyor olmasıdır. İş ararken öncelikle şunlara dikkat etmelisiniz.

1- İşsizliği kafanızda büyük ve aşılamayacak bir problem olarak görmeyin. Böyle görmeniz ancak sizin potansiyel enerjinizin azalmasına ve bıkkınlığa, umutsuzluğa sebep olur. Mutlaka size uygun bir iş olduğuna inanın.

2- Öncelikle işsiz olduğunuzu unutun ve işsiz iken yeni işinizin iş aramak olduğunu düşünün. Düşünün ki siz profesyonel olarak bir iş arayansınız. Elbette ki bundan para kazanmıyorsunuz ama bunu tıpkı çalıştığınız zaman, kendi işinizi yaptığınız zaman bunu nasıl profesyonelce gerçekleştiriyorsanız iş aramayı da profesyonelce yapacağınıza inanın.

Unutmayın ki tıpkı yaptığınız iş gibi iş aramanın da kendi içinde yöntemleri var.

3-Kendinizi ruhsal olarak hazırlayın. Ayrıca başvuracağınız işleri göz önünde bulundurarak etkili bir özgeçmiş hazırlayın.

A-İş Arama Kanallarınızı Belirleyin:

Öncelikle iş arama kanallarınızı iyice belirleyin. Hangi kanallar üzerinden iş arayabileceğinizi belirledikten sonra bunları liste haline getirin. Örneğin bu kanallardan bir tanesi gazete ise gazetenin ilanlarının çıktığı günleri takip edin. Bu bir insan kaynakları sitesi ise burayı düzenli bir şekilde takip edin. Bu kanallar çoğaltılabilir. Örneğin daha önce çalıştığınız iş arkadaşlarınız, internet üzerinden sektörel araştırma, danışmanlık şirketleri vb. Bildiğiniz bütün kanalları kullanmayı çalışın. Zira işinizin nereden geleceği belli olmaz. Ancak bu kanalların legal olmasına kendinize olan saygınız adına özen gösterin.

B-Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlayın:

Mümkünse her farklı pozisyon için ayrı ayrı etkili birer özgeçmiş* hazırlamanız yerinde olacaktır. Zira aynı özgeçmiş ile hem satış departmanına, hem planlamaya başvuramazsınız. Hangi pozisyona başvuruda bulunuyorsanız o alandaki bilgi birikiminizi, iş deneyiminizi ön planda tutmalısınız. Fakat özellikle ülkemizde bir çok çalışan sürekli farklı işlerde çalıştıkları için tüm çalıştığı işleri kapsayan kronolojik özgeçmiş kullanmayı tercih etmektedirler.
* Etkili bir özgeçmiş nasıl hazırlanır ? konulu makaleyi inceleyin.

C- Uzman veya Tecrübeli Kişilere Danışın:

Başvuracağınız pozisyonla ilgili uzman veya o alanda çalışan başka bir kişiden bilgi almaya çalışın. Ancak bunu yaparken o kişinin sizi herhangi bir olumsuzlukla yüklemesine izin vermeyin. Unutmayın ki o farklı bir kişi ve siz farklısınız. Onun başına gelenlerin aynısı sizin başınıza da gelebileceği gibi hiç gelmeyebilir de. Burada yapmanız gereken o pozisyona girmek ile ilgili, o pozisyonun size gelecekte ne kazandıracağı ile ilgili fikir sahibi olmanızdır. Unutmayın ki en iyi iş tecrübesi kısa kısa çalışılan iş deneyimleri değildir.Aksine istikrarlı çalıştığınız bir alanda tecrübe kazanır söz sahibi olursunuz. Ama elbette ki bu gelecekte başka işlere girmeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece bunun için kendinize zaman bırakın.
D- Mülakatlardan ve Olumsuz Cevaplardan Yılmayın:

Çok fazla mülakata gittim ama beni işe almadılar diye düşünmeyin.
Ne kadar iş mülakatı yaparsanız yapın bu sizin için daha iyidir. Şöyle düşünün katıldığınız her mülakat size yeni bir deneyim kazandıracak, sizi başvurduğunuz pozisyon, başvurduğunuz şirket, mülakatta daha rahat davranma ve heyecanlanmama konularında bilgi sahibi yapacaktır. Unutmayın ki eğer gerçekten başvurduğunuz konuda kendinizi yeterli buluyorsanız, o konuda iyiyseniz birileri sizi mutlaka farkedecektir. İş arama konusunda ısrarcı olun.

E- Mülakata Hazırlıklı Gidin:

Eğer mülakata davet edildiyseniz gerek kıyafet olarak ve gerekse de firma ve pozisyonla ilgili bilgi toplayarak gitmeye çalışın. Mülakat yerine çok şık ve gösterişli bir kıyafet yerine fazla dikkat çekmeyen bir takım ile gitmeniz yerinde olacaktır. Ayrıca aşırı derecede sıkılmış parfüm, yine aşırı derecede yapılmış bir makyaj görüşmeciyi olumsuz yönde etkileyebilir. Mülakat sırasında görüşmecinin size sorabileceği Mülakat sorularını * tahmin ederek evde bu konuda sesli olarak çalışmalısınız.

F- Saygıyı Elden Bırakmayın:

Bazı iş arayan adaylar görüşme yaptıkları yerlerde beklemedikleri olumsuzluklar ile karşılaşabilirler. Örneğin; mülakat saati gelmesine rağmen görüşme geç başlayabilir. Görüşmecinin söylediği veya yaptığı bir şeye sinirlenebilir. Kuruma kızabilir. Her ne olursa olsun sakin olmalısınız. Sinirlenmek size birşey getirmediği gibi gelecekte başvuruda bulunduğunuz sektörle ilgili karşınıza çeşitli olumsuzluklar dahi getirebilir.
Psik. Dan. Selçuk Arıcı
İnsan Kaynakları Uzmanı

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

6 Yorum

  1. blank
    Meltem - -

    Hayatım biraz geç giren bir site. Keşke tam 23 yıl önce böye bir imkan olsaydı diyip duruyorum. Ancak belli de olmaz. Bir umut var daha var. Ömrüm varsa, yapacak şeylerim de var.

    Bu site çok güzel ve bir destek bulduğuma inanıyorum. Daha fazla genç insana ulaşmanızı diliyorum.

  2. blank
    Ömer - -

    Kesinlikle dört dörtlük kariyeri olan kişiler icin yazılmış bir makale. Yeni iş tecrübesi yaşıyacaklar icin bişey ifade edecegini hic sanmıyorum bu yazılanların.

  3. blank
    melike - -

    10 sene önce böyle bir olanağım mükemmel olacaktı ben gecmi kaldım diye düsünüyorum

  4. blank
    Özgür Güneş - -

    Iş ararken belki de en zor kısım iş verene ulaşmaktır. ama sanki yazıda bu sürecten sonrasına ağırlık verilmiş. şişirilmiş bir cv ile bu kolay yapılabilir ama herkeste rol yapma yeteneği yoktur, olanların coğu da emeğinin karşılığı için bu yolu kendine saygısızlık olarak gorur…

  5. blank
    bedel - -

    Söylemsi kolay tabi üniversiteden yeni mezunsun hatta iki üniversite bitirmişsin askerliğini yapmışsın iş arıyosun bundan sonra ülke şartlarını göz önünde bulundurursak bi devlet kurumuna girebilmek için yapılması gereken şey kpss den yuksek bi puan almak.. puanı aldın atandın diyelim kimse sana en az 3 yıl tecrübeli olman gerek diye bi şart sunmayacak iş alanınla ilgili eğitimi alacaksın hem çalışıp hem kazanacaksın..madalyonun diğer yüzünde ise şu var kpss den iyi bi puan alamadın özel sektörde şansını denemk istiyosun mesela işletme mezunusun hiç iş tecrüben yok yeni mezunsun gelecek vaadeden aileni geçindereceğin kadar para kazanabilen bi iş istiyosun öyle bi saat gelirki hayallerini bi kenara bırakır ne iş olsa yaparım diyosun ama gönlün eğitimini aldığın bi konuyla ilgili iş yapmaktan yana..bütün imkanlarını değerlendiriyosun kapı kapı dolaşıp cv bırakıyosun bazıları görüşmeye çağırıyo ve sana daha önce nerde çalıştığını soruyo damdan düşmüşe dönüyosun yeni mezunum diyosun pratik yok teorik var diyosun kusurabakma biz bilmem kaç yıl tecrübeli üstelik süper yabancı dil bilen gunde 16 saat çalıştırıcamız üstelik ”hafta sonu dahil” çok az maaş vericemiz birini arıyoruz diyolar..o an yetkili kişinin yüzüne bakıp düşünüyosun(…) içinden geçnleri senden başka kimse bilmiyo gülümsüyosun ve çıkıyosun..ve artık gökten zembille sana iş tecrübesinin gelmesini bekliyosun…bu sırada şunu merak etmekten kendini alamıyosun hem üniversitede işletme okurken hemde satın alma uzmanı olarak nasıl en az 3 yıl tecrübe sahibi olabilirdim.. kimse kendini kandırmasın bunlar fasa fiso ön muhasebeciden mali müşavir performansı bekleyen iş verenlerin simit sattığınızda kazanacağınız paradan daha azını teklif ettikleri bi ülkede yaşıyoruz..yaşınız gençse oturun adam gibi kpps ye hazırlanın devlet memuru olun çalışanla evlenin gül gibi geçinin işte size gerçek kariyer…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.