Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Etkili bir telefon konuşması nasıl olmalıdır?

Etkili bir telefon konuşması nasıl olmalıdır?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 2 dk okuma süresi
13 16

Kimi günler telefonunuz susmak bilmeden defalarca çalar ve sizi çıldırtabilir. Ancak sonradan başınızın ağrımasını istemiyorsanız kendinizi frenleyip konuşmalarınızın dozunu çok iyi ayarlamalısınız. Yanlış birşey söylemeniz ya da ses tonunuzun yükselmesi, sonradan patronunuzla başınızı derde sokabilir. Bunun için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri çok iyi bilmeniz gerekiyor.


Neler yapmalısınız?

*Telefonda konuştuğunuz kişiye ilgi gösterin.
*Konuşmak kadar dinlemekte önemlidir. Bu yüzden konuştuğunuz kişinin söylediklerini anlamak için çaba sarfedin.
* Diğer kişinin bakış açısını (doğru bulmasanız bile) anlamaya çalışın.
* Farklı görüşlere saygı gösterin, ama sizin o fikirde olmadığınızı da belirtin. Bunu yaparken üslubunuzu iyi ayarlayın.
* Diğer kişiye sizin fikirlerinizi sorma fırsatı verin.
* Diğer kişiyle aranızda bir sorun çıkarsa, bu sorunun ne olduğunu tanımlamaya çalışın.
* Sorunun kendisi ile nedenleri arasındaki ilişkiyi diğer kişinin de anlamasına yardımcı olun.
* Diğer kişiyi kendi sorunlarını çözmeye teşvik edin.
* Suskunluk en iyi yanıt olduğunda susup dinleyin.

Ne yapmamalısınız?

* Aynı fikirde olmasanız da, tartışmaya girmeyin.
* İyi bir sebep olmadıkça, diğer kişinin sözünü kesmeyin.
* Çabuk yargılar vermeyin.
* Konuşmaya önyargılı bir şekilde başlamayın.
* Diğer kişi hazır olmadıkça öğüt ya da davranışsal geribesleme vermeyin.
* Tavrının sizi nasıl etkilediğini anlatmayın.
* Öfkeye öfkeyle yanıt vermeyin; bu, olumsuz duyguları körüklemekten başka bir işe yaramaz.

Kaynak : kendinigelistir.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

16 Yorum

  1. blank
    şekerkıss - -

    SAOL AMA BEN ZATEN YAPIOM BUNLARI

  2. blank
    şekererkeggg - -

    sırf sen yapasın diye yazmadıklar ki, cık cık cık

  3. blank
    müjdat - -

    tabi güzel bir yazı. Sadece telefonda değil genel iletişimlerimizde bu kurallara dikkat edersek ilişkilerimiz daha memnunedici olur sanırım. Bu tür bilinçlenmeye çok ihtiyacımız var teşekkürler.

  4. blank
    melek - -

    super ınsanın kendısını tanımasına yardımcı oluyor

  5. blank
    selma - -

    benim bi sorunum var belki bana yardımcı olabilirsiniz
    ben yen bir işe başladım .sürekli olarak telefon aktarımı yapıyorum telefonu ne şekilde hitap ederek açarsam daha uygun olur sizce çalışan arkadaşların tavsiyelere itiacım var

  6. blank
    Oğuz Y. - -

    Selma Hanım’a:

    Sorunuza cevap vermeden önce şunu söylemeliyim; Batı’dan gelen bir cihaz. Kendisi gelmiş zamanında ama telefonla konuşma kültürü gelmemiş. Dolayısıyla Türkiye’de şuan, Batı ülkelerinde olduğu gibi, telefonla nasıl konuşulacağına dair oturmuş ve genel kabul görmüş klişe ifadeler yok. Fakat ben büro yönetimi mezunu ve telefonla iletişim konusunda uygulamalı eğitim almış biri olarak size şunları söylebilirim:

    Ahizeyi kaldırdıktan sonra ilk önce firmanın kısa ismini
    belirtin. Daha sonra ilk isminizi söyleyip “Buyrun…” diyebilirsiniz.
    Örnek vermek gerekirse:

    Ör1: “Jago Kozmetik, ben Selma, buyrun!”

    Ör2: “Toyotasa, ben Selma, buyrun!”

    İsminizin başına ünvanınızı da ekleyebilirsiniz.

    Ör: “Mafya A.Ş. ben uyuşturu pazarlma departman sekreteri Selma, buyrun!” :)
    v.s.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  7. blank
    SEVIM - -

    sevgılı selma …telefonlara calıstıgın fırmanın ısmını soyleyerek acman uygun olur…gunumuzde ınsanlar oyle dalgınkı gunboyu pespese yapılan tel. gorusmelerı nedenıyle bır an nereyı aradıgını bıle unutabılıyorlar o an…ıste o an senın x adlı fırmanın ısmını soylemıs olman karsındakı ınsana acayıp guzel bır jest olacaktır ve senı gormeden sevecektır…

  8. blank
    GܮsEN - -

    selma cım bende çalıştığım yerde sürekli telefon aktarımı yapıyorum.bunun eğitimini de aldım kişilerle iletişim dersinde…en önemli sey hiç bir maliyeti olmayan gülümseme…ne kadar çok derdin olursa olsun gülümse bunu karşı taraf muhakkak anlayacaktır…birde kişilere isimleri ile hitap et kişiler isimlerinin kullanılmasından çok haz duyar…ve telefonu açtığında kısık sesle açma sesin gür ve karşı tarafa açık olsun…şirketinin veya kurumun adını açıklayı bir şekilde söyle böylelikle zamndan kazanış olursun..son olarak insanları telefon bağlarken çok bekletme arada donlara dön ve aradıkları kişiye ulaşmaya çalıştığını ifade et..bunlar hem kariı taraf için hemde senin için çok yararlı olucaktır…işinde başarılarının daim olmasını dilerim..sevgilerle

  9. blank
    Yaqmur - -

    sizlere bi tavsiye verim siz karşınızdaki kişiyi hiç etkilemeye çalışmayıon kendiniz gibi olun

  10. blank
    Kübra - -

    ben kendimi bir türlü ıspatlıyamıyorum çok kötü konusuyomuşum, öyle diyorlar. ne yapacagım bilmiyorum ama müşteriler konuşma tarzımdan çok memnun onlarıda idare edebiliyorum ama iş arkadaşlarım öyle düşünmüyor patronada böyle yansıyor. kafam ÇOK KARIŞIK NE YAPMALIYIM?

  11. blank
    Kübra - -

    İNANIN ÇOK DOLDUM KENDİMİ İNTERNETE VERDİM DİKSİYON YAZILARI OKUYORUM AMA NEDEN BÖYLE DAVRANIYORLAR ANLAMIYORUM…

  12. blank
    oguzhan - -

    Mrb arkadaşlar; ben diksiyon veya etkili konuşma eğitimi almadım ama karşımdakilerle iyi ve etkin bir iletişim kurabilirim . konuşmalarınızın etkili ve dinlenir olabilmesi için ilk önce karşınızdaki insanın konuşmalarına öncelik vermeniz ve konuşması tamamlanmadan o kişiye müdehale etmemeniz geerekir.
    karşınızdaki kişinin konuşması bittikten sonra gayet sakin ve açık bir dille ifadelerinizi dile getiriniz.
    ve karşınızdaki kişi sizin konuşmalarınıza odaklamak için görüşünüzü bildirdikten sonra değilmi, doğrumu, gibi sorular sorun. ve konuşmalarınızda utandıracak ifadeler kullanmayın , insanlık hali olurya böyle durumlarla karşı karşıya kalırsanız kendi kendinizden umutsuzluğa düşmekten şiddetle kaçının. ve hızla düzgün cümleler kurarak bu yanlışınızı toparlamaya çalışın.konuşmalarınızda kendinize hakim olun karşınızdaki kişinin konuşmalarına yön verin.
    konuşma yeteneğiniz çok iyi değilse bile her zaman yorum yapınız ben şimdi bunu yapıyorum . her baktığım siteye yorum yazmaya özen gösteriyorum.
    herkese iş hayatında başarılar dilerim…
    saygılar…

  13. blank
    RIFAT - -

    insan giyimiyle ve kiyafetirle karslinir konusmaiyla gönderilir

  14. blank
    kuzey - -

    Değerli arkadaşlar yorumlara bir göz attım, gercekten olması gerekenler yorumlanmış hepinize çok teşekkür ediyorum burdan sevgi ve saygı iletiyorum..

    Değer yorumcu arkadaşlar yaşadığımız zaman tunelinde iletişim çağı olduğu bilinmektedir.. Medeniyetin asırlar boyu insalığa yol haritası olduğu hakikattır.. zira insanların gördüğü alaka, ilgi den çok hoşlanıp,mutlu olduğuda bilinmektedir.. hal böyle iken çok eksiklerimizde beraberimizdedir..
    Uygar toplum medeni devletler içinde barınır..
    Düşünceler ne olursa olsun insan fikirlerine saygı duyulur.. sanırım bir medeni toplumun var olması bunda saklıdır.. saygılarımla.. ” KUZEY “

  15. blank
    seval - -

    arkadaşlar bende özel bir firmada sekneterlik yapıyorum müşterilerle telefonda iletişim kurmakta sorun yaşıyorum telefonda müşteriyle konuşurken bir çekingenlik cümle kurarken de çekingenlik oluyor bana yardımcı olmanızı rica ediyorum

  16. blank
    Hergün 1 Yeni Tespit - -

    Etkili bir telefon görüşmesi bazen her şeyden önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.