Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

7 kariyer hatasi
  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Kariyerinizi Başlamadan Bitirecek 7 Hata

Kariyerinizi Başlamadan Bitirecek 7 Hata

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
41 0

İster işiniz ile ilgili olsun ister özel hayatınızla.. Dönüm anlarından önce vermiş olduğunuz ve/veya veremediğiniz kararlar hayatınızı baştan sona şekillendirir.

Kariyerinizde, evliliğinizde ya da hayatta karşınıza çıkabilecek diğer durumlarda, sizi başarısız kılacak şey genelde olaylardan sonra aldığınız kararlar değildir. Sizi başarsız kılacak olan, olaylarla karşılaşmadan önce aldığınız kararlardır.

Aşağıda, kariyerinizi daha başlamadan önce mahvedebilecek yedi tehlikeli hatayı bulabilirsiniz.

1. Yanlış Meslek Seçimi

Eğer üniversite mezunuysanız ve mezun olduğunuzda artık geçerliliği kalmamış olan bir alanda diploma aldıysanız ya da okuduğunuz alandaki kariyer olanaklarını detaylı araştırmadıysanız, başınız büyük belada olabilir.

2. Tutkunuzun Peşinden Gitmek

Tutkunuzun peşinden gitmeyi benden fazla destekleyen bir kişi daha olamaz. Hatta bazen tutkunun peşinden gitmeyi fazla vurguladığımı düşünürüm. Fakat işin aslı, tutkular ender olarak faturalarınızı öder, çünkü çoğu kimse gelir fırsatlarıyla korelasyonu olmayan şeylere tutkuludurlar. Tutkunuzun peşinden gitmeden önce gelir fırsatlarını iyi anladığınızdan emin olun. Örneğin bir terapist, hemşire ya da sosyal görevli olarak insanlara yardım etmeyi istemek mükemmeldir, fakat bu meslekler yaşamak istediğiniz hayatı yaşamanızı sağlayacak kadar iyi para getirmeyebilir.

3. Paranın Peşinden Koşmak

Parayı çok severim. Kim sevmez ki? Herkes daha fazlasını ister. Fakat yüksek bir maaş kazanmak için çok fazla fedakarlık yapmanız gerekir. Stres seviyeniz artar, kişisel zamanınızdan feragat edersiniz ve sonunda kendinize değdi mi? diye sormanız gerekir. Bazı insanlar için cevap evettir, ve bu tamamen normaldir. Bu kararı vermeden önce neye adım attığınızı bilin.

4. Yanlış Kariyeri Seçmek

Bu büyük resimdeki problemi özetleyen bir cümledir. Kariyerinizi ve fırsatlarınızı yeterince araştırmadan hareket etmiş ve şimdi de bu kariyerin içerisine sonuna kadar girmiş durumdasınızdır. Kariyerinizden tamamen nefret edersiniz.

7 kariyer hatasi
Yeteneklerinize odaklanırsanız, doğal becerilerinize göre bir kariyer seçmiş olursunuz.

5. Yeteneklerinizi Gözardı Etmek

İlerlemeniz gereken kariyere karar verme konusunda yetenekler kritik önem taşır. Fakat kimse bu konuda düşünmeye yeterince zaman ayırmaz. Bu konu, lisede ya da üniversitede tartışılmaz. Bunun yerine, öğretmenler, profesörler ve rehber öğretmenler öğrenciye, ‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ ya da ‘Hangi konular senin ilgini çekiyor?’ diye sorarlar. Bir kimseye, hayatının en büyük kararını verme yani kariyerini seçme aşamasında sorulabilecek en aptalca sorular bunlardır. Çocukken, ne kadar farklı kariyer seçeneği olduğu hakkında bir bilginiz yoktur ve ilgi duyduğunuz alanlar da anında değişebilir. [highlight]Fakat eğer, yeteneklerinize odaklanırsanız, doğal becerilerinize göre bir kariyer seçmiş olursunuz[/highlight]. Bu, doğal becerilerinize, yeteneklerinize ve kabiliyetlerinize uygun bir kariyer alanı seçmek için çok iyi bir başlangıç noktasıdır.

6. Saçma Beklentiler

Çok fazla insan kariyerlerine saçma beklentilerle başlıyor. Bence bunun sorumlusu, lise ve üniversitelerde gelecekle ilgili masalsı bir hikaye anlatan rehber öğretmenler. Psikoloji okuyanlar ve hemşireler bu masalları özellikle çok iyi bilirler, onlara sürekli diğer insanlara yardım etmenin ve hayatlarını kurtarmanın ne kadar inanılmaz bir his olduğu anlatılır. Bu kulağa çok hoş gelir, fakat, sonunda ‘[highlight]iyi hissetme sendromu[/highlight]’ etkisini yitirir ve geriye kalan uzun çalışma saatleri ve düşük maaşlardır. Siz bunu problem etmiyorsanız, sorun değildir, fakat ya problem ederseniz?

7. Aptalca Maaş İstekleri

Avukatlar bu konuyu çok iyi bilirler. Fakat bu onların suçu değildir. En azından tümüyle onların suçu değildir. Son yıllarda hukuk öğrencileri ve mezunları, okullarını, kendilerini maaş beklentileri konusunda yanılttıkları nedeniyle dava etmeye başladılar. Öğrencileri yanıltan bu üniversiteler suçlu olsalar da, kendi bağımsız araştırmasını yapmayan bireylerin de bu olayda sorumluluğu vardır.

Kaynak: Huffington Post

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.