Eleman seçme ve işe alma görüşmeleri yapan insan kaynakları yöneticilerinin çok yaygın karşılaştıkları bir durum vardır. Adaya “kendinizden bahseder misiniz? Siz nasıl bir insansınız?” tarzında bir soru sorduklarında genellikle aldıkları cevap, “vallahi ne desem bilmem ki…, yani nasıl söylesem…, arkadaşlarım benim çok (sevecen, çalışkan, dürüst, özverili, ekip çalışmasına yatkın vs. ) olduğumu söylerler” şeklinde bir cevap alırlar.
Bu durum, adayın kendisi hakkında tarafsız olamayacağı ve bu nedenle inandırıcılığının zayıf kalacağı endişesi ile fazla konuşmak istemediğini düşündürebilir. Kendisi hakkında konuşmamak alçak gönüllülük olarak da algılanabilir. Ancak, gerçekte durum, çoğu kez adayın kendisini iyi tanımamasından ve doğru bir şekilde tanıtacak ifade yeteneğine sahip olmamasından kaynaklanır.
Günümüzde, kendi özelliklerini, üstün ve zayıf yönlerini, genel eğilimlerini, temel tercihlerini, yaşamına yön veren inanç ve değerleri tam ve doğru olarak bilmeyen çok sayıda genç insan -ne yazık ki- iddialı bir şekilde iş aramaktadır. İş ve meslek seçmek ve bir kariyer yapmak isteyen insanların her şeyden önce kendilerini tanıması gerekir. Bu belki kolay bir süreç değildir. Ancak, iş yaşamında başarılı olmak, sağlıklı ve sürekli iş ilişkileri kurmak, genel anlamda huzurlu ve güvenli bir hayat yaşamak açısından son derece önemlidir.
Kendisini iyi tanımadığı için özelliklerini, yeteneklerini, değerlerini ikna edici bir şekilde ortaya koyacak cümleleri kuramayan, uygun sıfatları bulamayan insanlar çoğu kez olduklarından daha az değerli görülürler. Bu nedenle de hak ettikleri ve gerçekten etkili olacakları iş fırsatlarını kaçırırlar. Diğer taraftan, kendilerini gerçekte olduklarından daha farklı ve üstün gören ve gösteren ve bu konuda oldukça başarılı olan insanlar da vardır. Kendilerini olduklarından farklı gösterme çabalarında başarılı olmalarının temel bir nedeni buna kendilerinin de inanmalarıdır. Diğer bir ifadeyle, bu insanlar da kendilerini doğru tanımamakta, zayıf yönlerini görmemekte, üstün yönlerini ise abartmaktadırlar.
İş mülakatlarından sonra çoğu yöneticinin beklentilerinin gerçekleşmediğini görmesi ve hayal kırıklığı yaşaması, kendisini iyi ifade edemeyen değerli adayları kaçırmasından ve buna karşın kendisini olduğundan daha değerli olarak pazarlayan adaylara inanması ve daha sonra aldatıldığını düşünmesinden kaynaklanmaktadır. Kendi değerlerinin farkında olmayan, bunları anlatamayan ve bu nedenle iyi iş fırsatlarını kaçıran çok sayıda adayın yanı sıra kendisini olduğundan farklı göstererek işe alınan adaylara da sıkça rastlanmaktadır. Bu insanlardan sahip olduklarını söyledikleri yeteneklerini kullanmaları istendiğinde, ya da kendilerini kanıtlamaları gerektiğini hissettiklerinde çeşitli bahaneler / senaryolar uydurulmaktadır. Çok sıkıştırıldıklarında da bu insanlar ya işten ayrılmakta ya da işten çıkarılmaktadırlar.
Bir insanın kendini tanıması, tarafsız bir şekilde değerlendirmesi ve bunu açık bir şekilde ifade etmeyi öğrenmesi çoğu zaman kolay ve hızlı olmayan bir süreçtir. Bazı durumlarda da cesaret gerektirir. Bazen, bir insanın kendisine bile açık ve dürüst olması kolay değildir. Gerçeklerle yüzleşmek, eksik ve zayıf yönlerini kabul etmek, gerçekte ne olduğunu ve ne olmadığını yüksek sesle dile getirmek cesaret isteyebilir. Ancak, uzun dönemli beklentiler, sağlıklı ve sürekli ilişkiler söz konusu olduğunda yapılması gereken budur.
Bir insanın kendini tanıması için en az dört konuda tam ve doğru bilgi sahibi olması gerekir. Bunlar; bilgileri, becerileri, istekleri ve inançları ile ilgili bilgilerdir.
- Bir insan, her şeyden önce, ne bildiğini (ve ne bilmediğini) bilmelidir. Eğitimle ya da yaşayarak öğrendiklerinin neler olduğunun gerçek anlamda farkında olmalıdır. Diğer bir ifadeye, yüzeysel olarak değil, gerçekten anladığı, özümlediği ve uyguladığı bilgileri bilmelidir.
- Yapabildiklerini (ve yapamadıklarını) bilmelidir. Doğuştan ya da sonradan kazandığı yeteneklerle, deneyerek geliştirdiği becerilerle neler yapabileceğinin farkında olmalıdır.
- İsteklerini ve ihtiyaçlarını bilmelidir. İşinde ve özel yaşamında neyin peşinde olduğunun, hangi ihtiyaçları karşılandığında heves ve heyecan duyduğunu doğru belirlemelidir.
- İnançlarını ve değerlerini bilmelidir. Yaşamını yönlendiren, kararlarının ve uygulamalarının temelinde yatan inançların ve temel değerlerin neler olduğunun farkında olmalıdır.
Bunları doğru tanımlayan, açık ve dürüst bir şekilde ifade eden, karşısındakine anlatırken doğru sözcükleri seçerek kendi değerini azaltmayan ya da abartmayan bir kişi işinde ve sosyal ilişkilerinde çok daha başarılı, mutlu, huzurlu ve güvenli olacaktır.
İsmet Barutcugil
Vallahi birşey anlamadım:)
Gayet açık yazının içeriği..
Özetle “ilim kendin bilmektir”..
Ve maddeleyeceksek olursak sahip olduğumuz dört şeyin farkında olmalıyız;
1-Bilgimizin
2-Yeteneklerimizin
3-Gayemizin
4-‘Etik’imizin
;)
Bence iş görüşmede genelikle pozitif enerji vermeye, dürüst olmaya çalışmak lazımdır ve göz teması konusunda size katılıyorum. Çünkü bu samimiyeti ve güveni gösterir. Ama biraz iyi yönden anlatmaya gerekiyor ve bir ürünü satıyormuşunuız gibi davranmanız lazım. Çünkü o pazarladığınız ürün aslında kendinizdir ve ne kadar iyi pazarlayabilirseniz o kadar da olumlu geçeceğine ilişkin şansınız artar. Paylaşmak isteğimim bu kadardır değerli arkadaşlar, çünkü kendim de iş arıyorum.
Saygılar.
Konu güzel ama sadece konu. Biraz daha yol gösterici olsaydı “tam puanı” verecektim. Ancak yine de hazırlayanın ve yayımlayanın ellerine sağlık.
Okuyacağım. Yazıcıdan çıkartıyorum şu an. Güzel görünüyor. Zaman yetmediği için hepsini birden okuyamıyorum.
Ya insanların “kendini tanıt!” demesinden nefret ederim. VE bunun nedeni insanlara ne söylersen söyle ya abarttığını ya da bir şeyleri eksik söylediğini zannetmeleri…
Öncelikle bu yazıyı uyarlayan ve bizimle paylaşan herkese teşekkür etmeyi borç bilirim.
Bence çok güzel, tavsiye içeren bir yazı olmuş.
Not : Anlayana…
Naz isimli arkadaşın dediğine harfiyen katılıyorum.Artık Bu kendini tanıt soru takısının bişekilde evrime uğraması lazım değil mi?
bence de lazımmm
ÇOK İŞİME YARADI SAOLUN BANA COK YADIMCI OLDU BU SİTEDE EMEGİ GECEN HERKESE TESEKURLER
Yazıdan cıkarana kadar okursun :) bu kadar okumada geri oldugumuzu kanıtlamanın manası yok :) yemek bu güzel görünsün :)
çok güzel olmus ben de 2000 harflik yazmam gerekiyor :) tesekkur ettim yazana hazırlayana derleyene sayfaya tasıyana ve de kendime :)
Bize bu güzel bilgileri veren arkadaşa gerçekten teşekkür ediyorum. herkese iş hayatında bol şans diliyorum.umarım hepimiz hakettiğimiz yere geliriz.
Tek başıma kaldığımda ya kendimi fazlasıyla iyi değerlendiriyorum yada ziyadesi ile kötü değerlendiriyorum… bu ikilem arasında o günümün nasıl geçtiği ile alakalı bir değerlendirme oluyor ya kısacası kendimi adil değerlendirdiğime bir türlü inanamiyorum…
Hani öyle iştee..
Bence ön bilgi vermek adına güzel bi yazı kompozisyon tarzında olmuş. ama tam bilgi vermek adına çok zayıf ve güçsüz bir yazı kafa karıstırıcı sadece ön bilgi derin detay lazım içerik hakkında daha çok bilgi tsk ederim .
Bence bu insanlar için çok gerekli çok güzel olmuş yayında ve yapımda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletirim allah’a emanet olun…:)
:PP
güzel bir yazı `;bir örnek verilseyi daha iyi olurdu yine de birşeyler aldım.teşekkürler….
Arkadaslar bu sitede bizi bilgilendiren herkese tesekkur ediyorum.bende size acizane bu konudaki tecrubelerimi,sunmak istiyorum.1:Karsımızdaki mulakat yapan kisininde hepimiz gibi bir kişi oldugunu unutmayalìm2:Gozlerine odaklanarak cevaplarinizi verin 3Dürüst olalim 4:Kendimizi iyi tanimlayalim5:Her sey nasip;-)
kendini tanımak mı kendini değiştirmek mi daha zor olan ya da hangisi mümkün olan ?
Tesekkurler azda olsa isin ozunu anlatmissiniz. Bencede insan ilk once kendini tanimali ve tartmalidir. Kendimizi tanitirken dahi olsa durust olunmalidir. Yalanlarla bi ise giristigimizde eninde sonunda husranla sonuclanir…
Cok guzel anlatmissiniz
Güzel bir tanıtım olmuş teşekkürler