Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Bunları Biliyor musunuz?
  3. Mütevazi mi? Kibirli mi?

Mütevazi mi? Kibirli mi?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
138 4

Çalışanların patronları konusundaki düşüncelerinin seyri malum. Kendini beğenmiş, kibirli, ukala, bir işten anlamayan ve daha kim bilir neler… Peki patronunuz gerçekten kibirli mi? İşte size iş yeri kibir ölçeği…. Çoğu çalışan patronu hakkında pek de iyi şeyler düşünmez. Kendini beğenmiş, kibirli, ukala, bir işten anlamayan ve daha kim bilir neler geçirirler içlerinden. Bilim de bu kişileri destekliyor.

İŞ YERİ KİBİR ÖLÇEĞİ

Akron ve Michigan State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. İşyeri Kibir Ölçeği. Amaç kibirli eğilimleri belirlemek ve bunların neden olduğunu saptamak. Sonuç olarak da bunların azalmasını sağlamak. Araştırmacıların ulaştığı sonuç ise patronlar daha çok turnover’ın yüksek olduğu ve genel anlamda negatif bir atmosfere sahip iş ortamlarında kibirli davranıyor. Bu şekilde davranmalarının en büyük nedeni de üstünlüğü sağlamak ve yetkinliklerini kanıtlamaya çalışmak.

kibir

Araştırmaya göre bu tip davranışlar kendini beğenmiş patronlardan ziyade düşük zeka seviyesiyle ve düşük özgüvenle alakalı.

Patronun kibirli olup olmadığını anlamak için araştırmacılar küçük bir test hazırlamış. Aşağıdaki sorulardan herhangi birine verilen evet yanıtı, patronun kibirli olduğu anlamına geliyor.

– Patronunuz kişisel gündemini şirket gündeminin önünde mi tutuyor?
– Patronunuz astlara ve üstlere farklı mı davranıyor?
– Patronunuz toplantılarda başkalarının fikirlerini önemsemiyor, dikkate almıyor ve diğer kişileri görmezden mi geliyor?
– Geribildirimler ve eleştiriler konusunda yapıcı değil mi?

Araştırmacılardan Stanley Silverman, kibir le ilgili bu çalışmalarda şirket çalışanlarının da yer alması ve görüş bildirmesi gerektiğini söylüyor. Bunlar doğrultusunda kibir in önüne geçecek genel bir yönetim süreci belirlenmesi gerekiyor.

Tabii en uygunu mütevazı bir yönetici olabilmek. Daha önce yapılan araştırmalar da bunu kanıtlamış. Alçakgönüllü liderler, yöneticiler, verimliliği ve motivasyonu artırıyor, çalışma ortamını pozitif bir hale getiriyor.

Kaynak : HurriyetIK

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar