Gerek konuya yoğunlaşıp olayı kavramamız gerekse bilgiyi hatırlanabilir hale getirmemiz için not almak çoğumuzun vazgeçemeyeceği bir eylemdir. Bugün sizlere öylesine deftere bir şeyler karalamaktan daha yararlı olacağını düşündüğüm Artı Eksi ve İlginç tekniğinden bahsedeceğim.
Artı Eksi ve İlginç, ünlü İngiliz düşünür Edward de Bono tarafından geliştirilen, yaratıcı düşünmeye teşvik eden yüzyıllardır kullanılan eleştirel düşünme tekniğidir. Evet aslında bu bir düşünme tekniği ama düşündüklerimizi kağıda dökersek not almış oluruz değil mi ?
Bir konuşmacıyı dinlerken sadece olumlu veya katıldığımız görüşleri değil olumsuz ve ilginç noktaları da not edersek, not almayı daha verimli hale getirmiş oluruz. AEI aynı zamanda kişisel gelişiminiz ve yaşam sürecinde vereceğiniz kararlar için de (iş-meslek seçimi, başka şehre taşınma, yeni bir şirket kurma…) oldukça yararlı bir tekniktir.
Belirli bir konunun fikrin veya kararın olumlu, olumsuz ve ilginç yönlerine ayrı ayrı odaklanılması ve insanların konuya birden fazla bakış açısıyla bakıp geniş düşünebilmesi için tasarlanmıştır.
Nasıl Uygulanır?
İlk olarak kağıdımızı Artı,Eksi ve İlginç şeklinde 3’e bölüyoruz.
Artı sütununa ele aldığımız konunun olumlu tarafları,
Eksi sütununa olumsuz bilgiler, hatalar veya eksikler,
İlginç sütununa ise merak ettiklerimizi, soruları ya da artı veya eksi kategorisine girmeyenleri yazıyoruz.
Örnek:
Evinden uzak okuyan bir üniversite öğrencisi evden gidip gelmek veya yurtta kalmak üzerine bir karar vermesi gerekiyor.
Yurda çıkarsa;
Ayrıca aşağıdaki örnekteki gibi hislerinize göre 1’den 5’e kadar numara vererek karar vermeyi matematiksel bi boyuta da getirebilirsiniz.
İyi veya kötü geri dönüşlerinize her zaman açığım bize sitemizin yorum bölümünden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Yazan ve Kaynak : Reyhan GÖÇ