Anasayfa / Bunları Biliyor musunuz? / Özgeçmişte en sık yapılan hatalar

Özgeçmişte en sık yapılan hatalar

Daha önce nasıl bir cv hazırlamamız gerektiği konusunda detaylı bir makale yazmıştık. Yazdığınız özgeçmişinizi pazarlamaktan, farklı özgeçmiş yazmaktan sonra şimdi de en çok yapılan hatalara bir göz atalım istedik. İş görüşmesine çağrılıp çağrılmayacağınızı belirleyen özgeçmiş, doğru ve yeterince detaylı yazılırsa sizi diğer adaylar arasında öne çıkartan en önemli unsur. Başvurduğunuz pozisyona ne kadar uygun olursanız olun, eğer özgeçmişinizde aşağıdaki yanlışları yapmışsanız işiniz çok zor. İşte en kritik hatalar…

Garip eposta adresi:
Gönderdiğiniz özgeçmişte yazılanlar şirketin aradığı niteliklere uyuyor gibi. Ama o da ne? Şöyle bir eposta adresi: serikatil02@….com. Hiç istemeyeceğiniz mesajlar verebilecek garip adresler vermeyin: gecelerinkizi@….com, kiymaliborek@…com… İsminizle alakalı bir eposta adresi, en doğrusu.

Özgeçmişteki hatalarKarışık bir özgeçmiş:
Alelade bir kağıda, ayak üstü yazılmış karışık bilgiler yumağı gibi görünen özgeçmişin şansı çok az. Özgeçmişlerin çoğu ilk izlenimden dolayı elenir. Temiz mi, düzenli mi, özenilerek yazılmış mı, bakılır.

Artistik fotoğraf:
Cep telefonunuzla kendinizi çektiğiniz resimler, bir eğlence mekanında arkadaşlarınızla çektirdiğiniz ve sonradan kendinizin olduğu bölümü kesip koyduğunuz fotoğraflar, garip bakışlı pozlar… Bunları arkadaşlarınıza göndermeyi tercih edin, iş başvurusuna değil. Düzgün giyimli, gülümsediğiniz bir vesikalık fotoğraf tüm artistik duruşlardan daha fazla puan toplar.

İlkokul adı:
Eğitim bölümünde tüm okuduğunuz okulları yazmanız gerekmiyor. İlkokul ve anaokulu nerelerde bitirdiğiniz işveren için önemli bilgiler değil. Önemli olan, lisans ve varsa yüksek lisans-doktora.

Deneyimler:
İşte en can alıcı ve de en sık hata yapılan bölüm. İş deneyimlerinin sadece neler olduğunu yazmak yeterli değil. Hangi firmada ne yaptınız? Sorumluluklarınız nelerdi? Hangi projelerde yer aldınız? Önemli olan, detaylar. Örneğin; A şirketi-Staj diye yazdınız, iyi ama ne stajı? Ofis makinelerini kullanabildiğinizi yazmak bir meziyet değil, önkoşuldur. Bunu da gözden kaçırmayın.

Referans:
Uygun referansınız yok ise akademik referanslarınızı kullanın, aile bireylerinizin ya da aile dostlarınızın isimlerini değil. Şöyle düşünün: Diyelim ki işe alındınız ve referansınızdaki isimle yakın aile dostu olduğunuz ortaya çıktı. Ne yaparsınız?

Kaynak: İşteiş Mezun Rehberi, 2009

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.