Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Sabretme Becerisi Nasıl Gelişir?
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Sabretme Becerisi Nasıl Gelişir?

Sabretme Becerisi Nasıl Gelişir?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
45 2

Artık her şey değişti! Hepimiz bir diğerimiz için bir parmak mesafesi kadar yakınız. E-mail, mesaj, akıllı telefon vs. derken iletişim her an yanımızda. Pazarlama ve iletişim o kadar farklı noktalara gidiyor ki beklentilerimizi karşılamamaya başladıkça sabır gücümüz gittikçe düşüyor ve sabretme becerisi kayboluyor.

Oysa sabırlı olmayı öğrenmek, insanın mutluluk duygusunu artırıyor, stresi ve anksiyeteyi düşürüyor. Sabretmek, daha temiz ve sakin bir zihin ortamı oluşturduğu için daha başarılı kararlar vermeyi sağlıyor, verimliliği artırıyor.

Sabır artık bugünlerde kaybolmaya yüz tutmuş bir nitelik gibi. Gelen maillere veya mesajlara hızlıca yanıt vermediğimizde, karşımızdakiler sabırsızlanıyor. Bu durum bizlerin de zamanla daha sabırsız olmamızla sonuçlanıyor. Oysa hayatta birçok şeyi elde etmek için sabretmek gerekiyor. İşte sabretme becerisini geliştirmek için uygulayabileceğiniz stratejiler:

1. Pozitif bir bakış açısını koruyun

Farz edin ki elinizde yarısına kadar dolu bir bardak su var. Buna bakıp ne dersiniz? Eğer hayata karşı olumlu ve sabır dolu bir bakış açınız varsa, yanıtınız bardağın yarısının dolu olduğunu söylemek olur. Sabır, hayattaki iyi şeyleri, olumlu şeyleri görmenizi sağlar. Böylelikle her durumda iyi olanı ve elinizdeki şeylerin değerini görmüş olursunuz. Hayatta karşınıza çıkan koşullara karşı daha toleranslı olursunuz ve bardağın geri kalanının dolana kadar sabretmeyi öğrenirsiniz.

2. Varsayımda bulunup tasalanmayın

Genellikle hepimizin en çok düşündüğü şey, en çok korktuğu şeydir. Bir durum veya olay henüz gerçekleşmeden, olabilecek en kötü ihtimali düşünürüz. İşlerin istediğimiz gibi gitmeyeceğini veya sonunda hayal kırıklığı yaşayacağımızı düşünürüz. İşte tüm bu varsayımlar, bizleri sabırsızlığa sürükler. Sabırsızlık edip varsayımlarda bulunmak yerine eldeki gerçekleri göz önünde bulundurun. Geçmişte yaşanan bu tür örnekleri inceleyin ve geleceği varsayımda bulunmadan sabırla beklemeye çalışın.

Sabretme Becerisi Nasıl Gelişir?

3. Empati yapın

Empati yapmak, koşulların nasıl göründüğüne veya nasıl hissettirdiğine yoğunlaşmanızın önüne geçer ve şartları gerçekten olduğu gibi görmenizi sağlar. Empati kurarak sabırsızlık duygusundan uzaklaşır ve enerjinizi yeniden toplarsınız. Böylelikle herkes için daha verimli olabilirsiniz.

4. Bir şeyleri beklemenin heyecanını yaşayın

Sabretme becerisi kazanmanın bir başka yolu da olaylara veya durumlara bir başka açıcan bakabilmekten geçer. Birçoğumuz olayları hızlandırmak ve bir an önce sonuca ulaşıp bekleme süresini kısaltmak istiyoruz. Oysa beklemekten korkmak yerine, onu heyecanlı bir süreç olarak algılamayı deneyebilirsiniz. Bir şeylerin gerçekleşeceğini beklediğiniz an ile o şeyin gerçekleştiği an arasındaki zaman, kişisel farkındalığınızı geliştirmek için en uygun zamanlardan biridir. Bu süre içinde kendinizle ilgili pek çok şeyi fark edebilirsiniz. Böylelikle beklemek için geçirdiğiniz süre, sonuçtan çok daha etkileyici olabilir. Sabırsızlık edip kendinizi tüm bu deneyimden mahrum bırakmayın.

Kaynak : The bridge maker

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. blank
    merve - -

    ben çok sabırsızım ne yaptıysam kendime fren yapamadım. Aslında birazda pisikolojik hiperatif birisiyim ondan olsa gerek bu sabırsızlık kimi zaman işime de yaradığı oluyor ama zararınıda çok gördüğüm oldu.

    1. blank
      Kendini Geliştir - -

      Merve Hanım,

      Sabretmek ve sabır becerisi birçok etkene göre değişkenlik gösterir.
      Ancak hiç kimse de sıfır değildir. Sizin de sabretme noktanız var. Öncelikle bu noktanın neresinde olduğunuzun tespiti yapılmalı ve sabırlı insan olmak konusunda adımlar atmanız sağlanmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.