Düsünmek dedigimiz sey aslında bir dizi soru sorup cevaplamak… Bizim aslında her an yaptıgımız sey sorular sorup, o soruların cevabını beklemek yada aramak. O halde, yasamımızın kalitesini arttırmak istiyorsak kendi kendimize sormayı adet edindigimiz soruları degistirmek zorundayız.
Yapılan arastırmalarda basarılı gözüken insanla basarısız insanlar arasındaki fark; Basarılı insanların daha iyi sorular sormaları, dolayısıyla daha iyi cevaplar almaları. Aynı zamanda insanların yasam kalitelerindeki fark, sürekli sordukları sorular arasındaki farktan gelir.
Özürlü insanların güçlü sorular sorarak belli alanlarda uzmanlasarak, saglıklı insanlardan çok daha basarılı sonuçlar elde ettiklerini görmüssünüzdür. Neden ben tanrım? Ne yararı var? Denemeye ne gerek var? sorularını sormak yerine, bu durumu nasıl kullanabilirim? Beni sınırlıyormus gibi gözüken özrüme ragmen, baskalarının hayatlarına nasıl katkıda bulunabilirim? sorularını sordukları için sınırlarını asarak basarıyı yakalayabilmislerdir. Sordugumuz sorular aynı zamanda bizim sınırlarımızı da belirler. Hayatımızdaki bütün sınırlarımızı kendi kendimize sordugumuz sorular belirler, iliskilerimizden gelirimize, yeteneklerimize kadar.
Sorular, bilinçaltımızın dileklerimizi yerine getirmesine izin veren sihirli birer araçtır. O yüzden soru sorarken dikkatli olmalıyız. Bilinçaltımız sordugumuz soruları birer emir olarak algılar. Ve cevabını bulmak için otomatik bir program baslatır. Bilinçaltı olumsuz ?me, -ma eklerini algılamaz. Bunu yapmamalıyım? Dediginizde bilinçaltı bunu yapmak istediginiz bir seymis gibi algılar ve bunu yapmanız için elinden geleni yapar. Bu yüzden yapmak istemedigimiz seylere degil, yapmak istedigimiz seylere odaklanmalıyız. Yalnız sordugumuz sorular degil, sormadıgımız sorularda hayatımızı etkiler. Sordugumuz sorular bizim odak noktamızı belirler.
Karsınıza çıkan her türlü sorun için kullanabileceginiz, sizi probleme degil çözüme odaklayacak olan soruları asagıda bulabilirsiniz. Bu sorular sizi soruna degil, çözüme odaklayacaktır. Tabiiki kullanırsanız.
Problem çözen sorular:
1- Bu Problemin harika yanı nedir?
2- Neler henüz mükemmel degil?
3- Bunu istedigim hale getirmek için neleri yapmaya istekliyim?
4- Bunu istedigim hale getirmek için neleri yapmamaya istekliyim?
5- Bunu istedigim hale getirmek için gerekenleri yaparken bu süreci nasıl zevkli kılabilirim?
O zaman bütün bunlardan çıkan sonuç, sürekli olarak sizi güçlendiren soruları sormakla ilgili alıskanlık kazanmanız gerekir.
Özellikle kriz anlarında güçlendirici soruları sormak gerekir.
Her sabah uyandıgımızda kendi kendimize otomatik olarak sorular sorarız. İse gitmek zorunda mıyım? İsyerinde ne tür zorluklar beni bekliyor? Acaba trafik ne kadar kötü? sorularını sormak yerine, sabahları asagıdaki soruları sorarak nasıl bir gün geçireceginizi belirleyebilirsiniz. Unutmayın sorularınızın kalitesi gününüzün kalitesini belirleyecektir. Bu yazıyı okuyup geçenlerden olacagınızı sanmıyorum. Kendi kendine kazık atacak tiplerden degilseniz, bu soruları not alın ve sabahları kendi kendinize sorarak yasamınızda bir fark yaratın. Bunu bugün yapın. Ertelemeyin.
Güçlendiren sabah soruları
1- Şu anda hayatımda beni mutlu eden şey ne?
2- Şu anda hayatımda bana heyecan veren şey ne?
3- Şu anda hayatımda neyden gurur duyuyorum?
4- Şu anda hayatımda neye minnet duyuyorum?
5- Şu anda hayatımda en çok neyden zevk alıyorum?
6- Şu anda hayatımda adanmıs oldugum şey ne?
7- Kimleri seviyorum? Kimler beni seviyor?
Bu soruların her birine birkaç cevap bulmaya çalısın. Eger bir cevap gelmezse, ne olabilirdi kelimesini ekleyin. Örnegin, su anda hayatımda mutlu eden bir sey olsaydı, ne olabilirdi?
Yasamınızda gerçek anlamda bir degisiklik yaratmak istiyorsanız, bireysel gelisiminiz için bu soruları sormayı alıskanlık haline getirin.bir süre sonra bu soruların alıskanlıkla otomatik olarak çıktıgını göreceksiniz.
Unutmayın ki problemler, biz onları problem olarak gördügümüz için vardır. Bir problemle karsılastıgımızda dogru soruları sorarak, probleme degil çözüme odaklanabiliriz. Basarılı gözüken bir insanla, basarısız bir insanlar arasındaki bir diger fark da; basarısız insanlar probleme takılır kalırlar. Problem onların odak noktası olur. Basarılı insanlarsa, problemle karsılastıgında dogru soruları sorarak hemen çözüme odaklanırlar. Bu durumu nasıl tersine çevirebilirim? Bu durumdan nasıl yararlanabilirim? Bu durumdan ne ögrenebilirim? Soruları bizi direk çözüme odaklayacaktır. Yapmamız gereken sadece soruyu sormak. Cevabını bilmek zorunda bile degilsiniz. Sadece dogru soruyu sormanız odak noktanızı degistirecek ve çözüm kendiliginden gelecektir.
Eger yasamınızın kontrolünü elinize almak ve iç motivasyonunuzu kontrol edebilmek ve digerlerini motive etmenin stratejilerini ögrenmek isterseniz…
Kisisel Gelisim yolculugunuzda güçlendiren soruların yasamınızda bir fark yaratması ve çözüm odaklı olabilmeniz dilegiyle…
Erkan ŞENOL
Kesinlikle katılıyorum. Doğru zamanda doğru soruyu sorabilmek çok önemli. VE daha önemlisi sorunun bir parçası olmak değil, çözümün bir parçası olabilmektir diye düşünüyorum. Problemler karşısında “hiç bir çaresi yok, çözüm yok” diyerek işin kolayına kaçan insanları anlayamıyorum.
Teşekkürler.
Çok ilginç.
Güçlendiren sabah sorularının benzerlerini her sabah kendime sorarım:)
Ve gerçekten bu soruların yanıtları ile güne keyifli başlayabiliyorum.
Dolayısıyla güne keyifli ve kendine güvenle başlayan kişilerin, sorunların üstesinden daha kolay gelebileceğinin bilincine vardım.
Diğer bir konu, özürlülerle bire bir çalışmış, engelli kişiler eğitmeni olarak söylemek istediğim bir şey var. Bu konuyu özellikle özürlü öğrencilerimin aiileleri için yazdığım rehber kitaplarda sıkça dile getirdim.
Diyelim, kişi işitme engelli. Öncelikle bu kişinin hamgi alanlarda başarılı olabileceğinin çok iyi saptanması gerek. Bir erkek öğrencim ve ailesiye “Aile Eğitimi” sırasında, öğrencime sordum; “Büyüyünce ne olmak istersin?”, diye, yanıtı “Asker olmak isterim.” oldu. Henüz 7 yaşındaydı ve engelinin bilincinde değildi elbette. Oysa bu gerçekleşmeyecek bir hayaldi, ve bunun çocuğa henüz o yaşlarında öğretilmesi gerekiyordu. Kısaca, özürlü insanların eğitimlerine ne kadar erken başlanır, ve yapabileckleri yapamıyacakları doğru saptanırsa, bu kişilerin başarılı olacaklarına güvenim tamdır.
bu yazıya sonsuz katılıyorum,cidden bende yaşadım herzaman problemlerime çözüm bulamıyordum hocalarıma,çevremdekilere bir problemim olduğunda kendi sorunnumla sanki alakasız soru soruyordm ve hep sorunlarıma çözüm bulamadan yanlarından ayrılıyordum,sıkıntının cidden ne olduğunu bilip öyle soru sormak gerekliymiş
Aradığım şeyi buldum, ama çok az. Termos nasıl sıcağı sıcak , soğuğu nasıl soğuk tutar?
Termos nasıl sıcağı sıcak , soğuğu nasıl soğuk tutar?
yaaaaa keşke biz soruyu sorup cevabını alsak ne güzel olurdu
cok sıcak tutur ama cekirdek daha sıcak tutar
Katılıyorum hemde fazlasıyla herzaman ümtvar olmak lazım bence…
DERDİ VEREN DERMANINIDA VERİR….
paylaşım için teşekkürler.
aynen katılıyorum TEŞEKKÜR EDERİM :D