Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Verimli Çalışmak İçin 6 Altın Kural

Verimli Çalışmak İçin 6 Altın Kural

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
138 0
verimli calismak

İlk çalıştığım işyerindeki yöneticim bir toplantıda bizlere şöyle demişti: “Eğer bir kişi normal mesai saatlerinin dışında da çalışıyorsa benim aklıma iki şey gelir: Ya bu kişi herkes çıktıktan sonra işyerinin telefonundan uzak akrabalarını arama niyetindedir (cep telefonsuz yıllar) ya da verimsiz çalışmaktadır.”

Kuşkusuz iki durum da çalışanın hanesine kötü bir not olarak kaydedilecekti. Günümüzde ise farklı bir bakış açısının egemen olduğunu söyleyebilirim. Pek çok kişi, kendini başarılı göstermek için gece yarılarına kadar çalıştığını, nefes almadan, yemek yemeden iş yaptığını anlatıyor. Bugün böyle bir şey duyduğumda benim aklıma iki olasılık geliyor: Ya kişinin çalışma düzeni ya da kurumun sisteminde verimsizliğe neden olan hatalar var. Bir kurumun sistemini, aksaklıkları gören bir çalışanın tek başına değiştirmesi genellikle mümkün olmaz. Bu yüzden, konuyu biraz sınırlayarak yalnızca kişinin kendi çalışma sistemiyle ilgili önerilere değinmek daha doğru olacak.

İşte verimli çalışmak için gerekli olan 6 Altın Kural

1-) Çalışmanızı Planlayın: Plan yapmak, çıkış noktasında işe başlamayı geciktiriyor gibi görünse de çoğunlukla varış noktasına daha hızlı biçimde gelmenizi sağlar. ‘Kervan yolda düzülür’ derseniz, sonuçlarıyla birbirini etkileyecek işleri defalarca yeni baştan yapmak zorunda kalabilirsiniz. Yapacağınız iş planına işlerin sıralamasını ve tahmini sürelerini de yazın. Birbirini tetikleyecek işleri bir çizelge gibi önünüze koyabilirseniz, karşınızda size kılavuzluk edecek bir iş akışınız olur. Böylece bir iş aksadığı zaman sizin teslim tarihinizle ilgili olarak yaşayacağınız olası gecikme de kontrolünüz altında olacaktır.

verimli calismak

2-) Teknolojiden Yararlanın: Her yeni teknoloji, başlangıçta sizin zaman yitirmenize neden oluyormuş gibi görünür. Bunun nedeni sizin alışkanlıklarınızdır. Özellikle tekrarlayan işler, arama fonksiyonları, hesaplamalar, depolama, sorgulama gibi işlemleri yazılım süreçlerine aktarmak, uzun vadede çok daha hızlı ve güvenilir sonuç almanızı sağlar.

3-) İletişime Zaman Ayırın: İş odaklı olmak iyi bir şey gibi görünse de insanlarla iş yaptığınız durumlarda odağınızda iş değil insanlar ve iletişim olmalı. İyi ilişkiler pek çok durumda elinizin altındaki anahtar gibidir. İnsanlara sorunları ve çözüm önerilerinizi etkili bir şekilde anlatamazsanız, işleriniz bir noktada tıkanmaya başlar.

4-) Ekip Çalışmasına ve İş Arkadaşlarınıza Güvenin: İş yaparken başkalarının enerjisi ve bilgisinden yararlanmak için öncelikle onlara güvenmeniz gerekir. Tekrarlayan hatalar olmadıkça, onlara şans verin. Tüm işi kendi başınıza yapmaya çalışmak, bir noktadan sonra işlerin arasında boğulmanıza yol açar.

5-) Ertelemeyin, Başlayın: Bir işe başlarken her zaman bir şeyler eksik olacaktır. Eğer her şeyin tamam olmasını beklerseniz bu sefer de başlamak için geç kalmış olacaksınız. Bu nedenle bir işi olabildiğince planladıktan sonra hemen yola koyulun. Ertelenen işler biriktikçe, aklınızın bir kısmını meşgul eder ve sizin veriminizi düşürür.

6-) Hayır Demesini Bilin: İşlerinizi planlayıp çalışmaya başladıktan sonra planınıza uymayan veya sonuçlarınızı kestiremediğiniz önerilere ‘Hayır’ demesini bilin. Aynı şekilde, işlerin sıralamasını bozacak müdahalelere de gerekçelerini söyleyerek ‘Hayır’ diyebilmelisiniz.

Kaynak : Burak Kaya | OffCourse

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar