Anasayfa / Başarı Yazıları / Yapanlar ve İzleyenler

Yapanlar ve İzleyenler

Yapılmasını bekleme. Yapılması gereklidir diye akıl verme, gerekliliği senin görüşün.

İnsan olma şartı budur deme, ancak yarattığın bir şeye malzeme koyabilirsin. İnsan olmanın ya da var olan herhangi bir şey olmanın şartını sen belirleyemezsin, sana göre olandan bahsedebilirsin.

İnsanlık tarihi boyunca nereden bakarsan bak, insanlar temel olarak ikiye ayrıldı: Yapanlar ve izleyenler.

Yapanlar, merak ettiler, üzerinde düşündüler, belki bir ihtiyaç anında keşfettikleri fikirden yola çıktılar ama ortak noktaları durmamalarıydı. Olmadığı zaman, nasıl olur diye düşündüler, yine mi olmadı tekrar başa dönüp yılmadan yaptılar.

Sordular, araştırdılar, görüş aldılar ama durmadılar. Beğenmeyenlere, karalamak isteyenlere, engellemek isteyenlere direnerek yapmaya devam ettiler. Ki o yapanlar sayesinde bugün havada uçabiliyor, bir tuşa basarak dünya üzerinde herhangi bir sokakta dolaşabiliyor, denizlere şehirler kurabiliyor, yapay zeka ile sohbet edebiliyor, işleri zamandan ve mekandan tasarruf ederek yürütebiliyor, her an gelişen teknoloji ile evimizi uzaktan kontrol edebiliyor, bilgiye sınırsız ulaşabiliyor, köpekbalığı sürüsünün içinde denizin dibini gezebiliyor, beynimizi nasıl kullanıp uçurabileceğimizin yollarını keşfedebiliyoruz.

yapanlar ve izleyenler

Eğer ki onlar, biri ellerini tutup da “dur, izin vermiyorum, düşünmeyeceksin, yapmayacaksın, yasaklıyorum” dediğinde dursalardı, vazgeçselerdi, biri karşılarına geçip motivasyonunu düşürmeye çalıştı diye gücenip, acılı şarkılarla isyan ederek, üzerine felsefe kurarak zaman öldürselerdi, biri “nasılsa öleceğiz, ne gerek var” diyerek inançlarını sömürdü diye yapmayı bıraksalardı… hala erkekler avcılıkla kadınlar mağarada çocuk yapmakla uğraşacaktı.

 

Yapanlar şöyle der: “Şu ihtiyaca nasıl çözüm üretirim?

İzleyenler şöyle der: “Dur bakayım, ne yapıyor çok bilmiş. İşime gelirse kullanırım, sanki ne, ben de yaparım!

Elbette Amerika’yı herkes tek tek keşfetmeyecek ama yapma, üretme, keşfetme azmindeki insanlara çelme de takmamalı. İzleyen olmak yanlış değil, izlerken köstek olmak yanlış.

Aynı durum fikirler için de geçerlidir. İnsanlığın bakışını, daha mutlu olabilmenin insan doğasından gelen gücüne, öz farkındalığa yönlendirmek isteyenler de binlerce yıldır bıkmadan, yılmadan öğretiyor. Ve birileri “herkes farkında olursa tuvaletleri kim temizleyecek” diyor.

Demek ki burada üzücü ama yadsınamaz bir gerçekliğimiz söz konusu: Dengesini Yitirmiş Ego

Peki insan olduğum için herkesin iyiliğini düşünmeye mecbur muyum? Bu dünyaya gelen her insan kendi deneyimlerini edinmek için burada. Kimsenin yerine onun deneyimini yaşayamayız. Ancak insan olmanın enfes bir yanı var ki beyin hücrelerimiz diğer insanların deneyimlerini kopyalıyor. Bu da şu demek, bir insanın yapabildiğini her insanın yapabilme potansiyeli vardır. Bu potansiyeli ne yönde kullanacağı ayrı konu.

Şu durumda herkesin iyiliğini düşünmek zorunda mıyım diye sormak yerine, “kendi iyiliğim için başkalarına zarar vermek zorunda mıyım” farkındalığını edinebiliriz; bu bir seçim. Bu seçimlerimizi, bir arada yaşamaya mecbur olduğumuz dünyayı, daha yaşanabilir, daha huzurlu, herkesin yüzünün daha çok gülebildiği bir yer haline, daha iyi bir yer haline getirmek için kullanabiliriz. İnsan zekasının başaramayacağı bir şey yok dünya yaşamı süresince. Neden bunu birbirimizin üzerine basmak yerine, yukarıya çekmek için kullanmayalım?

Her soruya aksi yönde soruyla karşılık vererek iptal etmek mümkündür ama arada bir durup çözüm odaklı cevaplar aramanın kendimize faydasına yoğunlaşabiliriz. Artık ezberlerle ve kalıplaşmış davranış biçimleriyle yaşamak zorunda olmadığımız müthiş bir çağdayız. Burası durulacak yer değil, yapılacak yer. Öyleyse yapalım. Öyleyse yap.

Yazan : Neslihan Özcan | Milliyet İK

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.