Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Yaratıcılığınızı Geliştirmek için 7 Yol

Yaratıcılığınızı Geliştirmek için 7 Yol

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
328 0
yaraticilik-ve-yaratici-olmak

Herkes yaratıcı olmak ister, fakat radikal fikirler üretmeye geldi mi çoğu kişi kendine güvenmez. Yaratıcı olma yolları hakkına birkaç bilgi vermeden önce yaratıcılık hakkında şu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. [highlight]İyi haber: aslında herkes yaratıcı olabilir.[/highlight] Önemli olan bunu gerçekleştirmek için doğru koşulları oluşturmaktır. İşte yaratıcılığınızı ortaya çıkarmak ve yüksek seviyede başarı elde etmek için ilham verici fikirler kitabının yazarı David Margolis’den bazı tavsiyeler:

1- Fikir üretmeyi bir alışkanlık haline getirin

Kendinizi her gün bir fikir ortaya çıkarmaya şartlayın. Bu sizin yaratıcılık kasınızı, her gün spor salonuna gitmenin vücudunuzu güçlendirmesi gibi, güçlendirecektir. Yüzlerce ve yüzlerce yeni fikir ortaya çıkarmalısınız.

2- Sunumunuza çalışın

Yaratıcı sunumunuzu kafanızda çalışmanız yeterli değildir. Sunumunuzu yapacağınız sahneye çıkın ya da odaya girin ve orada prova yapın. Ekranın sağında mı solunda mı duracaksınız? Hangi el hareketlerini yapacaksınız? Gerçekten prova yapmaya başladığınızda, beyninize, olayı kafanızda canlındırmaya oranla, çok daha fazla bilgi göndermiş olursunuz. Başarılı sunum yapma teknikleri hakkındaki yazımız da bu konuda size fikir verebilir.

3- Ofis dışına çıkın

Ofis ortamı dikkatinizi dağıtacak ve yaratıcılığınızı engeleyecek bir sürü şeyle doludur. Kendinizi, ofiste bırakılırsa ölecek bir ayçiçeği olarak düşünün. E-postalardan, telefonunuzdan ve iş arkadaşlarınızdan bir süreliğine ayrılmak ve sadece taze fikirler üretmeye odaklanmak için nereye gidebilirsiniz? Uzun bir rapor yazmak, sunum hazırlamak ya da problemlere yaratıcı çözümler bulmak istiyorsanız, ilham gelmesi için iki ya da üç saat huzurlu ve sessiz bir yerde oturmaya ihtiyacınız olabilir.

yaraticilik-ve-yaratici-olmak
Sıkıntıyla beklemek yerine önünüzdeki engelleri aşın. Dağı tırmanmak sizi büyütür.

4- Engelleri yolunuzdan atın

Yaratıcılığınızın ve üretkenliğinizin coştuğu bir mental seviyeye gelmek herkesin istediği bir şeydir. Fakat bunu her gün elde edemezsiniz. Sıkıntıyla beklemek yerine önünüzdeki engelleri aşın. Dağı tırmanmak sizi büyütür.

5- ‘Eğer’le başlayan sorular sorun

Kim, ne, ne zaman, nerede ve neden sorularını sormak, bir durumu basitçe anlamanız için faydalıdır, fakat alışılmışın dışına çıkmak istiyorsanız ‘eğer’ ile başlayan sorular sorun. Örneğin, bir sonraki tatilinizi nerede geçireceğiniz sorusuna başka bir şekilde bakmaya çalışın. Eğer bir hafta izin almak yerine beş kere uzun haftasonu tatilleri yaparsanız nasıl olur? Eğer, yeni bir ofis kiralamaktansa, tüm çalışanlarınız uzaktan çalışıp haftada bir kez ekibinizle toplansanız ne olur?

6- Harareti düşürün

Çoğu insan yaptıkları işte son teslim tarihinin olmasının onları daha yaratıcı yaptığını düşünür, fakat en iyi fikirler aslında rahatladığınız zamanlarda ortaya çıkar. Öyleyse, büyük bir proje için sizden yeni sonuçlar beklendiğinde, işe hemen başlayarak kendinize düşünme zamanı kazandırın.

7- Değişiklikler yapmaya hazır olun

Büyük olasılıkla ilk aklınıza gelen fikir, en iyi fikriniz olmayacaktır. En çarpıcı işler tekrar tekrar düzeltmelerden, oynamalardan ve baştan başlamalardan sonra ortaya çıkar. Kitabının yarısını yazmayı tamamladığı sırada romana yeni bir karakter katmanın mantıklı olduğunu gören bir yazarı düşünün. Böyle bir değişiklik, o ana kadar yazılmış her şeyi yeniden gözden geçirmeyi gerektirir, fakat ortaya iyi bir hikaye çıkacaksa bunun yapılması lazımdır. Yaratıcılık ender olarak düz bir çizgide ilerler. Yaratıcı projeler ileri ve geri gitmelerle doludur.

Kaynak: Inc.

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar