Anasayfa / Başarı Yazıları / Yaşam Sürücüsünün 7 Dersi

Yaşam Sürücüsünün 7 Dersi

Yaşamda ne yapacağımızı bulma konusundaki muhteşem örneklerden biri otomobil metaforudur.

Bir otomobil şoförü olduğunuzu düşünün. Otomobilin nereye gideceği, sizin vizyonunuza ve hedefinize bağlıdır. Dolayısıyla hedefi olmayan birinin otomobili ya bir yere gidemez ya da serseri mayın gibi dolaşır.

Otomobilin bir yere gidebilmesi için en önemli koşul yakıtının olmasıdır. Otomobil bir Mercedes ya da Ferrari de olsa yakıtı olmazsa bir yere gidemez. Yakıt insan yaşamında motivasyon ve umuttur. Otomobilin de zamanla yakıtı bittiği gibi, insanın da umudu ve motivasyonu zamanla azalır. Otomobili benzinliğe sokup yakıt aldığımız gibi, umudumuzu ve motivasyonumuzu yenilemek için vizyon tazelemeliyiz.

Bir otomobili sürerken hem ileriye hem geriye bakılır. İleriye bakarız çünkü arabayı ileriye doğru sürüyoruzdur. Ancak arada aynalardan geriye de bakmak gerekir; çünkü bizi geçmek isteyenler veya bir süre sonra sağımıza veya solumuza geçecek arabaları geriye bakarak tespit ederiz. Dolayısıyla yakın geçmişte çevremizde olan her şey geleceğimize etki eder.

Bir otomobili sürerken hem kendimizin hem de çevremizin farkında olmalıyız. Sürücü ne kadar odaklanabildiğinin, ne kadar uykulu olduğunun farkında olmalıdır. Aynı şekilde yaşamımızda kendimize ilişkin farkındalığımız önlemler almamıza yardım eder. Bunun yanı sıra sürat, yakıt, devir, yağ göstergeleri gibi göstergeler bize, yapacağımız eylemler için referans noktası oluşturur. Sürücünün çevresindeki tüm araçları ve trafik hareketlerini izlemesi, kendi eylemlerini belirlemesi açısından kritiktir. Yaşamda sadece kendine odaklı yaşayanlar çevrelerinde oluşan değişimleri fark edemezler ve bu değişimlere uygun tepki veremezler.

Yaşam Sürücüsünün 7 Dersi

Bir otomobil şoförü olduğunuzu düşünün. Otomobilin nereye gideceği, sizin vizyonunuza ve hedefinize bağlıdır.

Sürücü olabilmek için ehliyet gereklidir. Yaşamda belirli işleri yapabilmek için kurslar, eğitimler ve sertifikalar gereklidir. Arabayı sürebilmemiz trafiğe çıkmak için yeterli değildir. Toplumsal sistemin istediği sertifikaları da almamız gerekir.

Uyuşturucu maddelerin etkisinde araba kullanmak hem başkalarına hem de kendimize zarar vermemize yol açabilir. Aynı şekilde uyuşturucu maddelerin etkisinde bir yaşam, hem başkalarına hem de kendimize zarar vermemize yol açar.

Otomobil benzetmesiyle ilgili en önemli kısım bakım yapılması, parçaların yağlanması ve gerekiyorsa değiştirilmesiyle ilgilidir. Arabanın iyi gidebilmesi için düzenli servise gitmesi gerekir. İnsanın da sürekli olarak kurslara gitmesi iyileşmesine yardım eder. Düzenli doktor muayenesi, check-up, diş muayenesi, ruhsal ve fiziksel muayene gerekiyorsa tedavi bedensel sistemimizi sağlıklı çalışır tutar.

Bazen araba o kadar çok sorun çıkarır ki, arabayı servise sokmak ve parçaları değiştirmek yetmez. Arabayı komple değiştirmek gerekir. Eğer insan da sürekli işten çıkarılıyorsa, herkesle kavga ediyorsa, eşiyle ailesiyle geçinemiyorsa acaba ben de mi bir sorun var diye düşünmeli ve gerekiyorsa eski “benini” atmalı ve kendine yeni düşünceleri, yeni davranışları olan bir “ben” oluşturmalıdır.

Yazan : Melih Arat

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.