Anasayfa / Daha Etkin Bir İletişim İçin İlaç Etkisi Yaratabilecek 15 Madde!
Etkili İletişim Kurmak

Daha Etkin Bir İletişim İçin İlaç Etkisi Yaratabilecek 15 Madde!

İletişimin hayatımızdaki yerini anlatmaya gerek yok. Ufacık bir yanlış anlaşılmanın, kendini ifade edememenin, anlatmaya çalıştıklarınızla anlaşılan şeylerin farklılaşmasının hangi sonuçları doğurduğuna birçok defa tanık olduğunuza eminim.

Forbes iş hayatında repertuarınıza almanız gereken 15 ifadenin listesini çıkarmış. İçlerinde mucizevi kelimeler, akla gelmeyen, süper yaratıcı ifadeler falan da yok. Sadece hepimizin bildiği; ama sık ve bir arada kullanılırlarsa büyük etki yaratma gücüne sahip basit, yalın, etkili kalıplar var.

Etkili İletişim Kurmak için 15 Sihirli Yöntem

  1. Teşekkür Ederim
  2. Yargına Güveniyorum
  3. Bilmiyorum
  4. Biraz daha anlatsana..
  5. Şunu söylediğini duyuyorum… Doğru mu?
  6. Tamam, tamam halledeceğim.
  7. Başka nasıl yardımcı olabilirim?
  8. Ben arkamı kollayabilirim
  9. Zevkle yaparım
  10. Peki şöyle olsaydı..
  11. Biraz şeytanın avukatlığını yapsam
  12. Bunu düşüneceğim!
  13. Çok güzel olmuş..
  14. Haklısın
  15. Anlıyorum

Şimdi gelelim bu maddelerin detayına..

1) Teşekkür Ederim

Kime en son ne zaman özel ya da kamusal bir teşekkür ettiğinizi hatırlamaya çalışın. Buna bir de sihirli kelime ’lütfen’i ekleyin, göreceksiniz emirleriniz bile daha az can yakacak.

2) Yargına Güvenebiliyorum

Sana inanıyorum, iznim var demenin gücünü ve bunun karşı tarafa yüklediği sorumluluğun ne büyük işler başarabileceğini küçümsemeyin.

3) Bilmiyorum

Hiçbirimiz tüm cevaplara sahip değiliz; ama bunu bir türlü itiraf edemiyoruz. Bilinmeyenle yüzleşmek ve cevapları birlikte aramak, ilişki köprüleri kurmada birebir. Yapmanız gereken tek şey, bilmediklerinizi itiraf edebilmek.

4) Biraz daha anlatsana…

“Seni dinliyorum” demekten daha iyi bir konuşma başlatıcı olabilir mi? İyi bir dinleyiciye ve fikirlerine değer verilmesine kimse itiraz edemez.

5) Şunu söylediğini duyuyorum… Doğru mu?

Size aktarılanı kendi kelimelerinizle yinelemek karşınızdakine beni duyuyor, dinliyor, anlıyor ve söylediklerim üzerine düşünüyor hissi vermekte birebir. Üstelik fikirlerin iki kişi arasında uçuşması, üzerine bir şeyler eklenmesi için daha iyi bir yöntem olamaz.

6) Tamam, hemen halledeceğim

Konuşmayı ve ilişkiyi derinleştirmek için harika bir yol. İnsanlar konuştuklarında ve bir şey talep ettiklerinde reddedilmeyi de göze almış oluyorlar ve bu kelimeler sizin onları kabul ettiğiniz ve bundan memnun olduğunuz mesajını iletmede çok etkili olacak.

7) Başka nasıl yardımcı olabilirim?

Konuşmayı ve ilişkiyi derinleştirmek için harika bir yol. İnsanlar konuştuklarında ve bir şey talep ettiklerinde reddedilmeyi de göze almış oluyorlar ve bu kelimeler sizin onları kabul ettiğiniz ve bundan memnun olduğunuz mesajını iletmede çok etkili olacak.

8) Ben arkanı kollarım

Bir durumda veya bir olayda terslik olduğunda, hata yapıldığında insanlar kaybetmekten, rezil olmaktan vs. çok korkar. Böyle zamanlarda adım atıp “yargılamıyorum, yalnız değilsin, bunu atlatmana yardım edeceğim, birlikte çözüm bulacağız” dediğinizde kendi zor zamanlarınız için de dost kazanmış oluyorsunuz.

9) Zevkle yaparım

Yardım eli uzattığınızda bunu karşı tarafı borçlandırarak değil, keyifle yaptığınızı ifade etmeniz ilişkilerinizi güçlendirecektir.

10) Peki şöyle olsaydı… “Şunu nasıl başarabiliriz” ya da “Bunu da deneyelim mi?”

Bu tarz ifadelerle insanların katkılarına ve fikirlerine açık olduğunuzu, ortadaki meselenin hepinize ait olduğunu ifade etmek iyi bir diyalog başlatıcı olabilir.

11) Biraz şeytanın avukatlığını yapsam…

Eleştirmeden kritik etmek için iyi bir başlangıç. Bir planın deliklerini kapamada, yanlışlarını göstermede kişilere saldırmadan etkin olmanın yoludur.

12) Bunu düşüneceğim

Zaman kazanmak, gerginliği azaltmak, tatsızlıkları ertelemek, kavga kopmasını engellemek için kullanabileceğiniz bir ifade; ama sonrasında ne kadar süre düşüneceğinizle ilgili bir zaman planı ortaya koyun ki karşınızdaki ciddiye alındığını da hissetsin.

13) Çok güzel olmuş!

Bu bir klişe olsa da etkili olduğu yadsınamaz. İnsanlar yaptıkları şeyin iyi olduğunu ve takdir gördüğünü bilmek ister. Bir işi bitirdiklerinde bunun görülmesini ve takdir edilmesini beklediklerini hiç unutmayın; çünkü çalışmaya devam edebilmeleri için buna ihtiyaçları vardır.

14) Haklısın

Birinin dikkatini çekmek istiyorsanız ona haklı olduğunu söyleyin. Zemini buradan oluşturduktan sonra onların başta karşı çıktığı ve kabul etmeyeceği şeylere de ikna olabileceklerini göreceksiniz.

15) Anlıyorum

İnsan beyni tamamen iletişim ve bağ kurmak üzerine programlıdır. Yalnız olmadığımızı bilmek, kendimizle benzer insanlarla bir arada bulunma ihtiyacımız bazen her şeyin önüne geçebilir. Bu yüzden onlara kendi fikirlerinizi sunmak, neyi daha iyi ve doğru yapabileceklerini söylemekten daha değerli olan ’anlaşıldıklarını’ ifade etmektir. Dinlemek, orada olmak, dikkat sarf etmek, anladığınızı hissettirmek parlak bir çözüm önerisinden daha kıymetli olabilir.

Kaynak : KİGEM

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.