Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Etkili ve ikna edici kişilerin farklı yöntemlerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

Etkili ve ikna edici kişilerin farklı yöntemlerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
136 0
ikna etme yöntemleri

Doğuştan ikna etme yeteneğine herkes sahip olamasa da bazı yetenekler geliştirilebilir, yöntemler belirlenebilir ve alışkanlıklar değiştirilerek daha ikna edici olma yolunda ilerleyebiliriz. Peki nasıl daha etkili ve ikna edici olabiliriz?

[highlight]#1[/highlight] Bir fikri anlatırken veya bir şeyi savunurken konunun sonuna hızlı geçiş yapmak yerine dinleyicilerin sizle aynı fikirde olacağı görüşlerle başlamak bir sonraki anlaşma için bir alt yapı hazırlar. Araştırmalara göre kısa süreli de olsa bir anlaşma sağlamak, sürekli bir anlaşma hali etkisi yaratabiliyor.

[highlight]#2[/highlight] Konuşurken inandığınız veya savunduğunuz fikirlere “inanıyorum ki”, “bence” gibi niteleyiciler eklemek yerine gözü pek olmayı, kendinize güvenmeyi deneyin. Şüphe duymaya yatkın insanlar dahi karşısında kendine güvenen bir konuşmacı olduğunda ikna edilmeye yatkın olabiliyor.

Araştırmalara göre; insanların çoğu uzmanlık yerine aşırı güveni tercih ediyor.

[highlight]#3[/highlight] Yapılan araştırmalara göre dinleyicileriniz kabul etmemeye eğimli bir kitleyse hızlı konuşmak, kabul etmeye eğimli bir kitleyse yavaş konuşmak ikna etme kabiliyetinizi olumlu yönde etkiliyor.

[highlight]#4[/highlight] Dinleyicilerinizi ikna etmek için tanımak ve karakterini zihnimizde oluşturmak gerekebilir. Karşı taraf hızlı kararlar almayı mı, yavaş kararlar almayı mı seviyor bunu belirlerseniz daha kolay ikna edebilirsiniz.

ikna etme yöntemleri

[highlight]#5[/highlight] Araştırmalara göre ikna etmek istediğiniz konudaki karşıt görüşleri ve olumlu olumsuz yönleri ve farklı bakış açılarını belirtmek, fikirlerinizde ısrarcı olmaktan daha etkili ve ikna edici oluyor.

[highlight]#6[/highlight] Yapılan çalışmalara göre; olumlu sonucu olan fikirler belirtmek ikna etme yöntemlerinden biri. Birini ikna etmek istediğinizde olumsuz yönlerden bahsetmek yerine, olumlu sonuçlardan bahsetmek daha kolay ikna etmenizi sağlayabilir.

[highlight]#7[/highlight] İkna etmek için doğru araçları kullanmak önemlidir. Araştırmalara göre; kadınlar şahsen yapılan görüşmelerde ikna olmaya daha yatkın!

[highlight]#8[/highlight] İkna yeteneği kuvvetli kişiler fikirlerini belirtirken hangi yöntemle onları ulaştıracaklarını bilirler ancak önemsedikleri konu öncelikle yöntem değil fikirlerinin ana içeriğidir. Unutmamak gerekir ki ikna etmenin en doğal yöntemlerinden biri; kısa ve öz olmak, savunulan konuya gerçekten inanmaktan ve haklı olduğunuza emin olmaktan geçiyor!

Kaynak : VAİLLANT GROUP | TÜRKİYE KARİYER

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar