Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. İş yaşamınızda gerginliği nasıl yeneceksiniz?

İş yaşamınızda gerginliği nasıl yeneceksiniz?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
167 2

Sinirlendiğinizde kendinizi nasıl idare ediyorsunuz, takım arkadaşınız öfkelendiğinde bu durumu nasıl aşıyorsunuz? Yüksek motivasyon ve bunun getirisi olan başarı için, insan ilişkilerinde, özellikle anlaşmazlık ve kızgınlık anında dikkat edilmesi gereken, uygulandığı zaman işleri kolaylaştıracak bir kaç noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Kendinizi sorgulayın.
Çalışma sırasında sizi sinirlendiren etkenlerin analizini yapmak, doğru davranışı arkasından getirecektir. Öncelikle neden böyle hissettiğinize emin olun ve ardından bu hissin davranışlarınıza nasıl yansıdığını kendi üzerinizde gözlemleyin. Çünkü hisler, ne kadar da gizlenmeye çalışılırsa da davranışları etkileyecektir. Genel kanı, sinirin yansıtıcı özelliği olduğudur. Bu nedenle kendinizi etkili bir şekilde kontrol edebildiğiniz sürece, zor durumların oluşmasına neden olan kişi de siz olmazsınız. Bunu herkes uygulayabildiği taktirde de ortada sorun kalmayacaktır.

Gözlem yapın, bilgi toplayın.
Olayları izleyip doğru ve yanlışı yargılamaya çalışmak yerine; izleyip bilgi toplamaya, anlamaya çalışın. Böylece gergin ortamlarda, gergin çalışanlara karşı bir savunma sistemi geliştirmiş olursunuz. Bu noktada önemli olan, kızgınlığın kaynağını bulup çıkarmak ve ona yoğunlaşmaktır, yargılamak değil.
Aranızın gergin olduğu arkadaşınızla zamanında konuşun.

İş arkadaşınızla aranızda bir sürtüşme yaşadınız. ’Anında konuşmak’ fikrini unutun. Fakat bunu bir sonraki güne de ertelemeyin. Ertelemek, her iki tarafın kızgınlığını azaltmak yerine çoğaltabilir de. Öncelikle kendinize ve ona zaman tanıyın. Sonuçta ikiniz için de zor bir konuşma sizi bekliyor olacak. Bu süre zarfında neler söylemek istediğinizi prova edin ve değerlendirin. Söylemek istemediğiniz şeyler için de bu durum geçerli.

Tarafsız bir bölgede buluşun.
Sinirli olan iş arkadaşınızla konuşmak için kendi bulunduğunuz yeri ya da onunkini seçmeyin. Konferans salonu ya da başka bir bölümde yapacağınız konuşma, kendinizi normal bir toplantıda hissetmenizi sağlayacaktır. Böylece duygularınızın hakimiyetinden kurtulup daha profesyonelce düşünebilirsiniz. Toplantı yapacağınız yer, tamamen tarafsızlığı çağrıştırmalı.

 

Dinleyin.
Sinirli olan karşı tarafa, kendini ve öfkesini açıklaması için fırsat verin. Mantık çerçevesi içinde duyarlı davranıp esnek olmak ve tolerans göstermek, dikkatli dinlemenizi ve doğruları daha net görmenizi sağlayacaktır.

Yargılayıcı bir tutum içinde olmayın.
Bazı insanlar, başka nedenlerden kaynaklanan gerginliklerini, bununla ilgisi olmayan insanlara yansıtırlar. Bu tip hatalı davranışlara daha çok otorite sahibi çalışanlar düşmektedir. Öfkenin kaynağı doğru adresten çok uzak olsa bile, karşınızdakini dinlemek çok önemli bir ilk adımdır.

Hareket zamanı.
Öfkeli olan iş arkadaşınız, bunun kaynak olduğu kişiyi hedef alarak öfkesini ona yansıtıyorsa, bu durumun oluşmasında etkili olan nedenler gözden geçirilmeli.
Bu tip davranışları gerektirecek mantıklı bir durum söz konusu mu? Sinirlerine hakim olamayan arkadaşınız size sinirinin kaynağını açıklayacak kadar güveniyorsa sorunu çözebilmeniz için elinizde bir fırsat var demektir. Bu konuda hiçbir şey yapmamayı tercih ediyorsanız kızgın arkadaşınız kendini daha da kötü hissedecektir ve bu, durumu daha da kötüleştirecektir. O nedenle, bu durumu değerlendirip objektif ve sakin bir şekilde yaralı bir adım atmaya çalışın, gerisi kendiliğinden gelecektir.

Sonuç olarak her şey karşılıklı saygı ve anlayışa bağlı. Başarılı olmak adına verilen mücadele sırasında, etrafınızdaki insanlarla kuracağınız doğru ve istikrarlı ilişkiler başarı yolunda önemli adımlar atmanızı sağlayacaktır.

 
Kaynak : kariyer.net

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar