Anasayfa / Bunları Biliyor musunuz? / Kadınlar depresyonu 2 kat daha fazla yaşıyor!

Kadınlar depresyonu 2 kat daha fazla yaşıyor!

En son yapılan araştırmalar kadının yaşadığı duygu-durum bozukluklarının erkeklere göre 2 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar kadınların daha erken yaşlarda depresyona yakalandığını ifade ediyor. Öyleyse depresyon kendisini hangi yönlerle gösteriyor?

Depresyonda Kadın Hassasiyeti

Kadınların duygu durum rahatsızlıklarını erkeklerden daha fazla yaşadığını biliyor musunuz? Hem de neredeyse 2 katı kadar.

Bakalım kadınlarda depresyon hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?

Kadınlarda depresyon erkeklere göre daha erken yaşlarda başlıyor. Ailede depresyon olması, kadınları daha hassas kılıyor. Erkekler ailesel depresyondan daha az etkileniyor. 15 yaşından itibaren kız çocuklarının depresyona girme olasılıkları var.

Kadınların depresyonu erkeklerinkinden daha uzun sürebiliyor, çoğunlukla tekrarlama olasılığı daha fazla. Suçluluk duygusu kadın depresyonunun en tipik belirtilerinden. Çoğu zaman depresyona eşlik eden bazı psikolojik rahatsızlıklar da bulunuyor. En çok kaygı bozuklukları, panik atak ve yeme bozuklukları kadın depresyonuyla beraber görülen ve sıkıntıyı arttıran hastalıklar. Ağır depresyonlarda intihar girişimi görülmekle beraber çoğunlukla ölümle sonuçlanmıyor.

Kadınların depresyona erkeklerden daha fazla meyilli olmasının önemli ve geçerli sebepleri var. Bugün hala pek çok kişinin diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi depresyon hakkında da ön yargıları var. Depresyonu kişilik veya zeka yetersizliği, problem çözme becerilerinde noksanlık unsurlarıyla açıklama eğilimi hala bulunuyor. Ancak tablo hiç de sanıldığı gibi değil.

kadinlarda-depresyon

Öncelikle kadın ve erkeğin fizyolojik yapıları ve işleyişleri farklı. Tüm yaşamları boyunca kadınlar erkeklerin yaşamadığı dönemlerden geçiyor. Mensturasyon, hamilelik, doğum sonrası ve menapoz süreçlerinde biyolojik değişikliklerle karşılaşıyorlar. Bu dönemlerinde duygu ve duygu durumdan sorumlu olan hormonlarda oluşan farklılaşmalr kadınların hassasiyetini arttırıyor. Pek çok kadın hafif de olsa depresyon belirtileriyle mücadele etmek sorunda kalıyor.

Genetik duyarlılık da kadınları depresyona duyarlı kılan başka bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Doğanın kadınlara sunduğu bu ayrıcalığın haricinde kadınlar stresli hayat olayları, mevsimsel değişiklikler, ve geçtikleri hayat dönemlerine de çok duyarlı. Bu etkenler depresyonu tetikleyebiliyor, ve zaman içinde tekrarlanmasına sebep olabiliyor.

Araştırmalar stresli hayat olaylarına erkeklerden daha fazla maruz kaldıklarını ve daha çok etkilendiklerini de belirtiyor. Örneğin uygun bir ev ortamının olmaması, herhangi bir nedenle ayrımcılığa maruz kalmak, fiziksel ve cinsel taciz, sürekli yoksulluk tehtidi, yakınlarının yaşadığı kronik rahatsızlıklar, anlamlı ve güvenli bir ilişkinin kaybı ve yokluğu kadınlar için önemli ve stres veren hayat olaylarının başında geliyor.

Hassasiyet Dezavantaj Olmak Zorunda Değil

Depresyon belirtileri bazen çok bunaltıcı olabilir, hiç bir zaman geçmeyecekmiş gibi hissettirebilir. Kadınlar için ne kadar da çok depresyona yönelten etken var diye düşünerek karamsarlığa kapılmayın. Belirtilerin farkında olduğunuz zaman ve doğru müdahaleler aradığınızda kontrol altına alınması çok kolay bir rahatsızlıktır. Dikkat edilecek nokta hastalık belirtileriyle özdeşleşmemektir. Çoğu zaman hastalığın etkisiyle oluşan umutsuzluk , suçluluk ve yetersizlik düşüncelerine insanlar 100 % gerçekmiş gibi inanır. Veya isteksizlik, ilgi kaybı gibi belirtileri yanlış yorumlayarak kendi kişiliğine atfeder. Siz hastalığınız değilsiniz. Bu nedenle kendinizde depresyona işaret eden belirtilere rastladığınızda tedavi aramak yapılabilecek en doğru davranışlardandır. Kadın olarak depresyona karşı hassasiyetinizin dezavantaja dönüşmesine engel olmak sizin elinizde.

Kaynak : Psikoloji Magazin

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.