Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. manşet
  3. Motivasyonun da yanlışı var – doğrusu var

Motivasyonun da yanlışı var – doğrusu var

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
277 1
motivasyon-yontemi

Bir şeyi yapmak için içimizde hissettiğimiz güçlü isteğe motivasyon diyoruz. Başarıyı yakalayabilmek için motivasyon şarttır. Ancak öyle anlar olur ki bu her zaman böyle olmaz. Bazen isteklerimiz gücünü yitirir. Peki bu motivasyonumuza zarara veren bu tuzakları nasıl farkedebiliriz?

Ciddi hedefleri elde etmenin yolu, motivasyonu yok eden tuzakları fark edip, onları alt etmekten geçiyor.

DÜŞLEMEK Mİ, YAPMAK MI?

Journal of Experimental Social Psychology’de yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, başaracağın şeyin hayalini kurmak motive olmanın en iyi yolu değil.

Ancak New York Üniversitesi araştırmacıları, bunu yaparsan karşılaşabileceğin engellerin üstesinden gelmenin yollarını arama şansın olacağını söylüyor. Tabi bu engellerden kaçma şansın da… [highlight]Ayrıca kendini hedefine ulaşmış olarak düşünmek, gerçekten ulaşmışsın gibi hissettirebilir.[/highlight]

Böylece zihnin rahatlamaya başlar, kan basıncın düşer ve kendinden hoşnut olursun. Başardığını hayal etmek hiç kötü bir şey değildir; stresli durumlarda soğukkanlı olmana yardım eder ve bir sonraki adımına yoğunlaşmanı sağlar.

Hedef Belirsizliği

“Elimden gelenin en iyisini yapacağım.” Bu söz kulağa harika geliyor olabilir ama gerçekte bütün motivasyonunu silip süpürebilir. Toronto Üniversitesi’nde organizasyonel verimlilik dalında çalışmalar yapan Profesör Gary Latham, bu tür sözlerin belirsizlik yarattığını söylüyor:

“Kendine böyle sözler verirsen, işleri çoğu kez sürüncemede bırakırsın.” Sonuçta ya tam istediğin gibi sonuç alamazsın ya da kendini hayal kırıklığına uğratırsın.

ÇÖZÜM: Yola çıkmadan önce kendine net ve ulaşılabilir hedefler belirle. Ve hedefine ulaşmak istediğin tarihi seç. Latham, “Belirlenmiş hedefler dikkatini yoğunlaştırmana yardım eder. Daha çok çaba gösterirsin, dolayısıyla daha uzun süre direnirsin” diyor.

Ortada bir eylem planı ve belirlenmiş bir zaman olursa, daha az erteleme eğiliminde olursun.

Bir başka önemli nokta da şu: Bir seferde en fazla üç veya beş hedefin olsun. Latham, bundan daha fazlasına yoğunlaşmanın seni yoracağını ve psikolojik olarak yıpratacağını söylüyor.

motivasyon-yontemi

İrade Gücünü Test Etmek

Rediscovering the Greatest Human Strength kitabının yazarlarından Doktor Roy F. Baumeister, günde üç, dört saatimizi arzuladığımız şeylere karşı koyarak geçirdiğimizi söylüyor. Bu yüzden sabahları muffin yemeye hayır diyebiliyorken iş çıkışı daha çok zorlanıyorsun. Çünkü yapılan araştırmalar, irade gücünün, onu fazla kullandığın zaman yorulduğunu gösteriyor. Bu durumda ya düşüncesizce hareket ediyor ya da yeteneğini sergiliyorsun.

Baumeister, “İrade gücün tükendiğinde, karmaşık kararlar vermekten kaçınırsın” diyor. Neyin iyi olacağına karar verebilmek için zihninde hesaplar yapmak yerine tek bir noktaya odaklanırsın; örneğin menüde neyin daha ucuz olduğu gibi. Seçimini de bu yönde yaparsın. Baumeister, isteklerine ne kadar sık direnirsen irade gücünün o kadar yorgun düşeceğini de ekliyor.

ÇÖZÜM: [highlight]Yoluna arzulayacağın şeylerin çıkmasını istemiyorsan, yolunu değiştirmelisin[/highlight]. Sabah işe giderken önünden geçtiğin fast-food dükkânı oradan kalkmayacağına göre, sen kendine başka bir rota çiz. Yeterli uyumaya, sağlıklı ve düzenli beslenmeye de özen göster. Baumeister, “İrade gücün zayıfladığında beynin glikoz ister. Ancak kan şekerini daha uzun süreli olarak dengeleyecek bir şeyler (yağsız protein gibi) yemen daha iyi olur” diyor.

Başkalarını Memnun Etmeye Çalışmak

Tüm o enerji ve kararlılık sadece ilk başlarda mı geçerli? Eğer yanlış şekilde motive olduysan evet, bir süre sonra kaybolup gidecektir. Journal of Nutrition Education and Behavior’da yayımlanan bir çalışmanın yazarı olan Doktor Kelly Webber, “Örneğin bir diyet programının başındayken yüksek ihtimalle incelmeyi istiyor ama daha az yemeyi ve daha çok egzersiz yapmayı o kadar da istemiyorsundur” diyor. Bu tür istekler, dış etkenler tarafından belirlenmeye yatkındır. Örneğin iki ay sonra üniversitenin mezunlar toplantısı vardır ve o güne dek zayıflamak istiyorsundur. Ancak söz konusu araştırmaya göre, bu şekilde yola çıkan kişiler maalesef başarıya ulaşamıyor.

Motivasyon dış etkenlerden kaynaklanmamalı; hedeflediğin şeyi sadece kendin için yapmalısın. Webber, 16 haftalık bir diyet programının dördüncü haftasında olan kadınların motivasyon düzeyinin, programın başarıya ulaşıp ulaşmadığını belirleyecek güçte olduğunu bulmuş.

Dördüncü haftadayken neyin işe yaradığını bilirsin ve hâlâ heyecanını koruyor olursun. Bu da yoluna devam etmeni sağlar.

ÇÖZÜM: Kendini o sihirli noktaya taşımak istiyorsan, Webber karşılaştığın sorunları çözmene yardımcı olması için bir arkadaşından, ailenden ya da bir uzmandan destek almanı öneriyor.

Kaynak : womenshealth.com.tr

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar