Anasayfa / İnsan İlişkileri / Özgeçmişinizi pazarlayabiliyor musunuz?

Özgeçmişinizi pazarlayabiliyor musunuz?

Etrafınıza şöyle bir bakarsanız herşeyin bir pazarı olduğunu göreceksiniz. 30 yıl önce insanlara 2005 yılında içme suyunu parayla alacaklarını ya da oksijen cafelerden oksijen satın alabileceklerini söyleseydiniz büyük bir ihtimalle sizinle dalga geçerlerdi.

Hava ya da suyu pazarlama süreci, kariyerinize başlarken kendiniz için oluşturmanız gereken pazarlama sürecindeki ile aynı. Deneyimi olmayan ve iş hayatına yeni başlayacak olan yani yeni mezun adaylar piyasada çok ve kolay bulunabilir.

Eğer siz de bu adaylardan biriyseniz kendinizi tanıtma ve işverene pazarlama sürecinde ne yapabilirsiniz? Tıpkı birşey satıyormuşsunuz gibi hedef kitlenizi belirleyin, etkili bir şekilde pazarlayın ve talep yaratın. Nasıl mı? Konuşmacı ve yazar Teena Rose özgeçmişinizi pazrlarken dikkate almanız gerekenlerden şöyle bahsediyor.

Kariyerinizin başlangıç aşaması, yarışa başlamanız için ilk ve en önemli adım. İlk özgeçmişinizi oluşturup becerilerinizi ve eğitiminizi nasıl sunacağınız kariyeriniz için bir kırılma noktası oluşturuyor. İşverenin ilgisini çekebilmeniz için 35 ile 60 saniye arası zamanınız var. Bu nedenle ilk özgeçmişinizi dikkat çekecek şekilde yazmalı ve düzenlenmelisiniz.

Bu süreç için ilk anahtarınız kendi kişisel özelliklerinize ve geçmişte kendinize neler kattığınıza dönüp bir bakmanız. Piyasada satılan her su nasıl üretilmiş olursa olsun mutlaka bir iddia taşır. Aynı şeyi siz de başlangıç özgeçmişiniz için yapabilirsiniz. Eğitim hayatınızda almış olduğunuz herhangi bir ödül var mı? Sizi geliştiren ve size değer katan stajlarınız oldu mu? Bu stajlardan gösterebileceğiniz referanslarınız var mı? Herkesin geçmişinde dikkati çeken ve bunu özgeçmişinde avantaj olarak kullanabileceği şeyler vardır. Siz de özgeçmiş hazırlarken bunların üzerinde düşünün.

İş arama sürecindeki bir başka anahtar da özgeçmişinizin nasıl göründüğü. Özgeçmişinizin yaratacağı etkinin yüzde 50’si tasarımından kaynaklanır. Eğer yeteneklerinizi işverenin ilgisini çekecek bir formatta sunabilirseniz, iş arama sürecinde diğerlerine oranla bir avantaj yakalamış olursunuz.

Özgeçmiş tasarımı ile ilgili bilgiye birçok kitaptan, internetten ve makalelerden ulaşabilirsiniz. Bu konuda dikkate almanız gereken şeylerden biri, özgeçmişinizi çok uzun tutmamak olmamalı. Sade ve anlaşılabilir bir düzen oluşturmaya dikkat etmelisiniz.

Özgeçmişiniz mutlaka reklamınızı yapmalı. Ürünü sattıran şey çoğu zaman reklamıdır.Özgeçmişinizi bir ürünün reklam aracıymış gibi düşünün, fakat burada ürün sizsiniz.

Uzmanlara göre özgeçmişinizi görecek kişi, ilk saniyelerde özgeçmişinizi gözden geçirerek sizin şirket için neler yapabileceğiniz konusunda ilk izlenimini edinir. Size düşen ne yapabileceğinizi çabuk ve açık bir şekilde ortaya koymak. Özgeçmişinize iş deneyimlerinizin kronolojiisiyle başlamak yerine, neyi hedeflediğinizi açıkça ortaya koyacak bir mesajla başlayın. Özgeçmişinizin üçte birini, kolay okunabilir ve ilgi çekici bir formatta kişisel özelliklerinize ayırın.

Bir satıcı sattığı ürününe ve yaptığı işe gerçekten inanıyorsa, ürününü övmekten kaçınmaz. Siz de çok fazla mütevazi olmayın. Bazı kişiler kağıt üzerinde kendilerini övmekten rahatsız olurlar, onun yerine mülakatta açıklama yapmayı tercih ederler. Başarıyla tamamladığınız şeyleri yazmaktan çekinmeyin, çünkü belki bir daha asla bu fırsatı yakalayamayacaksınız. İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa bahsetmelisiniz.

Markanızı doğru kişilere ulaştırmak için her zaman fırsat kollamalısınız. Ürününüzün değerini, yararlarını ve avantajlarını tüketiciye yani işverene doğru bir şekilde anlatmak ve kendinize uygun bir imaj oluşturarak yaymalısınız.

Makale : Pelin Körfez

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.