Anasayfa / Satış Hileleri veya Pazarlamanın Yeni Dünyası
Dijital Pazarlama Taktikleri
Dijital Pazarlama Taktikleri

Satış Hileleri veya Pazarlamanın Yeni Dünyası

Satış hileleri de diyebilirsiniz alışveriş sitelerinde satışınızı arttıracak pazarlama taktikleri olarak da görebilirsiniz. Nasıl bakarsanız bakın bunları bilmek alışınızı veya satışınızı değiştirecektir. Markaların çok sık kullanmasına rağmen tüketicilerin farkında olmadığı satış hileleri nelerden oluşuyor? Bu hileleri bilmek gerekiyor çünkü pazarlama dünyasının arka planında dönen olaylardan haberdar olunmadan bütçe dengesini sağlamak olanaksızdır.

Dünyanın yönünün tüketime dönük olduğunu varsayar ve online alışverişlerin gittikçe daha çok rağbet gördüğü gerçeğini göz ardı etmezsek internetten alışveriş yapmanın insanlık için ne kadar önemli olduğuna dair doğru bir tahminde bulunabiliriz.

Siz de bir internet servis sağlayıcısının kullanıcısı olarak interneti zaman zaman alışveriş yapmak için kullanıyorsanız pazarlama uzmanlarının gizli taktiklerinin tamamını olmasa da en çok kullanılanlardan bazılarını muhakkak öğrenmelisiniz.

Satış Hileleri alışveriş sitelerinde nasıl kullanılıyor?

Gerçek bir mağazada görevli çalışanların size olan bağlılığı ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sizce bu çalışanların sürekli peşinizden gelmelerinin özel bir nedeni var mı? Çalışanların müşterinin dibinden ayrılmasının nedeni, tüketicinin mağazadan ayrılırken elinde bir poşet olmasını sağlamaktır.

Fiziksel bir mağazada çalışan personellerden şunlara çok özen göstermesi istenir:

  1. Müşteri varken kısa bir anlığına dahi oturma.
  2. Müşteri ile konuşurken dilini nasıl kullanacağını bil, ikna edici olduğundan emin ol.
  3. Somurtkanlıktan uzak dur. Mağazadaki bir çalışan, müşterinin gözünde mağazanın kendisidir. Karşıdaki insana sıcakkanlı olduğunu hissettirerek mağazayı en iyi şekilde temsil et.
  4. Yerine göre ciddiyetini ayaklarının altına alıp ezmenin arttıracağı satışları aklından çıkarma. Mağaza sahibi katı bir personel isteseydi insan değil, robot çalıştırırdı.
  5. Bir ürün satın almaya kararlı olup olmadığının bir önemi yok, mağazaya giren herkese bir müşteri olarak bak.
  6. Personel adaylarının yukarıdaki şartları karşılamasının istenmesinin bir nedeni var: Ürün satışlarını arttırmak!
Dijital Pazarlama Taktikleri

Dijital Pazarlama Taktikleri

Alışveriş birkaç sene öncesine kadar daha çok canlı olarak mağazalara gidilerek yapılan bir eylemdi fakat teknolojinin elinin değmesinden olsa gerek, bugün daha farklı bir kavram olarak anılıyor.

İnsanlar fiziksel mağazalara gittiğinde bir tane de olsa ürün alma ihtimalleri daha yüksekti çünkü tüketiciler olarak o zamanlar önümüzde çok da fazla alternatif yoktu. Ürünlerin fiyatlarını karşılaştırabileceğimiz uygulamalar da o zamanlar çok yaygın değildi. Müşteri adayları için en önemli kriter, mağazadaki ürün fiyatlarının kendi bütçesini aşmamasıydı.

Satış Hileleri mi? Dijital Pazarlama Taktikleri mi?

İyi mi yoksa kötü mü olduğu nereden baktığınıza göre değişir ki bizim için şu an bunun bir önemi yok. Bizim konumuz, e-ticaret sitelerinin insanları (müşterileri / tüketicileri) kontrol etmek için kullandığı psikolojik hilelerdir. Sizin farkında bile olmadan kullanılan o hilelerden bazıları şunlar:

1. Stok Kurnazlığı: Sınırlı Sayıda Kaldı, Tükenmek Üzere!

Söz konusu kazanç olduğunda akıllara durgunluk veren binbir türlü kurnazlık devreye girebilir. Stok hilesi, uzmanların da çok sık üzerinde durduğu bir pazarlama stratejisidir.

Ürün satıcısını buna başvuruyor çünkü müşteriye ürünü kaçırabileceğini, çabuk davranması gerektiği sinyalini göndermek istiyor. “Tükenmeden alın” gibi kıtlık çağrışımlarının yapıldığı teknik hakkında bilgisi olmayan bir tüketici doğal olarak ürünü hemen satın almak için kart bilgilerini girmeye başlıyor ve bilin bakalım, ne oldu? Evet, doğru tahmin ettiniz. Bingo!

2. Müşteri Yorumları / Puanları

Güvenilirlik bir marka için en az insan vücudunun olmazsa olmaz organı kalp kadar önem taşır. Ürün satıcıları, kendilerinin güvenilir olduğunu, ürünlerinin kusursuz olduğunu kanıtlamak için müşteri yorumlarına başvurabiliyor.

Bu teknik daha çok yeni ortaya çıkmış web sitelerinin tamamında olmasa da çoğunda karşılaşabileceğiniz bir tekniktir. Satıcı, ürünlerini güvenilir göstermek için ürünü satın almış bir müşteriden gelmeyen derecelendirmeleri müşteri adaylarına gösterebiliyor.

Büyük, tanınmış e-ticaret sitelerinde satış yapan satıcılarsa ürünlerini güvenilir göstermek için kendi kendine satın alma işlemi gerçekleştirebiliyor. Ürün satıcısının bu tekniği tahmin edebileceğiniz üzere müşterilere güven aşılamak amacıyla kullanıyor.

3. Kısıtlı Seçenek

Basitlik, karmaşıklıktan çok daha sattırabilir. Pazarlamacıların çoğu basitliğin gücüne güveniyor ve ürün sayfasında kalabalığa yer vermiyor. Ürün sayfasında az seçenek olduğunda müşterinin diğer ürünlere yönelme ihtimali de artıyor. Ürün sayfasında müşterilere mümkün olduğunda az ürün göstermek, başarılı e-ticaret sitelerinin bir numaralı kuralı olarak görülüyor.

Satış Hileleri - Farkında olursan alış veya satış kararın değişebilir

Satış Hileleri – Farkında olursan alış veya satış kararın değişebilir

4. Görselliğin Çekiciliği

İnsan beyninin görsellere büyük bir ilgisinin olduğunu yadsımak doğru değildir. Dünyanın en iyi satıcıları, görsellerin getireceği faydalara sarılır çünkü mükemmel seviyede bir kaliteye sahip görüntü, ürünün de çok kaliteli olduğuna inanılmasını sağlar.

5. Ürünleri Merkeze Yerleştirme

Web sitelerinin görünümü çok değil, birkaç sene öncesine kadar şimdiki modern site tanımı ile alakasızdı. E-ticaret sitelerinin düz, sade ve çok da iç açıcı olmayan bir karşılama sayfası vardı. Siteye giren kişileri önce o sayfa karşılaşır sonra da müşteri dilerse ürün sayfasına geçerdi. Satış hileleri içine giren başka bir madde..

Siteler de zamanla aynı doğrultuda ilerledi. Onları artık “boş” olarak nitelendirilebilecek açılış sayfaları karşılamıyor. Yazılardan oluşan bir sayfa yerine doğrudan ürünlerin olduğu bir sayfa ile karşılaşıyorlar. Peki, açılış sayfası kültürünü devam ettiren siteler yok mu? Elbette var ama (neyse ki) sayıları gittikçe azalıyor.

6. Sözde Kısa Süreliğine Geçerli İndirim Kampanyaları

Bu listenin belki de en olmazsa olmazı sözde indirim kampanyalarıdır. Bu teknik, kaybetme veya kaçırma korkusu olarak bilinen fomo (fear of missing out) tekniğinin bir parçası olarak görülebilir. Satıcılar, sözde indirim kampanyaları ile müşterilere ürünün kısa bir süreliğine “x” fiyatında satıldığını ve kampanyanın çok kısa bir süre içinde biteceğini öne sürerek kaybetme korkusunu tetiklemeye çalışır.

7. Olumsuz Değerlendirmelere Yer Verme

Her müşteri “x” ürünü hakkında olumlu bir değerlendirmede bulunursa o ürün sizce ne kadar güvenilir olur? Ürünle ilgili haddinden fazla olumlu yorum olduğunda müşterinin içinde bir kuşku oluşur. Ürünün satıcısı çok fazla olmamak şartı ile olumsuz yorumlara ve derecelendirmelere de yer vererek müşterinin güvenini tazelemiş olur.

8. 99 Kuruş Yerine 97 Kuruş

Online alışveriş yaparken “9,99 TL” gibi komik ve bir o kadar da enteresan fiyat etiketleri ile karşılaşmışsınızdır. Sizce ürün satıcıları neden ürünü direkt “10 TL” olarak değil de “9,99 TL” olarak etiketliyor? Bu sorunun cevabı aslına bakılırsa sorunun içerisinde gizleniyor. Potansiyel müşteri, ürün “9,99 TL” olarak etiketlendiğinde onun daha uygun olduğunu düşünüyor veya öyle düşünüyordu.

Teknik oldukça eski olduğundan küçük de olsa bir güncelleme gerekiyordu. Müşteriler artık satıcıların küçük numaralarına inanmıyor çünkü onlar alışveriş yaptıkça bu küçük numaralar da eski işe yararlığını yitirdi. Buna illüzyon da diyebilirsiniz, manipülasyon da diyebilirsiniz; gerçek şu ki bu bir sihirdi ve müşteriler üzerinde gerçekten istenen sonuç alınabiliyordu.

Satıcılar bu eski yöntemin önemini yitirdiğini fark ederek sayılarda küçük bir değişikliğe gitti. 99 kuruşun 97 kuruşa gerilemesi, kaplumbağanın kaydettiği küçük bir ilerleme gibi görülebilir ama alışveriş sırasında burada olduğu gibi basit bir sayı olarak kalmayacak, ürünün fiyatı müşterinin gözüne daha uygun gelecektir.

9. Gerçek Fiyata Dönüş

Bu hilenin de listenin diğer hileleri gibi tüm e-ticaret siteleri için geçerli olmadığının altını çizmek gerekiyor. Tekrar belirtmekte fayda var: Bu, hilelerin online alışveriş sitelerinin tamamı tarafından kullanılmadığı anlamına geliyor.

Gerçek fiyata dönüş tekniğini kullanan siteler, çerezleri kullanır. Site sahipleri bu metotta müşteri adayına gerçek olmayan bir fiyat gösterir ve stok kurnazlığında olduğu gibi fiyatın “sınırlı bir süre geçerli” olduğunu belirtir. Tüketici ürünün sayfasına ikinci kez geldiğinde ise çerezler sayesinde kullanıcının önüne ürünün gerçek fiyatı çıkar.

Yazan : Çikolatalı Helva, medium

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.