kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Sevginin fazlası da zehirliyor. Nasıl mı?

Sevginin fazlası da zehirliyor. Nasıl mı?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
147 4
sikgiyim1

“Daha fazla sevgi göstermemin zararı olmaz”, “ne kadar sevsem yetmez” diyorsanız her an bir sorunla karşılaşmak üzere olabilirsiniz! Uzmanlara göre sevginin fazlası zarar. Hatta sevgi zehirlenmesine yol açabilecek kadar büyük zarar. Duyguların aşırı yaşandığı, kişinin davranışlarını kontrol edemez hale geldiği durumlarda kendini gösteren sevgi zehirlenmesi, aşırı odaklanma, kontrol duygusu ve kaygı şeklinde belirtiler veriyor…  “Sevgi de zehirler mi” demeyin. İşin uzmanına göre, duyguların aşırı yaşandığı, kişinin davranışlarını kontrol edemez hale geldiği durumlarda kendini gösteren sevgi zehirlenmesi, aşırı odaklanma, kontrol duygusu ve kaygı şeklinde belirtiler veriyor.

“Aldığınız gıda ya da maruz kaldığınız gaz zehirlenmesi gibi olmasa da fazla sevgi de kişileri zehirleyebiliyor.” Bu tespit, Üsküdar Üniversitesi’nden Uzman Klinik Psikoloğu Zehra Erol’a ait. Çok fazla sevmenin olumsuz bir durum olmadığını vurgulayan Erol, duygular aşırı olduğunda davranışların kontrol edilemez hale geleceğini ve kişiye zarar verici olabileceğini belirtiyor. Öyle ki yaşanan bu yoğun duygular kişinin algılarını daraltıp bazı şeyleri görmesini de engelliyor. Uzm. Psk. Erol bir örnekle durumu şöyle açıklıyor:

“Yoğun sevgi yaşayan kişi karşısındakinden gördüğü ilgiye odaklanırken aynı kişinin aşağılayıcı, hakaret eden tutumlarını göremeyebilir. Karşımızdakini ve ilişkiyi gerçekçi bir şekilde görmemizi engeller. Davranışlarımız üzerinde de belirgin etkilerde bulunur. Sevilen kişinin merkezde olmasını ve mutluluğun o kişiye bağımlı olmasına neden olur. Sevgi duygusunu yoğun yaşayan kişilerde ilişki üzerinde aşırı odaklanma, kontrol duygusu, kaygı içi içedir. Bu kişilerde yoğun sevgi heyecan ve kaygı birbirine karışmıştır. Bu nedenle de bu yoğun duygular bir yandan kişiyi yorsa da yoğunluğun verdiği heyecan duygusu da tatmin edicidir.”

fazla-sevmek

Erol, aşırı sevgi yaşayan kişinin karşısındaki için ise durumun aynı olmadığını söylüyor: “Başta heyecan veren bu durum sonrasında zorlayıcı olabilir. İlişkide sevgisini göstermek için aşırı verici davranan, bunu karşısındakine hissettiren kişinin beklentileri karşısındakinin özelliklerini de dikkate alarak değil, tamamen kendi ihtiyaçlarına odaklı şekillenecektir. Aşırı sevgi yaşayan kişi beklentileri gerçekleşmeyince bunu bazen direkt, bazen de dolaylı yoldan ifade eder. İstediği oluncaya kadar da karşı tarafı zorlar.”

“SEVGİ BOĞUCU NİTELİK KAZANABİLİR”

“Karşı taraf için durum boğucu hale geldiyse ilişki alarm verir” diyen Psk. Zehra Erol, sevmek ile karşı tarafı “boğmak” arasındaki farka dikkat çekiyor: “Günde 3-4 kez aranmayı sevginin ifadesi olarak gören kişi 1 kez arandığında bunu yetersiz görecek ve karşı taraf onu 3-4 kez arayana kadar zorlayacaktır. Bu olmadığında da somurtarak, inciterek, bunun doğru olduğunu vurgulayarak istediğini yaptırmaya çalışacaktır. Bu durum da karşı tarafın sıkıntı yaşamasına neden olur. Karşınızdaki için durum boğucu hale geldiyse ilişkiniz alarm veriyordur. Sevginizi göstermek ile karşınızdakini boğmak arasında fark vardır. Yoğun sevgi yaşayan kişiler bunu kontrol davranışlarıyla şekillendirirler.”

“BAZI TUTUMLAR BAŞTA CAZİP GELİR, SONRA SIKICI OLUR”

Erol 3 tutuma vurgu yapıyor:
• Karşısındaki kişinin ilgisini, dikkatini çekmek için aşırı çabalayarak,
• Karşısındaki kişinin sorunlarını üstlenip çözmeyi kendine görev edinerek,
• Aşırı koruyarak.

Bu üç tutumda başta cazip gelebilir. Oysaki temelde aşırı sevgi talep etme içerdiğinden bencillik de içerir. Bu şekilde aşırı tepkileri olan sevgisini bu şekilde gösteren kişi, karşısındakinden de benzer tepkiler bekleyecektir. Bu olmadığında da sevilmediğini düşünüp sevgiyi alabilmek için çabalayacaktır. Bu tutumlar karşı tarafın özel alanlarını da daraltacağından kişi adeta sevgi zehirlenmesi yaşar. Çünkü ilişki her tarafını adeta kuşatır. İlişkide nefes alacak boşluklar olmaz. Yukarıdaki tutumlarda olduğu gibi görünüşte iyi niyetli olduğu için sevgi-öfke çatışması da yaşatır sevilen kişiye. Bir yandan korunmak, sorunların çözülmesi kişiyi mutlu ederken diğer yandan da fazla müdahale kişinin kendini kıstırılmış hissetmesine neden olur ve öfke uyandırır. İlişki sürecinde aşırı sevgi içinde kaygı, kontrol duygusu ve kızgınlık gibi farklı duyguları da barındırır.”

Duyguların şiddeti ve yoğunluğunun davranışları belirlediğini vurgulayan Erol, bu nedenle duyguları tanımlama ve uygun şekilde göstermenin, ilişkinin sürekliliği açısından bir hayli önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Kaynak : Ntvmsnbc

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

4 Yorum

  1. blank
    Ahmet - -

    Aynen öyle oluyor malesef :S

  2. blank
    ayzıt - -

    evet Ahmet bende yaşadım aynı malesefliği maalesef. hele annelerin sevgisinin yapışkanlık derecesi gibisi ve evlatlarıyla sürekli beraber olmak istemesi insanı boğuyor. bir arkadaşım vardı hastaydı onun hastalığı ilgi gerektiriyordu benimde ona gösterdiğim ilgiyi annesinin zehirleyen türden sevgisiyle karıştırdı. kendisi iyileştiğinde bende o gereken ilgiyi haliyle azalttım zaten benim ilgim bir özveriydi, çok gariptir ki sen değiştin dedi. ne olursa olsun hastada olsa bir insan böyle bir ilgiye kendiside seviyorsa ufak tefek karşılıklar verir, nerdee..annesini eleştiridi ama kendide aynı şekilde bencildi. hayatında olan olumsuz bir değişiklikten sonra benden yardım istedi ve sandı ki ben onu seviyorum diye duygularımla hareket edeceğim. bu tip insanlar demek ki duygusallıkla duygulu olmayı bir tutuyorlar. kendiside duygusal ancak duygulu bir insanın nasıl biri olduğunu bilmiyordu malesefffffff. kendimle barışık olduğum için hala severim kendisini.

  3. blank
    ayzıt - -

    Bu eğitici yazı için teşekkür ederiz.
    Sevgide normal ilgi kaçınılmazdır ilgi yoksa sevgi gerçek değildir, karşınızdakinin gözleriyle hayata bakarak onu seviyorsanız gerçek sevgi budur. Sevgi karşılıklı olabilir ancak beklentiler uyum sağlamayabilir. Bu uyumsuzluk yüzünden taraflardan biri diğerinin sevgisine hakaret ediyorsa sevgi yine yok olmaz ama saygı kalmayınca ilişki sağlıklı sürdürülemez. Kimse vazgeçilmez değildir, kolay vazgeçmediğiniz sevgilerden boğulduğunuzu hissettiğinizde kaybedilmişsinizdir. Sevgiyi kullanmaya kalkıştığınız size sevgi besleyen tarafı kaybettiğinizi anladığınızda yerini dolduracak kişiler olabilir, özverili sevgiyi kaybetmeden onu beslemek lazım. Neden ayrı ayrı çiçeklerden bal alalım, hayvan mıyız biz insanoğlu!
    Bu nedenle bu konularda insanın kendisini eğitmesi lazım en azından ben ne yapıyorum, ne yaptım diye kendini sorgulamalı.

  4. blank
    merve dizgin - -

    Herşeyin fazlası zarar Aşkın Sevginin bile malesef… . Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.