Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Sınır Çizmek

Sınır Çizmek

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
24 1

Herhangi bir kişi, olay ya da durumdan uzak durduğunuz ve kendinizi fazla incinmiş ya da aşırı zorlanmış hissettiğiniz oldu mu? Bazı deneyimleriniz sizi rahatsız ediyorsa, bir miktar sınır çizmenin zamanı gelmiş olabilir. İyi sınır çizmek sağlıklı bir şeydir. Ama kesinlikle kaba, yanlış ya da hatalı bir şey değildir. Çoğu insan, bir başkasının hislerini incitmesi ihtimaline karşı açıkça konuşmaz ya da sınır çizmez. Ne var ki, bizi bir şekilde incitmiş birinden uzaklaştığımızda, genellikle kendimizi kırgın ve üzgün hissederiz. Açıkça konuşmamak, sizi inciten insanın duygulanımsal mutluluğunun kendi duygulanımsal mutluluğunuzdan daha önemli olduğu mesajını verir! Sonuç olarak, başka bir insanın duygularına zarar gelmediği için mutlusunuzdur; ama kendi duygularınız incinmiştir!

İyi çizilmiş sınırlar, sizi incinmekten korur ve kendi ortamınızda güvende hissetmenizi sağlar. Ayrıca, diğer insanların sizin nezdinizde konumlarını bilmelerine yardımcı olur ve onlara neyi isteyip neyi istemediğinizi gösterir. Sınırlar, sizi diğer insanlardan ayırır.

İyi bir duygulanımsal sınır, kendimize ait hislerimiz ve tepkilerimiz olduğunu doğrular. Yaşamımızdaki durumlara / diğer insanlara tepki verme biçimimiz, algılarımıza, deneyimlerimize, geçmişimize, değerlerimize ve ilgi alanlarımıza dayanır. Benzer tepkiler veren insanlar bulabiliriz; ama hiç kimse bizimle tamamen aynı tepkiyi veremez. Her insan farklıdır!

İnsanların bize duygulanımsal açıdan nasıl davrandıkları söz konusu olduğunda, hepimizin güvenli ve kabul edilebilir bulduğumuz sınırlarımız vardır. Ben gençken, arkadaşlarımın gözlük takmamla ilgili iğrenç şakalar yapmalarına göz yumardım. Bu beni o zamanlar çok üzerdi; çünkü, yol yordam bilmezdim. Ne var ki, artık yetişkin biri olarak hiç kimsenin dış görüntüm hakkında yorum yapma hakkına sahip olmadığını biliyorum ve bu olay bugün olsa, “Dış görüntüm seni hiç ilgilendirmez; yorumlarını kendine saklarsan memnun olurum,” diye yanıt veririm. Ayrıca, yetişkinlikte, çevremde sevimsiz yorumlarda bulunan kişilerin olmamasını tercih edebiliyorum!

Aşağıda zayıf duygulanımsal sınırlara örnekler yer alıyor:

1) Bir başka insana katılmadığınız halde katılıyormuş gibi görünmek
2) İnsanlara para ya da kişisel eşyalarınızı ödünç vermek ve bunların iade edilmesini istediğinizde sesinizi çıkarmamak
3) Gerçek duygularınızı saklamak (İçten içe çok üzülürken üzülmediğinizi söylemek)
4) Gitmek istemediğiniz halde hiç kimseyi hüsrana uğratmamak için bir partiye/geceye katılmak
5) Kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmek
6) Patronunuzu hüsrana uğratmak istemediğiniz için uzun saatler çalışmak
7) Düzenli olarak sağlıklı beslenmemek
8) Kendinizi sınırlarınızın ötesine geçmeye zorlamak

Bir koç olarak da sınır çizmek zorunda olduğumu öğrendim. Eskiden hastalarımın bana istediklerini söylemelerine izin verirdim; ama artık, duygulanımsal ihtiyaçlarımı ikinci plana itmiyorum. Bir müşteri koçluk seansı süresince bana sinirlenip bağıracak olursa, buna bir sınır koyuyorum. İnsanlar, elbette, sinirlenebilirler; ama düşmanlık, kabul edilemez. Gerçek şu ki, sınırlarınız ihlal edildiğinde sessiz kalmanın kimseye faydası yoktur.

sinirlari-cekmek

Önemli olan nokta şu; birine size kırıcı biçimde davranma izni verdiğinizde, karşınızdaki kişi, bunun kabul edilemez bir davranış olduğunu öğrenemez. Kendinizi korumak ve sağlıklı sınırlar çizmek her iki taraf için de gereklidir.

Diğer insanlara hangi davranışları kabul edilir, hangilerini kabul edilmez bulduğunuzu öğretmeyi bir kez öğrendiğinizde, bazılarının bu talebe kolayca uyum sağladığını göreceksiniz, bazıları ise size kötü davranmaya devam edebilirler.

Mesajınızı karşı tarafa iletmek için şu ifadelerin birkaçını kullanmayı deneyin:

1) Benimle bu şekilde konuştuğunda çok rahatsız oluyorum. Lütfen buna son ver.
2) Sesini alçaltmanı rica ediyorum.
3) Söylediklerini kabul etmem mümkün değil. Lütfen buna son ver.
4) Sinirlendiğinde bana bağırman gerekmiyor.

Sınır çizmek, kendi ortamınızda güvende hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu, özsaygıyı göstermenin bir yoludur. Ve unutmayın; siz kendinize saygı duyarsanız, insanlar da size saygı duyarlar!

Kendi kişisel sınırlarınızın ne olduğunu bulmak için kendinize şu soruları sorun:

• Yaşamımda / ilişkilerimde neyi istemiyorum?
• Hangi davranışlar beni incitiyor?
• Kendimi iyi hissetmem için çevremdeki insanların nasıl davranması gerekiyor?

Yanıtlarınızın listesini oluşturun ve sınırlarınızı kendinizi son derece güvende hissettirecek kadar büyütün. Sınırlarınız zamanla mükemmelleşir. İyi sınırlar sürekli bakım ister; ama yaşam kalitenizi de yükseltir.

Kaynak : Lisa Phillips

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. blank
    ESRA B. - -

    Bana lazım olan şeyi buldum dedim çalışma arkadaşıma…bu konu üzerinde biraz daha dursanız süper olur hani :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.